ljus-alla-helgon

Har ni hedrat era anhöriga idag och tänt ljus på gravarna?

Vi har vår familjegrav på Örgryte nya kyrkogård – en gammal grav från 1936, min morfar född 1875 köpte den, det var status på den tiden att ha en egen grav att gå till. Det dröjde 15 år innan någon låg i graven. Det blev hans äldsta dotter Agnes, född 1899, min moster.

Själv är jag född 1936. Som barn minns jag hur vi spatserade från S:t Pauligatan 29 till graven som om det vore ett sommarställe. Morfar kom från Tjörn. Lunden kallades också Tjörnbostán, för där fanns så många inflyttade Tjörnbor.

Morfar arbetade som trädgårdsmästare hos familjen Dicksson på Danska vägen. Det fanns en fin bänk bredvid graven, där kunde vi sätta oss medan morfar ordnade med pelargoner och rosor som växte runt stenen. Ibland hade vi saft och smörgås med oss så vi kunde stanna riktigt länge. Ibland hade morfar en hacka med sig så att han samtidigt kunde gå till potatislandet som låg nedanför Lundenskolan.

Idag var jag på kyrkogården och tände ett ljus! När vi parkerade bilen stod där ett par i min ålder. Jag tilltalade dem och skojade att jag önskade att jag någon gång skulle träffa en gammal skolkamrat.

– Har någon av er gått i Lundenskolan?
– Neeej! svarade gubben, jag gick i Böskolan och där aktade vi oss för busungarna från Lunden! Hahaha!

Tar det aldrig slut med detta klasstänkande? Inte ens på kyrkogården!

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående artikelZhou Enlai, Jan Myrdal och jag – X
Nästa artikelVarför är det så opassande att tala om svensk kultur?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.