Hela England sticker huvudena i sanden

huvudet i sanden

Jag skrev en kommentar för en tid sedan varför de tusentals utomeuropéerna i Calais så gärna vill över Kanalen: England har ingen folkbokföring, där kan man ”försvinna” i mängden, slippa betala skatt, byta namn o s v.

Men det hela har visat sig allvarligare än jag trodde och därför återkommer jag. Ty massmedia, både i England och Sverige (de jag följer) tiger om saken och gör hela krisen bara till en fråga om immigranter som vill dra fördel av sociala förmåner i England. Men dessa förmåner hade de ju kunnat få ändå, de är ju redan inom EU. Vill de ha förmånerna i England måste de ju registrera sig – och det ville de inte, och behöver inte.

En miljon ”okända” invånare?
Antalet illegala invandrare i England uppskattas till mellan 400 och 800 tusen, varav 50 till 150 tusen är barn. Osäkerheten i denna skattning är enorm och får en att misstänka att antalet är vida större. Dessutom bor de flesta i sydöstra England, i synnerhet London.

Det har talats om amnesti för alla dessa olagliga invandrare. Eftersom de då måste börja betala skatt skulle det ge drygt 1000 miljarder pund till statskassan, men de skulle också kosta fem gånger så mycket i social välfärd!

Fransmännen kritiska
Igår intervjuades på SKY en fransk borgmästare i Pas de Calais-området. Han skyllde problemet på engelsmännens ovilja att införa normal folkbokföring. Detta är något som påpekats från franskt håll sedan en tid. TV-reportern ställde sedan frågan till någon myndighetsperson i London. Men denne svarade inte på frågan om folkbokföring utan upprepade de gamla argumenten om social välfärd o s v.

SKYs hemsida kan man läsa en lång lista på varför utomeuropéerna vill komma till just England och inte stanna i Frankrike. Ett av skälen sägs vara att de i Frankrike tilldelas gratis ID-kort som sedan polisen kan tvinga dem att visa upp. Detta är inte möjligt i England förklarar SKY stolt: ”Police cannot stop people in the street to ask for their papers, which could make it easier for illegal immigrants to avoid being picked up.” Tacka f-n för det, inte en enda människa i England har något ID-kort att visa upp överhuvudtaget!

Hur man legitimerar sig i England
Till skillnad från andra EU-länder har alltså England inte någon form av folkbokföring. Detta verkar på en svensk otroligt: England är ju ett civiliserat och oss närstående land. Hur kan det funka? Jo, som alla som bott där vet, så gäller inte bara pass och körkort som identitetspapper utan också el-och bankräkningar!

Du kommer alltså till någon myndighet och visar upp ett kuvert eller brev från din el-, gas-, vatten- eller bankfirma. I bästa fall bevisar detta att det bor en ”Anders Persson” på den eller den gatan, men om personen som håller i dokumentet verkligen är ”Anders Persson” kan man inte veta. Bekanta har berättat att en del engelska myndigheter misstror utländska pass och körkort mer än dessa engelska kuvert och räkningar!

Total engelsk enighet
Att frågan om folkbokföring inte diskuteras beror på att så gott som alla engelsmän är emot ett sådant system, men av tusen olika anledningar. Det är en politisk död fråga, varken politiker eller medborgare är intresserade av att skaffa nationella ID, alltså diskuteras det inte. Labourregeringen gjorde att försök 2006 med en ”Identity Cards Act” men den kritiserades sönder från alla håll.

Grundproblemet verkar vara att engelsmännen är misstänksamma mot ett centralt system (såsom vi har i Sverige) eftersom det kan missbrukas. De vill värna om den personliga integriteten. Å andra sidan har engelsk stat och polis mycket större befogenheter att samköra register, registrera och spionera på sina medborgare än de har i Sverige.

Så den personliga integriteten är i praktiken mycket sämre i England.

... är läst 679 gånger!

  1 kommentar for “Hela England sticker huvudena i sanden

  1. Bengt Svensson skriver:

    Väldigt likt systemet i USA. Det står i grundlagen från 1776 att folket ska räknas, d v s handräknas, varje årtal som slutar på en nolla. Hundra tusen ”census workers” får tillfällig anställning. De knackar på hos folk som inte självmant fyllt i och skickat in sina uppgifter. De försöker också leta upp hemlösa i parker och under motorvägar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.