Ursäkta språket, en liten blinkning till passerade dagar. Just nu visar SVT en helt underbar serie ur verkligheten. När Jazzlegenderna kom till Sverige.

Det är en fantastisk historia. Under 1960- och in på 1970-talen drösade det in jazzmusiker till hela Skandinavien. Köpenhamn med jazzklubben Montmartre drog många, bland andra Dexter Gordon, en av de bästa saxofonisterna. Men många landade även i Sverige och blev betydelsefulla för utvecklingen av jazzen över hela världen.

Och inte minst genetiskt. Vet ni något om släktskapen mellan Sarah Dawn Finer och Rennie Mirro, en gigant inom musicaltraditionen i Sverige. Och hur hänger det ihop med en av bluesmusikens allra främsta utövare i dag, Eric Bibb, som talar utmärkt svenska?

Serien har sex avsnitt. I det första får vi se hur mötet mellan svenska och amerikanska musiker fick djupa effekter i musiktraditionen. I det andra får vi bakgrunden till flykten till Europa med de skärpta rasmotsättningarna i USA under 1960-talet och i det tredje vävs musikala och genetiska koncept tillsammans. Så långt har jag sett och är redan fast. Detta är folkets kultur i verkligheten! Se och njut!

Föregående artikelTunga stridsvagnar – en tragedi
Nästa artikelByt ut ”Nej till NATO” mot ”Nej till fortsatt svagt svenskt försvar”
Avatar
Dennis Zackrisson är redovisningsekonom och aktiv i FiB/Kulturfront i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.