Jag är kluven inför den brittiska komikern Ricky Gervais. Jag har, på anmodan av de som hänförda lyfter Gervais till skyarna, försökt att intressera mig för TV-serier med honom. Glömt titlar, tror det var The Office. Avbrutit tittandet. Inget utbyte. Kanske saknar jag koden. Vilken den nu är.

Men i After Life fångade han mig med hull och hår. I det gripande gestaltandet av en änkling i sin stora ensamhet med en trogen schäferhund som enda sällskap. Och med ett trist, för att inte säga meningslöst, jobb på en lokaltidning.

Änklingen är inlåst i sin sorg. Det är som med änkan från ”glada” Hudik i Stig Claessons En vandring i solen. Hon har sörjande gråtit så mycket att hon har slut på tårar. 

Psykoanalytikern Julia Kristeva skrev i Black Sun: Depression and Melancholia (1992) om hur man som efterlämnad måste ”släppa” den döda och våga bejaka sorgen. Men hur orka med samma sorg, ”sorgearbetet” som man instrumentaliserande brukar säga? 

Lättare sagt än gjort. För som det lyder i Visa från Utanmyra”Det är den största sorg, som jorden månde bära / Att man skall mista bort sin allra hjärtans kära.” Omöjligt att inte få de skakande bilderna från Gaza på näthinnan. 

I Sandviken ”gick man bort” och så inget mer med det. Som om man stämplade ut från fabrikslivet den allra sista gången. Sedan återstod bara för de efterlevande att beställa den obligatoriska smörgåstårtan till begravningskaffet. Skrivet med svärta.

Härförleden såg jag på Netflix Gervais i ståuppen Armageddon. Den knubbige, han skojar själv om sin rondör, i t-shirts och svarta jeans håller oavbrutet låda i över en timme, ingen synlig fusklapp. Inför en entusiastisk, nästan hysterisk publik som skrattar som om det vore förinspelat. Gervais hinner knappt öppna munnen.  Han går ut hårt. 

Det är allt som har med ”woke” att göra som skall slaktas. Deklarerar Gervais i inledningen till enmansshowen. 

Och slaktar gör han, den ena heliga kon efter den andra. Men det mynnar ändå ut i sympati för de påbjudet korrekta hållningarna i samtiden. Jag tänker genast vår egen Henrik Schyffert. Stanna innanför ramarna. Roa gärna, men utan att oroa.

Jag tror att jag har svårt för Gervais för att han är så grov, ful i munnen. Strösslar med ”cunt”. Skrattar åt sig själv. Men inte på samma smittande sätt som Hasse Alfredson i Lindeman-monologerna.

Grannarna har flera gånger försökt att dra med mig på ståupp i Gefle. Nej, tack. Standardsvar: ”Bara underlivsskämt. Tacka vet jag Lenny Bruce!” Honom har de aldrig hört talas om.  

Nog kunde amerikanen också vara riktigt ful i munnen. Men det tycktes motiverat.

Det finns mer av Gervais på Netflix. Jag avstår. Hellre Lindeman på slak lina med sina halsbrytande associationer. Och sidekicken Tage Danielsson som ofta, han också, har svårt att hålla sig för skratt.

Om aftonen, när jag som vanligt har svårt att sova, letar jag ofta fram Lindeman i mobilen.

Föregående artikelSka mörkret segra – eller
Nästa artikelVem behöver en vänster som accepterar en ny kommunistledd världsordning?
Lasse Ekstrand
Lasse Ekstrand växte upp i skuggan av Verket i brukssamhället Sandviken. Han är en existentiell och geografisk flanör. Älskar Berlin, Nordjylland och Sydafrika. Föreläst i Danmark, Italien, Egypten, Sydafrika och på Västbanken. Kallats Mr Medborgarlön. Anses vara Sveriges främste företrädare för medborgarlön. Skrivit en mycket älskad bok om den tyske konstnären Joseph Beuys. Ekstrands författarskap är mångsidigt, omfattar ett stort antal titlar. Senaste bok "Hucks flotte på upptäckarvatten. En roligare bok i samhällsvetenskaplig metod" (2024).

2 KOMMENTARER

  1. Ingen skugga över Lindeman men att jämföra en Shyffert med Gervais går inte. Alla s k komiker vi har idag är PK. I Sverige kan en Uzz Nujen kvala in som komiker.

  2. Hej Lasse E!
    Jag känner i alla fall till Lenny Bruce som jag kom i kontakt med via en TV-serie ”Varför gömmer du dig i häcken?”, TV Series 1971–1972 med Jarl Kulle som Lenny. Äger en LP-skiva med Jarl Kulle som LB.

    Minns att Lenny var rätt så fräck i munnen, Morsan reagerade genom att blunda. Det vet ju alla att då försvinner verkligheten. Senare lånade jag LB:s självbiografi ”Konsten att vara fräck så det fäster” : en självbiografi / Lenny Bruce ; översättning: Hans Berggren. LB berättade att han började på en krog där den som gjorde bäst intryck på publiken fick mat och pengar.

    Men det var en som alltid vann ”Han ställde sig på ett bord och hoppade rakt upp och med huvudet före ner i golvet” svårslaget.

    1974 gjordes en långfilm av Bob Fosse med Dustin Hoffman som
    Lenny B.
    Här kan man se filmen https://ok.ru/video/2558812162629

    D.S letade även efter filmen ” En vandring i solen” utan att
    lyckas. Men hittade ” Duett för kannibaler” som blev Lars Ekborgs
    sista film, dog bara dagar efter premiären. Någon som sett den?
    Den är gjord av Susan Sontag.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.