Hets mot folkgrupp

Bild i Aftonbladet

Den som “hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning” ska dömas till hets mot folkgrupp. Så lyder lagen.

Enligt svensk rättstolkning ska även dessa “uttalanden” ske “uppsåtligen” eller i “annat meddelande som sprids” (d v s i offentligheten). JK preciserar även att begreppet folkgrupp i det svenska samhället inte innefattar “svenskar” och förklarar: “… syftet vid tillkomsten av straffstadgandet om hets mot folkgrupp var att tillförsäkra minoritetsgrupper av skilda sammansättningar och bekännare av olika trosuppfattningar ett rättsskydd. Det fallet att någon uttrycker kritik mot svenskar torde inte ha varit avsett att träffas av straffstadgandet.” Att en  majoritetsbefolkning skulle behöva ges någon slags minoritetsskydd skulle innebära att de inte var herrar i sitt eget hus, vilket ändå är en orimlighet för de allra flesta svenska medborgare.

Ovanstående torde vara en allmänt accepterad tolkning av en grundlagslagparagraf, som faktiskt begränsar yttrandefriheten. Och så har det varit länge. Denna tolkning ingår i det paket som yttrandefrihetsvänner försvarat i alla år som jag varit bekant med vår yttrande- och tryckfrihet. Och visst är det som Åsa Linderborg skriver i Aftonbladet 2012-11-28, att det är få yttrandefrihetsmål angående hets mot folkgrupp i Sverige, men om de är för få vet jag inte. Det visar i alla fall att svenskt rättsväsen har ganska vida ramar för vad man ska räkna som “hets mot folkgrupp”. Det tycker jag är bra och ger debatten fler frihetsgrader.

Åsa Linderborgs artikel är däremot inte bra. Den är konstig. Hon och Aftonbladet Kultur ämnar nu driva kampanj för att testa om t ex det som Lasse Wilhelmson skrivit i sin bok (Är världen upp och ner?) är att betrakta som hets mot folkgrupp. Att en palestinsk ung kvinna haft just den boken på sitt nattygsbord verkar ha varit droppen som fått Åsa Linderborg att göra ett oövertänkt utfall mot alla som liknar fascister i hennes ögon.

En förutsättning för att förundersökning om brott ska inledas är en anmälan. Men Åsa skriver: “Vi på Aftonbladet Kultur är trötta på talet om att nån borde anmäla skiten. Nån är alltid nån annan.” Men de på Aftonbladet kan väl göra de anmälningar de finner angelägna, men att driva kampanj i tidningen med hjälp av jurister är ju som att döma människor utan rättegång.

Jag har skrivit om Lasse Wilhelmson tidigare och ogillar fortfarande kraftigt många av hans slutledningar om utvecklingen i världen. Men han är en mycket vänlig och fredlig person som har samma rätt som alla andra medborgare att yttra sin mening. Att Aftonbladets kulturredaktion ser att hans funderingar omkring judendom, marxism, frimurare, 911, förintelsen mm skulle kunna vara “hets mot folkgrupp” skrämmer mig. Vart är vi på väg? Jag inser att pressen på Åsa Linderborg har varit närmast outhärdligt efter Donald Boströms artiklar om Israeliska organstölder (AB 2011-11-16)? Är det här utspelet en produkt av det?

Att “stålrörssajterna” på nätet måste granskas och deras åsikter bekämpas är för mig självklart. Men alltså, inte med åsiktsförbud eller hetsjustice. Återkommer till “stålrörsmännens” syn på yttrandefriheten senare.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , ,

  28 kommentarer for “Hets mot folkgrupp

 1. 2012-12-06 kl. 10:52

  Jag anser att Åsa Linderborg, genom att publicera Donald Boströms artiklar om israeliska organstölder, visat mycket stort mod och stor integritet i sin egenskap av kulturredaktör på en av Sveriges största dagstidningar. För det förtjänar hon beröm och stöd. I stället angrips och kritiseras hon nu av sina egna “meningsfränder” på vänsterkanten, tidigare av Stefan Lindgren och nu även av dig, Knut. Det gör mig illa till mods.

 2. Knut Lindelöf
  2012-12-06 kl. 10:57

  Men det är modet och styrkan från Bostömartikeln som nu verkat svikta. Lasse Wilhelmson har konstiga åsikter, men han ska ha rätt att uttrycka dem. Så tänker jag.

 3. Leif Bengtsson
  2012-12-06 kl. 11:07

  Åsa skriver om Lasse W och nu finns texten även här. Måste jag själv köpa boken och sedan gissa vad som ligger till grund för Åsas och Knuts ställningstagande mot Lasses bok. Redovisa vad som är konstigt i hans åsikter eller i de texter han skrivit. Jag liksom de flesta kan bara gissa att det förmodligen inte är som vi andra eller i vart fall inte som Knut och Åsa.
  Vad är det ni sett?

 4. Knut Lindelöf
  2012-12-06 kl. 13:38

  Jag försvarar Lasse W:s rätt att uttala sina, i mitt tycke, obehagliga åsikter. Alltså jag anser i motsats till Åsa L att man inte ska anmäla honom för hets mot folkgrupp. Om hans åsikter har jag skrivit här.

 5. 2012-12-06 kl. 14:26

  En mycket märklig debatt detta. Åsa har säkert ett visst behov av att rehabilitera sig efter publiceringen av Boströms debattartikel. Kanske kan ett angrepp på LW vara ett sätt för henne att åter bli respekterad.

 6. 2012-12-06 kl. 14:47

  Här är mina svar till Expo och Åsa Linderborg

 7. Kristoffer Larsson
  2012-12-06 kl. 19:47

  Åsa Linderborg förtjänar beröm för mycket. Men det hon nu håller på med är för mig helt obegripligt. Det är ingen hemlighet att sionisterna på Expo gillar att leka tankepolis, men att Linderborg skulle hoppa på det tåget är en besvikelse. Men det är klart att hon är satt under press och då tänker man inte alltid klart.

 8. Janne Bjernfeldt
  2012-12-06 kl. 22:13

  Den svenska vänsterns klara tendens att smeta rasiststämpel på seriösa debattörer, måste bemötas lika mycket som samma vänsters vurm för att slänga folkrätten på sophögen. Det är två sidor av samma mynt. FiB/Kulturfronts paroller är viktigare och riktigare än någonsin.

 9. Dennis Zackrisson
  2012-12-06 kl. 22:17

  Lasses bok Är världen upp och ner? är värd att noga studeras. Vad det är för “obehagliga åsikter” Knut talar om begriper jag inte. Däremot innehåller boken en del obehagliga FAKTA.

  Åsa Linderborgs “kampanj” är helt obegriplig, annat än som koppling till EXPO:s sionistfrämjande agenda! Och då blir den ovärdig, men ack så vanlig i svensk media, där vi sedan länge kunnat se ett dominerande intresse!

 10. Knut Lindelöf
  2012-12-06 kl. 22:49

  Dennis! Se min kommentar klockan 13:38. När du når fram till mitt inlägg Lasse W:s hopkok kan du också läsa vad du skrev och kritiserade mig för den gången.

 11. Leif Bengtsson
  2012-12-07 kl. 10:12

  Jag läste ditt inlägg MO och fastnade för “Förvisso har jag omvärderat en del av de uppfattningar Wilhelmson framför i sin bok Är världen upp och ner?, uppfattningar som jag numera erkänner höra hemma i antisemitisk idétradition.”

  Hjälp mej, hur tänker du om vad?

 12. Dennis Zackrisson
  2012-12-07 kl. 15:41

  Den “anti-semitiska idétraditonen” är en föreställning, som odlas av dagens sionistiska propagandister för att skrämma folk i allmänhet till tystnad. Jag upprepar vad jag sagt i många andra sammanhang:

  Utanför den rasistiska sionismen existerar inte någon s k “antisemitism”. Självklart finns ett judehat, som är mycket beklagligt som i dag kanske främst närs av den judiska statens ständigt pågående övergrepp. Detta bör vi bekämpa, men det är kontraproduktivt att sladdra om “ökända antisemiter”. Det är ingen saklig kritik!

 13. Janne Bjernfeldt
  2012-12-07 kl. 18:59

  Jag vill tacka Dennis, för att han står upp för förnuftet i den här frågan! Det är ju helt klart att sionisterna, genom att smeta ner folk, söker skrämma till tystnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.