Hetsen mot Trump – än en gång

Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare i Moskva 27 juni 2018 – “lurade” ryssarna honom också?

När jag den 3 mars 2016 skrev texten “Ska vi instämma i hetsen mot Trump?” var det inte som den redaktionelle rubriksättaren trodde, i avsikt att “vi” skulle stödja Trump. Hur kan “vi” eller några andra icke-amerikaner påverka det amerikanska valet? Kanske någon hacker baserad i Uppsala?

Nej, avsikten var att motverka den mediedominerade nyhetsbevakningen: att en “progressiv” ståndpunkt inte bara innebär att man tolkar nyhetsflödet från SVT, DN, SR m fl annorlunda, utan också att man förhåller sig kritisk till informationen som sådan, att man söker “alternativ information”.

Detta är ju numera nästan lagstridigt i vårt land, om inte annat så riskerar man att bli utfryst som “konspriationsteoretiker”. Det är sant att om man fiskar i grumligt vatten kan man få upp det ena eller det andra. Men det avgörande är till slut om det man får upp är sant eller icke.

Dessutom behöver man i de flesta fall inte gå till några illa sedda eller obskyra sajter, det duger utmärkt med etablerade källor – dock utanför “.se”-toppdomänen.

Icke-svenska källor
I måndags gladdes jag enormt över Donald Trumps morgontidiga twit att “Vårt förhållande till Ryssland har aldrig varit värre tack vare många år av amerikansk dåraktighet och dumhet och nu, den Riggade Häxjakten!” och skickade den vidare till en del vänner och bekanta.

Jag lade dock till att innan de drar några förhastade slutsatser om mitt sinnestillstånd borde inse att medias version av Trumps resa – som vanligt – är demagogiskt och vilseledande. Det framställs som ett olydigt barn som välter pjäser i en porslinsaffär. Mötet med Putin framställs som en avrundning på en weekend med golf i Skottland. Helt oförberedd och naiv begav sig Trump till Helsingfors – inga förberedelser.

Vad representerar Trump – egentligen?
Vad som har hänt bakom kulisserna vet vi självfallet lika lite om nu som vid alla andra toppmöten. Men rapporteringen har utelämnat – genom glömska, okunnighet eller avsiktligt – att Trumps “nationelle säkerhetsrådgivare”, John Bolton, besökte Putin i Moskva för tre veckor sedan och därvid uppenbarligen lade grunden för gårdagens samtal. Bolton är eller anses vara en “superhök” och inte på något sätt en “Putinist”. Kanske kan ryssarna lura Trump, men Bolton?

[John Bolton intervjuas av journalister under sitt besök i Moskva 27 juni (11 1/2 minut)]

Som jag skrev 2016, innan vi fortsätter vår spontana ‘Trump bashing’ så bör vi – återigen – ställa den kritiska frågan: Varför har Donald Trump ett sådant stort folkligt stöd på hemmaplan? Beror det på att dessa amerikaner är psykiskt sjuka? Beror det på att de alla också är miljonärer, om än inte miljardärer? Eller beror det på att våra medier – återigen – leder oss vilse?

Alltså, vad representerar Donald Trump – egentligen? Vad är det vi angriper när vi kritiserar Trump? Vilka är det vi stödjer? Att vi i båda fallen kanske hamnar på samma sida som ‘mörka krafter’ innebär i sig inte att vi valt fel sida, men vi kan tänka efter…

... är läst 327 gånger!

  6 kommentarer for “Hetsen mot Trump – än en gång

 1. Hans Andersson skriver:

  Anders P!
  Som jag ser det har DT gjort det ingen trodde, visat upp att USA och Ryssland visar världen att som ledande kärnvapenmakter vara förmögna att mötas för att på sikt undvika WW II.

  DT gjorde verklighet av att ta steget. Modigt och riskfyllt och det räcker att se reaktionerna från demokraterna och även hökarna i hans eget parti samt mainstream media för att förstå vilket enormt hot detta är för den djupa staten, det militärindustriella komplexet.

  Priset tar tidigare CIA-chefen Brennan, som faktisk ropat efter statskupp genom att säga att DT måste stoppas och samtidigt yttra sig ”Where is the Army”?

 2. Torgny Forsberg skriver:

  Alltså, vad representerar Donald Trump – egentligen?

  I inrikespolitiken representerar han en högerpolitik med nedskärningar av socialutgifter skattesänkningar mm. I Utrikespolitiken har han en mer affärsinriktad politik (”vänligare”) än den högerimperialistiska som Demokraterna har. Demokraterna angriper honom från höger i utrikespolitiken med hjälp av CIA & FBI. De som angriper Trump här hemma i Sverige är DN m fl, de låter som ekon från Demokraterna i USA d v s krigshetsande.

 3. Leif Stålhammer skriver:

  Trump är inte politiskt gängad som Clintonskan (som blev så uppspelt när Khadaffi slaktades på gatan) utan gängad av affärslivet. Därför blir han obegriplig för politikerkastet. Plump, oförskämd , brutal men uppenbarligen inte alls så illa förberedd och obegriplig som gnomerna i systempressen tror. Han spelar efter andra regler , om man säger… Han blåste ju kalsingarna av fru Clinton, som bekant. Herrens vägar är outgrundliga. Särskilt om man saknar karta och kompass.

 4. Anders Persson skriver:

  President Donald Trump kunde för någon timme sedan notera sin tveklöst största triumf i kampanjen mot de medier som anklagar honom för allehanda olämpliga eller brottsliga åtgärder, skriver Janerik Larsson på sin blogg.

  BuzzFeed News har enligt den särskilde åklagaren Robert Mueller helt felaktigt anklagat Trump för att gett sin advokat Michael Cohen order att ljuga för kongressen om en planerad fastighetsaffär i Moskva. Larsson, som f n befinner sig i USA, tror att dementin från Mueller kommer att ha stora konsekvenser för de Trumpkritiska medierna och för presidentens trovärdighet när han upprepar sin ständiga kritik av FAKE NEWS.

  Dementin kommer även att påverka demokraternas granskningar i representanthuset av Trump och Trumpadministrationen. Tills vidare kommer talet om riksrätt mot Trump att tonas ner högst avsevärt.

  Trump twittade “Fake News is truly the ENEMY OF THE PEOPLE!”

  Återigen ett självmål av “liberaler”.

 5. Anders Persson skriver:

  I den lilla amerikanska stad mycket långt från Washington DC där SvD:s Janerik Larsson tillbringar några månader är president Trump ett ständigt samtalsämne och det finns inga tecken på att det kommer att förändras. TV-kanalerna är fyllda av Trump-diskussioner och passionerna är heta. För eller emot.

  “I vårt umgänge finns – måste jag medge – inga företrädare för pro-Trump så ibland tar jag mig friheten att söka nyansera diskussionen.”

  Det går oftast inte alltid så bra.

  “Igår åt vi en i huvudsak angenäm frukost med goda vänner här och allt var fridfullt tills jag inte instämde i frukostbordets tes att president Trump är antingen rysk agent eller en sån idiot att han inte är medveten om att president Putin styr honom. Följaktligen borde han avsättas i en riksrättsprocess.”

  Larsson medgav att den ryska inblandningen i kampanjen är klarlagd men inte kopplingen till Trump.

  “Men jag vann ingen framgång. Trump är skyldig. Punkt och slut.”

 6. Anders Persson skriver:

  Trump har friats från alla anklagelser. Men det innebär inte att han är oskyldig, skallar medierna. Ty det är inte bevisat att han är oskyldig!

  Medierna har blivit helt galna, d v s de anser att en anklagad ska bevisa att han inte är skyldig! Har journalister elementär utbildning i det liberala samhällssystem de säger sig företräda?

  Bakom anar man besvikelse över att det överhuvudtaget finns västerländsk rättskipning. Det är mycket enklare för pressen med dess egna “folkdomstolar”. Demokratin är i fara.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.