Höger kan nu också vara vänster

Klipp från sajten…

För drygt ett halvår sedan skrev jag om Robert Mathiasson som just mobbats ut som Kommunistiska Partiets ordförande. Han blev till slut för frispråkig om det som snart alla tagit till sig – inklusive det politiska etablissemanget – att svensk invandringspolitik varit naiv, cynisk och skadlig för vårt samhälle. Endast “vänstern” (V, KP, MP, Clarté…) vägrar hårdnackat inse detta.

Glädjande att den modige Robert Mathiasson nu tagit sig igenom sin sjukskrivning och tänker återkomma i offentligheten. Det gör han genom att framträda som krönikör i det typiska alternativmediet Nyheter Idag som drivs av Chang Frick och placerar sig på högerkanten.

– Det ska bli kul att bryta vänsterbubblan, möta nya människor och utbyta nya tankar. Bubblor är livsfarliga. Bubblans tillvaro blir inte bara andefattig, utan på sikt förödande för ett land och för en demokrati, säger Mathiasson.

Ja, han gör rätt. Han tar ett konsekvent steg för att sprida sina vänsteridéer utanför den bubbla som han menar att vänstern utgör. Det är modigt. Han kommer att få mycket skit, men han slipper nu att käbbla med sina gamla vänsterantagonister och kan nu nå en helt ny läsekrets.

Läs nyhetsartikeln i Nyheter Idag.

... är läst 2198 gånger!

  15 kommentarer for “Höger kan nu också vara vänster

 1. Ulf Nilsson skriver:

  När stora delar av vänstern anammat en nyliberal agenda så är det inte konstigt om höger och vänster möts. Dessa begrepp är f ö idag allt svårare att använda som Jan Myrdal påpekat. Den vänster Mathiasson representerar kan ha försvaret av nationen, kritik av invandringspolitiken och hbtq gemensamt. Men håller han fast vid sina värderingar blir det kollision om ägande, klassamhället m m. Det finns en slags konservatism, t ex. på Smålandspostens ledarsida som säger sig slå vakt om nationen, som kritiserar EU:s överstatlighet, värnar försvaret osv. Men när det kommer till kritan är det kapitalets intressen som gäller: man vill gå med i Nato, man bedriver krigshets mot Kina men inte ett ont ord om USA, man accepterar sanktionerna, man slår inte vakt om rätten till naionellt oberoende för Syrien osv.

 2. Leif Strandberg skriver:

  Den gamle bondeledaren Torbjörn Fälldin sa en gång att ”man måste sätta axeln till det som är, för att få något gjort”.

  Alltså, Robban!
  Ser fram emot dina texter.

 3. Jan-Peter Stråhle skriver:

  Bäste Knut! Även du får nog dra på den hårda huden och bereda dig på viss anstormning. Modet att spräcka bubblor har ni gemensamt och bör hedras därför.

 4. Jan Åhman skriver:

  Ska vi spela på Jimmies planhalva?

  “… för frispråkig om det som snart alla tagit till sig – inklusive det politiska etablissemanget – att svensk invandringspolitik varit naiv, cynisk och skadlig för vårt samhälle. Endast ´vänstern’ (V, KP, MP, Clarté…) vägrar hårdnackat inse detta”, skriver Lindelöf. Vad menas? Gäller saken de tiotusentals polacker och andra öststatare som med stöd av EU:s politik har fritt tillträde till den svenska arbetsmarknaden – eller, rättare: de tiotusentals arbetare som svenska företagare och andra har fri tillgång till att arbeta för sämre villkor och därmed tränga undan och sänka standarden för alla svenska löntagare? Nej, det gäller inte denna invandring, den anser även Jimmie är OK numera, kanske utnyttjar han den själv; nej, det handlar förstås om flyktingarna från krigen. Dem – krigen – har varken Jimmie eller Nyheter Idag något vettigt att säga om; de väljer istället att fortsätta att jaga offren. Jag uppskattar inte det slags “mod” som det innebär att ansluta sig till denna linje. Jimmie har nu blivit rikslikare där även tidningar som Svenska Dagbladet, som ansetts vara, visserligen höger, men ändå en någorlunda anständig tidning har anslutit sig och nu har sverigedemokratiska ledarsidor. Och nu ska tydligen även en tidigare Göteborgskommunist gå med i gänget.

  Det är riktigt att vi som är vänster, vi som är emot krigen, vi som är emot EU-politiken, osv, trängs undan, kalla det gärna för “bubbla”, men det är sannerligen ingen bra idé att gå från denna “bubbla” till den högerextrema bubblan. Det har vi sett tidigare, och det är inga goda erfarenheter. Stärk istället de anständiga alternativa sajter som finns, och samarbetet mellan dem: en lindelof.nu, en Globalpolitics, en Nyhetsbanken, en Clarte.nu, för att inte tala om Steigan.no, och några till. Och om nu Mathiasson mobbats bort från Kommunistiska partiet, varför tar han då inte plats i lindelof.nu?

 5. Jan Fredriksson skriver:

  Ni som läser Nyheter Idag.
  Vad står Nyheter Idag i frågan om Sveriges nationella oberoende? Hur ser de på Nato och svenskt medlemskap i Nato, hur ser de på Värdlandsavtalet?
  Hur ser de på att Ryssland och Kina är Sveriges fiender?
  Hur ser de på EU?
  Hur förhåller sig Nyheter Idag till den höger som vi ser formeras i form av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna? Både Moderaterna och Kristdemokraterna är ju fanatiska Natovänner. Vi har sett hur Sverigedemokraterna de senaste åren anpassat sig för att bli accepterad av denna höger.

 6. Knut Lindelöf skriver:

  Jan F!
  Poängen är att vi inte ska skärskåda dessa medier på något annat sätt än vi skärskådar mediejättarna. Ingen av dem är att lita på i de stora frågorna. Vi ska hålla på våra paroller och tala med alla och kritisera dem som förtjänar det. Uppgiften för oss är att finna nya läsare. I stor utsträckning finns de bland missnöjda folkhemsförsvarare som övergivit Socialdemokraterna och andra gamla partier för att de inte längre gillar deras politik. Jag tycker Robert M är konsekvent och modig.

 7. Bo Persson skriver:

  Det finns ju frågor som varken är höger eller vänster. Allt är inte klasskamp, Vem tar hand om dem?

 8. Jan Fredriksson skriver:

  Knut L, vi är överens i synen på hur vi skall se på och hantera media i stort. Jag tyckte bara att det skulle vara intressant att veta vad står de i dessa frågor. Jag tillhör de som såg positivt på Robert Mathiasson.

  Det skall bli intressant att se hur han väljer att skriva i Nyheter Idag. Väljer han att bara angripa vänstern så ställer jag mig frågande till hans medverkan. I samhället i stort så är det ju inte vänstern som är huvudfienden. Att på en konservativ internetsida ägna sig åt att i första hand gå inför att avslöja och angripa vänstern är ju knappt någon mening då det är få från den sidan som läser sidan. Det är ju trots allt den politik som borgerligheten och det socialdemokratiska toppskiktet står för som är det stora problemet.

  Att sedan inte Vänsterpartiet ses som ett alternativ för arbetarklassen är en annan fråga.

  Men som sagt hur Robert Mathiasson kommer att skriva återstår att se.

 9. Dennis Zackrisson skriver:

  Till Jan Å och Jan F!
  Viktiga frågor, inte minst för oss som fortfarande har enhetsfrontsambitioner, vilket somliga “fibbare” tycks ha glömt bort. Men vi borde skaffa oss bättre kunskaper om hur det ser ut på denna s k “höger”-kant. Vilka är dom, hur finansieras dom och hur ser deras opinionsbildning ut? Mainstreammedia är ju som dom är och kräver goda kunskaper i att läsa mellan raderna!

  Chang Frick försökte för några år sedan att gå i reell enhetsfront med FiB/K kring ett NATO-motstånd, men stämman avvisade ett mer formaliserat samarbete då, eftersom den föreslagna formen skulle begränsa vår självständighet. Om den s k “vänstern” finns bara ett begränsat hopp kvar i nuläget, så där finns det mindre anledning till att rita någon slags terrängkarta.

 10. Ingvar Mannersson skriver:

  Ett helt väntat beslut av R. Mathiasson efter att han insett att LO:s medlemmar röstar på SD, då främst männen, kvinnorna kommer senare då de upplever SD som ett osäkert kort. Likadant förhåller det sig med aktieplaceringar, männen är beredda att ta större risker.

  Sen har vi Malmölistan som verkar intressant med den här Littorin. Läste en intervju med Littorin på Nyheter Idag. Verkar som det är en massflykt från KP till “högern”.

  Vänstern måste börja tänka till här, det duger inte med HBTQ-flum, genus och identitetspolitik. Vänstern av idag består av akademiker ofta kvinnor anställda inom offentlig sektor, vad har dom gemensamt med en byggnadsarbetare eller annan valfri blåställsklädd arbetare? Undersköterskor som får göra grovjobbet inom äldrevård och sjukhus har lite gemensamt med psykologer och socionomer.

 11. Jan-Peter Stråhle skriver:

  Bo P! Det är en annan Robban; Robert Lind i Kramfors, om jag är korrekt underrättad 🙂

 12. Björn Nilsson skriver:

  – Vilka har stats- och samhällsmakten?
  – Marknadsliberalerna, globalisterna, eller vad man vill kalla dem. Övriga är oppositionen, som är emot förhärskande makt. Olika individer och grupper har olika lösningar på maktfrågan och har olika syn på olika sakfrågor. Men ibland kan det uppstå mer eller mindre samsyn mellan individer och grupper om vissa problem. Kanske så mycket att de till och med kan prata med varandra på ett civiliserat sätt.
  – Så det kan förklara att en före detta KP-ordförande skriver i en tidning som inte är kommunistisk, men ändå har kvar sina politiska åsikter, och tidningen går med på det?
  – Ja.
  – Vad säger man om folk som absolut motsätter sig att man pratar över åsiktsgränserna och aldrig kan godta att motståndaren kan ha bra argument?
  – Inskränkta jävlar. Värdelösa. Småborgare. Sänd dom till ett läger någonstans där dom kan skala kottar tillsammans med likasinnade.

 13. Hans M Gabrielson skriver:

  I en av sina skriftställningar på 80-talet (hittar f.n. inte rätt årgång i arkivet) lanserade Jan Myrdal begreppet “hönster”. Vilket ej avsåg fjäderfä, utan en gradvis sammansmältning av diskurser från “höger” och “vänster” under högkonjunkturens och SAF-offensivens glada 80-tal. Med kända resultat. Kristina Boreus’ avhandling “Högervåg. Nyliberalism och kampen om språket i svensk offentlig debatt 1969-1989” (1994), ger ett nyttigt perspektiv på vad som än en gång tycks ske, denna gång med Robert Mathiasson med efterföljare från f d KFML(r). Att vandra i detta minerade högerträsk kräver i sanning gott fotarbete, med hoppet att den relativa majoritet av LO-medlemmar som sympatiserar med/röstar på SD ska inse sitt verkliga klassintresse. Lycka till säger jag, men: Fan tro’t sa Rellingen. Vi andra på denna kant får enligt min mening vackert hitta och utveckla andra fora för att förmedla “förnuftets söta lockelse” (JM) till läsare och åhörare. Ingen liten uppgift, men ack så nödvändig.

 14. Knut Lindelöf skriver:

  “Hönster” myntades av JM i Skriftställningen i nr 16-1979. Mycket lätt att finna genom att söka på ordet “hönster” i sökrutan på Kungliga bibliotekets “Svenska dagstidningar” – där FiB/K är den enda tidskrift som får var “dagstidning”.Tidningssida

 15. Bo Persson skriver:

  Häromdagen varnade JM för något som varken är höger eller vänster eller hönster. Kan avlyssnas via Nyhetsbanken 14 maj.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.