Höger mot vänster eller globalister mot nationalister? – Vänstern och valet (2)

“Frihet är det bästa ting…” (ur Biskop Thomas frihetsvisa) Per Albin i mitten.

Denna blogg (en vänstersajt) är egentligen riktigt urmodig. Den försvarar den klassiska vänsterståndpunkten som föddes i omvälvningarna efter franska revolutionen. Man skulle därför i den meningen kunna kalla den värdekonservativ. Men jag försöker ifrån denna position ändå hålla ögonen öppna och betrakta skeendena runt och behåller fötterna på jorden.

De stora politiska krafter som idag marscherar med full fart framåt svär sig dock till helt andra traditioner, de kan ha nationalistiska, aristokratiska, elitistiska, värdekonservativa (i någon mening) och ibland t o m fascistiska/nazistiska rötter. Men de söker sig ofta längre tillbaka i historien och kulturen än till 30-talet och fascismen/nazismen. Förresten, den italienska fascismen sökte sig tillbaka till det antika Rom. Mycket ställs på huvudet idag.

Nya röster i form av bloggar, webbsajter och t o m papperstidningar skjuter upp som svampar ur jorden – eller breder ut sig som hussvamp i samhällskroppen, skulle en del säga. Men de är inte dumma som de gamla skinnskallarna och NMR. Fler och fler levererar istället skarpsynta analyser på god svenska och når mycket fler läsare än vad vi gör med denna ganska traditionella sajt med rötterna i den sant samhällskritiska 70-talsvänstern. De stora samhällsbevarande medierna angrips från alla håll och får allt större problem och når allt färre etablissemangskritiska.

Häromsistens blev gamla vänstervänner mycket upprörda när jag och några andra påstod att höger-vänster-skalan i politiken förlorat sin betydelse. Detta är visserligen helt uppenbart, liksom att de stora motsättningarna i världen och i Sverige numera beskrivs i helt nya termer, men verkar mycket svårsmält för dessa “etablerade” vänsterföreträdare.

Vilken är då den nya stora motsättningen?
Mäktiga krafter står mot varandra i Västvärlden idag, men ingen av dem definierar sig som vänster. Att sedan jag och några andra ändå har vårt vänsterperspektiv i botten har mycket liten betydelse för de stora rörelser som nu omdanar Västvärlden. Tongångarna är helt väsensskilda från de vi varit vana vid. Vänstern befinner sig alltså långt ute i marginalen. Därför måste vi skärskåda de stora elefanternas och de nya uppstickarnas argument och fundera på i vilket läger vi själva hamnar i detta nya krig om tankarna och politiken och inse att det inte är vi som sätter dagordningen.

De nya rösterna
Jag har tidigare skrivit om sajten Det goda samhället, och konstaterat att det är en icke-vänster-sajt som många gånger framför goda analyser på god svenska. Jag har nu blivit uppmärksammad på ännu ett mycket intressant exempel, sajten Antropocene – Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning, som drivs av Lars Bern. Läs om honom, en man med både makt och inflytande för övrigt.

Han har just publicerat en serie om tre artiklar (börja läsa här) som går igenom de svenska politiska partierna och analyserar vad som gjort att det blivit som det blivit i svensk politik. Jag kan skriva under på det mesta faktiskt.

Denne Lars Bern kommer alltså fram till samma sak som jag fast från en libertariansk utgångspunkt. Hur han lyckas med det förstår jag visserligen inte. För läser man lite om libetarianismen ser man att den står för något helt annat än vad Lars Bern ger uttryck för i dessa artiklar.

Men oavsett vilka hans utgångspunkter är, så skriver han som han gör. Och jag (och några till kanske) kommer alltså i stora drag fram till samma analys av läget i svensk politik idag. Bern formulerar det som att den stora nya frontlinjen i Västvärlden idag inte längre går mellan höger och vänster, utan mellan globalism och nationalism. I Sveriges riksdag löper – menar han – denna frontlinje mellan å ena sidan C, KD, L, M, MP, S och V mot å den andra SD. Eftersom den stora politiska underströmmen bland västvärldens gräsrötter (inkl. Sveriges) går mot att allt fler motsätter sig globaliseringen och dess effekter, går de till dem som säger att de vill värna det egna landets suveränitet och demokrati. Detta borde stämma många vänsterpositionerade till eftertanke.

“Stor koalition” att vänta
Bern förutspår på grund av detta att SD snart är Sveriges största parti. Dessutom ser han det som fullt möjligt att AFS (Alternativ för Sverige – utbrytarna ur SD) också kan ta sig in i riksdagen och då tillsammans med SD kanske nå upp till 30%.

Det ligger alltså – fortfarande enligt Bern – inom möjligheternas gräns att vi efter valet i september får en riksdag med 30% nationalister (antiglobalister med SD som landets största parti) mot globalisterna (C, L, KD, M, MP, S och V) där ingen når ens 20%. Det här innebär säkert att vi får en “storkoalition” (C+L+M+S t ex), efter att SD har misslyckats med att bilda en regering. Globalisterna kommer att förenas mot nationalisterna.

På 1930-talet var det stundande världskriget i fokus i många första maj-tåg. Här ses svenska kommunister förstamajdemonstrera vid Mynttorget i Gamla stan i Stockholm omkring 1935. [Foto: Peddy Moberg/TT]

Att mitt vänsterperspektiv skulle göra det omöjligt att se detta som ett fullt rimligt resonemang begriper jag inte. Det stora krigshotet – som kan utvecklas till en kärnvapenkatastrof – ligger ju inte i att många små länder försvarar sina staters oberoende, utan i Västvärldens globaliserade ekonomier, som för att överleva måste lägga under sig allt fler råvarukällor och nya konsumtionsmarknader.

Alltså, för väldigt många väljare i årets val handlar det således inte om demokrati eller diktatur, utan om vårt lands överlevnad som självständig stat (nation). Och, i den frågan har jag inte svårt att ta ställning. Utan nationellt självbestämmande ingen yttrandefrihet.

Men vilket parti jag personligen – utifrån min klassiska vänsterposition (gråsosse) – ska rösta på blir däremot en rysare. Det är mycket enklare att finna skäl för att inte rösta på något av alla dessa partier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.