Ground Zero i september 2016, två stora slukhål som ska symbolisera al-Qaidas/bin-Ladins oändliga och obeskrivliga ondska. (Foto K Lindelöf)

Henrik Linde skrev ett inlägg ”Höghuset brinner” den 6 maj med bäring på en del av den debatt som förts om 911. Flera har hört av sig med kommentarer och vill diskutera denna fråga. Några är mycket påstridiga att hävda ”sin sanning”. Ofta går det ut på att nagla fast  meningsmotståndaren som antingen konspirationsteoretiker, förvirrad eller medlöpare till ”The Deep State in the USA”.

Jag är inte tillräckligt insatt i de olika mer eller mindre vetenskapliga beviskedjor som har framförts internationellt och kan därför inte bedöma vem eller vilka som är mest seriösa och minst behäftade med luckor.

Vad jag däremot kan konstatera är att terrordådet 911 gav USA möjlighet att starta sitt korståg i Mellanöstern ”The War on Terrorism”. Så, oavsett vem som låg bakom terrordådet 911 och hur byggnaderna kollapsade var det en vändpunkt i USA:s politik gentemot omvärlden. För min och för bloggens del är det därför viktigt att just detta perspektiv inte virras bort i ändlösa tirader om vad som exakt hände 911. Därför ämnar jag inte släppa lös en diskussion om 911 i dagsläget.

Och som sagt, för min och bloggen del gäller det nu att först och främst förstå att USA:s och dess lydiga svans – inklusive Sverige – kan förmås att backa ut ur de till synes oändliga krigen i Mellanöstern. Just nu ser det ut som om det gäller Iran. Siktet har hela tiden varit inställt på Iran, det vet vi. Men nu efter ett delvis misslyckande i Syrien (al-Assad är inte störtad), förbereder man sig ändå för slaget mot Iran.

Som ett led i detta säger USA nu upp Iranavtalet, vilket fördöms i tydliga ordalag av EU och utrikesminister Wallström. Samtidigt sitter vår försvarsminister Hultqvist i Pentagon och planerar gemensamma militära tag mot Ryssland med USA:s försvarsminister Mattis. Det är helt otillständigt och direkt farligt.

Så, för denna lilla blogg avvaktar jag i lugn och ro nya rön om 911 och koncentrerar arbetet på USA:s exempellösa agerande i Mellanöstern och i vår närhet.

Föregående artikelExtra resebrev: I en tågkupé med en brittisk major
Nästa artikelFrån Minsk till Charkiv — Resebrev från Minsk (4)
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.