Dan och två andra killar från Gräsön har gjutit klackformen som ska stabilisera grunden och bli upplag för nya bjälklaget.

Men Stjärnudden bjuder oss nya överraskningar. Idag (15/10) stod vattnet högt upp i berggropen (”hällkaret” som Dan säger) i storstugan. Det har regnat mycket och vatten rinner in längs berget och fyller upp gropen. Det rinner undan vid torrare väderlek, men det ger mycket fukt i huset. Dan verkade inte så oroad av att det kommer in vatten; ”Det kan väl avledas på något vis.” De vägde av före gjutningen med ett enkelt och funktionellt avvägningsinstrument; en vattendunk med lång genomskinlig vattenslang. Hällkaret fyllde dom helt sonika med sten och betong som blev över från gjutningen.

Köpte bygglampa och kabelvinda för att kunna jobba mörka vinterdagar. Nu var det riktigt dystert, kallt och mörkt därute. Så blev det så småningom klart för att lägga golv. Dan och jag hjälptes åt med reglar för golv och för väggen. Sedan gjorde jag resten själv. Dan var snitsig med ”hackspetten” (en stark sticksåg) för att forma till alla bitar för att passa mot timret, men ändå bilda ett plant spikunderlag för väckkskivor. Han frågade om jag ville ha helt lod och vågrätt eller ”kultursväng”. Jag bestämde mig genast för ”kultursväng”, d v s så plant som möjligt med ögonmått och traditionella verktyg. Laserpasset hade han inte med sig.

Så växte sakta men säkert huset ihop, blev allt mer tätt utåt och neråt. Vattnet och fukten stängdes ute. Men oron fanns kvar att luftrummet under huset inte skulle bli tillräckligt luftat och kunna bli tillhåll för mögel och svamp. Men bättre än tidigare var det under alla omständigheter. Två kraftiga 10 cm ventilationsrör trängdes ut mellan stenblocken i alla tre ytterväggarna, men det var ont om plats för dem.

Föregående artikelSisyfos, Paavo och jag (3)
Nästa artikelFörsta våren (5)
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.