Hundslagsmålet på Sergels torg

Al-Quds i Stockholm

“Svenska Ahmadinejad-anhängare anförda av Khomeinybeundraren Mohamed ´Gaza har gjort mig till en radikal muslim´ Omar. Diverse antisemiter som rör sig i kretsarna kring FiB/Kulturfront. Och så de kortklippta “nationella” gossarna som av förhandssurret att döma också känner sig kallade.”

Så skriver Sydsvenskan 2009-09-19. Per Gudmundson skriver i Svd 2009-09-21

“Huvudtalare var den förre redaktören för den islamiska kulturtidskriften Minaret, Mohamed Omar, som nu kommit ut som Förintelseförnekare och antidemokrat. Som andretalare stod Lasse Wilhelmsson, känd från FIB Kulturfront. Och vid sidan av den iranska regimens lojala knektar sågs dessutom ett tiotal svenska nynazister.”

Nu har Israel och deras vänner i Sverige fått precis det man önskar. All palestinasolidaritet och allt Israelmotstånd kan buntas ihop till en brunröd gröt.

Både Omar och Wilhelmson har kunnat läsas i Folket i Bild. Ovanstående är alltså inte ens lögn. Att Omar varit en medial kelgris länge, inte minst i UNT, skriver man inte.

Wilhelmson är en gammal vänsteraktivist som för några år sedan sökte sig till FiB efter att ha gjort sig omöjlig i Palestinagrupperna. Han tröttnade emellertid efter en tid när han inte heller där fick gehör för sina mystiska analyser av judendomen, sionismen och marxismen. Hans högersväng är sorglig, men inte alls ovanlig. Nationalsocialismen är förresten ett exempel på en sådan förening av antikapitalistiska och elitistiska idéer.

Omar är en helt annan figur. Honom har jag beskrivit tidigare just för att jag umgicks med honom under flera år. Han “gick i frivillig skola” hos mig och fick i våra många långa samtal lära sig mycket om den svenska vänstern från 70-talet och framåt. Hans bruna förflutna berättade han mycket lite om (men på den tiden var han å andra sidan nästan barn). Han var mycket öppen och inne i en omprövningsprocess. Han sökte enkla grandiosa svar, som jag försökte problematisera. En period ville han ha en världsregering för att stoppa miljöförstöringen och glaciärernas avsmältning. En annan gång trodde han sig ha funnit att människan föds till liten eller stor intelligens. De ointelligenta skulle tas om hand och styras av intelligentian. Han var då också  strikt “opolitisk” i sitt skrivande, vilket jag försökte ändra på. Hans senare kursändring och devota underkastelse under Irans teokratiska styre är rent antiintellektuell. Sådan dyrkan stöter bort alla självtänkande reflekterande människor. Han söker auktoriteter.

Mohamed Omar och Lasse Wilhelmson

Årets Al-Qudsfirande (Jerusalemsdagen) blev i Teheran till en inrikespolitisk konfrontation. “Tack vare” Omars och Wilhelmsons snabbstartade Al-Qudskommitté spreds konfrontationen till Sergels torg i Stockholm den 20 september. Till råga på allt lyckades Wilhelmson bli misshandlad (utan att bli skadad), vilket förstås stärker skenet av heligt martyrskap och framställer med viss rätt “vänstern” som våldsam och odemokratisk. Exakt så jobbar dagens högerextremister.

I denna röra av antisionistisk -, nationell – och islamistisk retorik spelar de upp en bisarr politiskt teater som mycket väl skulle kunna varit betald och regisserad av Israels hemliga internationella destabiliseringskommando. Ett regelrätt medialt hundslagsmål. Nyttigare idioter än Omar och Wilhelmson är svåra att uppfinna.

Andra bloggar om: , , , , , ,

  40 kommentarer for “Hundslagsmålet på Sergels torg

 1. 2009-09-21 kl. 16:52

  Idag träffade jag av en händelse en Iransk kvinna som var med på demon på Sergels torg. Hon kunde inte för sitt liv förstå att någon svensk kunde uppträda som Wilhelmsson och Co. Hennes slutsats var att dessa, vilka för långskäggen i Iran måste vara agenter som utför drängtjänst!

  Är böjd att hålla med efter att ha ovanstående blogg! Agenter för vem kanske man också ska tillägga!

 2. Adler
  2009-09-21 kl. 18:04

  “I denna röra av antisionistisk -, nationell – och islamistisk retorik spelar de upp en bisarr politiskt teater som mycket väl skulle kunna varit betald och regisserad av Israels hemliga internationella destabiliseringskommando.”

  Var det där ironi eller menar du på fullaste allvar att du tror på att det hela var “regisserat” och “betalt” av Israel. Isf, om du nu vet så mycket om detta, hur blir man betald? Skulle behöva dryga ut kassan för jag sparar till en ny kamera. Tacksam för svar och kontaktinfo till ansvariga personalchefer för destabiliseringskommandot.

 3. 2009-09-21 kl. 19:13

  Adler!
  Nej, jag har inga kontaktuppgifter till Israels internationella destabiliseringskommande, har aldrig hört talas om det heller, det är ju hemligt dessutom – om det nu finns. Du får själv försöka lista ut om jag är ironisk. Omar och Wilhelmson är säkert självgående. Misstänker t o m att Irans ambassad tycker att det hela är pinsamt.

 4. 2009-09-21 kl. 19:50

  Äh, du är bara en usel pokerspelare. Fattar du inte att Lasse Wilhelmson har synat sionismens bluff – och de har ingen hand. Medan du är så rädd för deras imaginära hand att du inte vågar syna.

 5. Anders Püschel
  2009-09-21 kl. 19:58

  Detta är ett snuskigt inlägg. Inte ens ett fördömande av motdemonstranterna kan den förmente yttrandefrihetsförkämpen Knut Lindelöf (det är en av FiB/K:s tre paroller) kosta på sig. Av hans skildring kan man dessutom få föreställningen att det var två demonstrationer som rök ihop med varandra, inte en som utsattes för attacker av en annan.

  Men Lindelöf skriver inte för att klargöra; han skriver för att stämpla ut, i synnerhet Mohamed Omar och Lasse Wilhelmson. Båda två har ju FiB/K haft “samröre” med tidigare, därav Lindelöfs behov av att ta avstånd. En hysterisk beröringsångest.

  Jag noterar också särskilt metaforen i rubriken: i Lindelöfs ögon är vi antisionister inte ens människor, utan – hundar.

  Voff, voff!

 6. 2009-09-21 kl. 20:18

  Bra skrivet Knut Lindelöf!

  Du har sannerligen rätt i att Omar & Co spelar Israel i händerna, och hjälper till att grumla den antiimperialistiska solidaritskampen för palestinierna.

  Därför var det upplyftande att se hur Palestinagrupperna, ISM och diverse vänstergrupper tog tydligt avstånd.

 7. 2009-09-21 kl. 20:20

  “som mycket väl skulle kunna varit betald och regisserad av Israels hemliga internationella destabiliseringskommando”

  Pricken över i, spiken i kistan, bulls eye och rakt i marängen – på samma gång. Ut med det packet från detta land.

 8. 2009-09-21 kl. 20:22

  Leif Erlingsso och Anders Püschel!
  Jag är också antisionist. Men nu har ett litet koppel nyttiga idioter, som inte fått gehör för sina bisarra idéer om världsjudendomens dolda agenda, startat en egen högerextrem antisionistisk klubb. Hundmetaforen passar därför utmärkt.

 9. 2009-09-21 kl. 20:35

  Det kan också vara så att det är de som tänker, de som inte underordnar sig din, vänsterns, shahanhängarnas eller USAs/Israels agenda och agerande som är de som verkligen tänker?

  De du representerar hade kunnat starta en egen demonstration till stöd för Palestina, istället valde man att störa muslimernas demonstration. Ni gick i en demonstration anordnad av iranier som avskyr araberna, som avskyr islam, som avskyr Irans stöd till Palestina. Jag tycker det är rätt genant.

  Jag hatar nazismen, men om de vill delta i demonstrationen, vem bryr sig? Kommunismen har kostat många fler liv än nazismen, ska man förbjuda dessa att delta? Människor har mördats i Islams namn, ska man stoppa muslimer från att delta? Man kan inte stoppa folk från att delta i en demonstration bara för att de kanske har andra värderingar eller agendan …

  Adler är en sionist som brukar ränna runt på nätet och störa allt och alla som skriver emot Israel. Om någon vet hur man får pengar och hur mkt från Israel, så är det han …

 10. DZ
  2009-09-21 kl. 20:56

  Problemen med ditt inlägg är nog större än du anar, Knut. Det här kan ju mycket väl bli ditt genombrott i bloggosfären och då kanske det vore på sin plats att fråga sig om det är detta du vill bli ihågkommen för.

  Jag minns ditt rappa inlägg i våras efter att tre medlemmar i RKU (KPs ungdomsförbund) blivit överfallna av ett tiotal nazistsympatisörer. Där kunde man mellan raderna läsa att det nog var RKU-arnas eget fel att de blev misshandlade. Deras åsikter och agerande var ju provocerande, inte bara för nazisterna utan i någon mån även för oss andra. Förmodligen var väl detta också att karaktärisera som ett “hundslagsmål”.

  När du nu återupprepar temat ett halvår senare är vittnesbilden ungefär densamma, dvs det är politiska aktivister (nu Lasse Wilhelmson) som blir angripna utanför talarstolen eller manifestationen. Något “slagsmål”, i någon rimlig betydelse av ordet, synes inte ha förekommit utan det är i båda fallen fråga om typiska överfallssituationer. I våras gav sig fega angripare snabbt iväg så fort det stod klart att de angripna började försvara sig och nu upphörde angreppet när propagandamaterialet rivits i strimlor och förstörts.

  I stället för att skadeglatt tala om “hundslagsmål” tycker nog jag det vore bättre om vi stärkte fronten mot de som hellre vill slåss med nävar och batonger än med ord och argument. Det demokratiska samhället synes behöva försvaras i många sammanhang, även där man minst anade det.

 11. Anders Püschel
  2009-09-21 kl. 21:01

  På vilket sätt är den påstådda antisionistiska klubben högerextrem? Och om den nu är det, vad är då felet med det? Den hittills existerande Palestina-rörelsen verkar ju vara lika extrem, fast åt vänster. Inget utrymme där för oss “högerextremister”, således.

  Tycker Lindelöf fortfarande inte att man bör fördöma motdemonstranternas angrepp på Palestinademonstrationen igår?

 12. Sixten Andréasson
  2009-09-21 kl. 21:19

  Nej. Knut, jag håller inte med. För det första tonläget. Hundslagsmål mm.
  Och denna halvt hysteriska ton mot “fiender” som Muhammed Omar och Lasse Wilhelmsson. Beröringsångest?

  För det andra, i dagens Sverige, vilka är farliga för yttrandefrihet och det demokratiska samtalet. I motsats till dig och många andra ser jag våldsbenägna vänstergrupper som AFA, diverse trotskister samt vissa exiliranska grupper som de verkligt farliga.

  De har det gemensamt att de drivs av en blind fanatisk uppfattning att de har absolut rätt, så långt driven att de anser det rätt och riktigt att använda våld. Inte bara förstöra andras demonstrationer utan också få slå “nazister” på skallen eller sparka ner dem.

  Mycket oroväckande. Tänk efter, vilka står för den mentalitet, som liknar den i Tyskland på 20- och 30-talet!

 13. 2009-09-21 kl. 21:31

  Bahlool!
  Jo det är möjligt att jag är helt fel ute och att Omar och Wilhelmson har fattat vad som verkligen pågår i världen och i Sverige. Men jag tror inte det. Jag har sett för mycket virrpannor för att inte känna igen de enklaste tecknen på förvirring. Jag representerar bara mig själv på denna blogg. Jag tycker motdemonstrationen var skadlig och förvärrade situationen. Men det finns många så kallade vänsteraktivister som brukar vara pigga på direkta aktioner. Dem försvarar jag inte. De förutsätts för att spelets dramaturgi – nyttiga idioter även de alltså. Vem Adler är har jag ingen aning om.

 14. 2009-09-21 kl. 21:45

  DZ!
  Frivilliga eller lejda provokatörer, finns det mer av än man kan ana. Dessa överslag i trosviss kamp misstror jag. Omars tal (20 sep) är välformulerat, men mest snömos. I dagsläget är det mycket lätt att drabbas av noja. Världen är svårbegriplig minst sagt. Har ägnat mycket tid genom åren till meningslösa diskussioner med både stålhårda errare och teoretiska trottar. De hade alltid allt klart för sig. De tvekade aldrig. Men inte fan hade dom rätt. Nu är det högerextrema islamister som höjer blicken mot trosvissa drömsyner – långt ovanför folkens huvuden.

 15. 2009-09-21 kl. 22:02

  Sixten!
  Tonen kan man förstås ha synpunkter på. Men läget är allvarligt. Vänserprovokatörer är ett gissel och ska också bekämpas. Motdemonstrationen var skadlig och äppelkastning från kulturhustaket är farligt. En vettig vänster faller sönder medan nynazister förenar sig med islamister. Vem kunde ana dessa allianser för ett par år sedan? I vassen ruvar Sverigedemokrater och urvattnade riksdagaspartier som skickar soldater till Afghanistan och organiserar övervakningen. Målet att skapa kaos (som Tyskaland på 30-talet).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.