Men anledning av Lasse Ekstrands recension av boken Ordet är fritt av Karl-Olof Arnstberg där Ekstrand associerar till Victor Klemperers avhandling Tredje rikets språk från 1947. Ekstrand jämförde där ”den goebbelskt högstämda retoriken, det officiella språket, syftade till att försköna den bistra verkligheten och slå blå dunster i ögonen på undersåtarna. Särskilt när krigslyckan definitivt vänt efter det fatala nederlaget i Stalingrad.” 

Bengt Svensson kommenterade: ”Att jämföra dagens Sverige med Hitlertyskland är att banalisera nazismen och dess anhang.”

Ekstrand svarade: ”Jag är inte ensam om att känna oro för den skrämmande utvecklingen i Sverige i totalitär riktning. Våra demokratiska fri- och rättigheter undermineras eller beskärs steg för steg.”

Det här är förstås en knivig fråga. Men jag vill här ändå fylla på med att situationen i vårt land är mycket långt gången och kanske ännu mera jämförbar med Sovjetiskt 1970- och 80-tal där tidningen Pravda stod för den officiella sanningen med sin skolastiska ”kommunism”. Vi i Sverige har fått vår egen ”värdegrundsdemokrati”, som är svårare att genomskåda, men lika antidemokratisk. Arnstberg skriver t ex på sidan 20:

”Det som hänt i synnerhet efter millennieskiftet är att i synnerhet den moraliserande vänstern fått i det närmaste total kontroll över den offentliga debatten, inte minst för att journalisterna i sin yrkesutbildning lär sig att se vänsterliberalism som den enda moraliskt anständiga basen för den offentliga debatten.”

Vi är inte ensamma om denna diskussion. Här ett klipp från den unge bloggande ekonomen Gary Stevenson som på sin YouTube-kanal Gary´s Economics förklarar i enkla begriplga ordalag om komplicerade ekonomiska sammanhang. Här gäller det just hur journalister av ekonomiska skäl tvingas anpassa sig till sina löneutbetalares förutbestämda narrativ.

Föregående artikelVad som inte meddelas i svenska medier
Nästa artikelOdessa den 2 maj år 2014
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Sverige har blivit i praktiken en ”enpartistat” alla tycker lika i stora frågor. Vad är det tecken på? Ett land som lider brist på dialog, de där nere avskilda från maktens tinnar, och alla tycker lika och som har skapat ett demokratiskt tomrum vakuum som ”djupa staten” applåderar. Valen är m a o ett spektakel!

  2. Lasse E!
    År 2018
    Antonia Ax:son Johnson föreslog den borgerliga alliansen att samarbeta med Sverigedemokraterna. M S blev paria.

    I Aftonbladet på sidan 4-5 skriver 15-16 Mars 2025:
    Farligt när direktörer böjer sig för Trump:s Dollardemokrati.
    Näringslivet borde förstå att utan politisk frihet fungerar inte heller marknadsekonomin.
    Jan Scherman

    J S tar upp hur Svenska direktörer stödjer Trump och bl a Ericson och Spotify, 7 miljoner och om Facebookgruppen ”Bojkotta varor från USA”. Motstånd även i Norge av oljeföretag.

    Finansmannen Robert Weil är oroad för Demokratin, liknar 1930-talet.

    Nordeas chefsekonom är oroad över Näringslivets snabba anpassning till Trumps syn på demokrati.

    Industrimannen Marcus Storch betonar Demokrati och valfrihet är bäst för samhället. Han varnade i artikeln rekommenderas den franske författaren Eric Vuillard:s bok ”Dagordningen”.
    Sveriges roll under Hitler-Tyskland skrivs om 1989 i dom 2 Nederländska statsvetarna Gerard Alders och Cees Wiebes i boken ”Affärer till varje pris”.

    Machiavellis bok ”Fursten” citeras om underordnade som skräms till lydnad.

    Här kommer hela texten.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.