Det finns nu möjlighet att se en mycket välgjord och intressant film om den danska motståndsgruppen Hvidstengruppens verksamhet under den tyska ockupationen av Danmark under andra världskriget. Filmen kan ses på SVT Play fram till och med söndagen den 10 mars, så det gäller nu att passa på.

Men läs inte först vad som skrivs om gruppens verksamhet på nätet. Det förstör överraskningsmomentet för vad filmen berättar om och spänningen i att följa händelseförloppet i filmen.

För mig var det en särskilt glädje att återse ett antal av de duktiga danska skådespelare som jag följt i till exempel serien Badhotellet under många år. Som till exempel Bodil Jørgensen som i Badhotellet spelat rollen som fru Molly Andersen ända sedan första avsnittet som tilldrog sig sommaren 1928 på Andersens badhotell utanför Skagen.

Serien Badhotellet har nu nått fram till sitt sista avsnitt som tilldrar sig sommaren 1945 efter krigsslutet. Redan från och med den 3 mars kan den ses på danska medan vi som vill se den med svensk text får vänta på att den börjar sändas av TV4.

Min hustru och jag brukar då ta ett tillfälligt betalt abonnemang på TV4 för att slippa reklamavbrotten som annars kommer in som ett kraftigt störande moment i den mästerligt utformade intrigen. Som sedan första avsnittet har skrivits av författarduon och äkta paret Hanna Lundblad och Stig Thorsboe.

Föregående artikelÅteruppta UNWRA-stödet och framtvinga eldupphör
Nästa artikelVarför skriver jag – offentligt?
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.