I torsdags kväll i Pskov

Pskov2-1

Tyska Ordens riddare ur Eisensteins “Alexander Nevskij”. Lägg märke till de tyska symbolerna.

I onsdags bar det iväg till Pskov. Staden ligger sydsydväst om St Petersburg, vid Peipusjön inte långt från Estland. Det hade yppats intresse från universitetets geografiavdelning, att ha mig att föreläsa meteorologi ett par dagar.

När jag googlade på “Pskov” insåg jag att det alltid hade varit ett av mina drömmars mål. Det hade varit utanför Pskov, på Peipussjöns is som Alexander Nevskij och hans trupper brakat samman med Tyska Ordern. Slaget har gått till film- och musikhistorien efter Eisensteins berömda film från 1938 med Prokofievs eggande musik. Timingen var dock lite olycklig så den sovjetiska premiären fick skjutas upp till efter midsommaren 1941.

Jag vet inte om jag såg den kring 1970 på någon filmklubb eller på TV. På den tiden skyggade inte vår TV att visa ryska filmer. Nu, på Googles bilder, såg jag staden igen med sina imponerande vallar och befästningar, ungefär som man varit tillbaka till 1242 då slaget stod. Här är ett klipp

och här ett annat, lägg märke till de stiliserade hakkorsen

Rysslands Paris?
Det har stått många fältslag kring Pskov, både före och efter detta. Staden är över 1100 år gammal och utgjorde tillsammans med Novgorod ryska rikets västra utpost. Ett tag under medeltiden jämfördes det i skönhet med Paris och hade kanske kunnat bli rysk huvudstad. Men på 1500-talet började Pskov tappa inflytande, först när Moskva blev centrum för Ryssland och ännu mer efter Stora Nordiska Kriget 1700-21, då Ryssland utvidgade sina gränser till Östersjön och Pskovs strategiska betydelse i stort sett försvann.

Men Pskov försvann inte helt ur historien. Det var i Pskov vårvintern 1917 som tsar Nikolaus II, högste befälhavare för den olycksaliga ryska armén, avsade sig tronen. I juli 1941 föll staden för Wehrmacht och blev befriad först tre år senare. Från bussen, kunde vi se en hel del minnesmärken längs vägen.

Ryssland diktatur?
Genom Wikipedia hade jag också läst att Pskov idag är ett litet “kommunistiskt fäste”. I senaste valet 2011 hade Kommunistiska partiet av Ryska Federationen fått 25% av rösterna, mot 19% i riksgenomsnittet och bara 15% i St Petersburg och Moskva. Mina bekanta säger att det mest är äldre som röstar kommunistiskt, men jag är inte så säker. Deras stöd har ökat i de senaste valen. Kanske beror det på den lokal ledaren för Pskovregionen, Andrei Turchak, som verkar råka i blåsväder titt som tätt, nu senaste i samband med “Panamapengarna”.

Pskov2-2

Pskovregionens boss, Andrei Turchak verkar förklara sig inför den ännu större bossen. Obs jag har INTE tagit den här bilden utan knyckt den på nätet.

Men hur som helst, det finns andra politiska partier än Putins “Enade Ryssland” och Vladimir Zhirinovskys “liberaldemokrater”. Detta rimmar illa med den anti-ryska propagandan i Sverige.

Man behöver alltså inte ta till sig Russia Today eller någon annan propagandakanal för att ana att svenska medier ofta är ute och cyklar. I dyningarna av “Panamaskandalen” hade SvD för några dagar sedan en länk till en rysk anti-putinsk kommentator på Moskvas Eko (tryck på S för svensk text).

Pskov2-3

Logon till TV-kanalen “Moskvas Eko” som verkar kunna tillåta sig både det ena och det andra i “Putins diktatur”.

TV-stationen är rysk och belägen i Moskva. Men om nu Ryssland, som SvD m fl gärna framhåller, är en “diktatur” och Putin en “ny Stalin”, hur kan då denna station ens överleva fem minuter?

Putins pengar?
Dessutom blev jag inte särskilt övertygad av den ryske kommentatorns budskap, som jag antar att SvD skulle vilja att jag blev. Putin har, enligt Moskavs Eko, har uppenbarligen så många rika kompisar runt om i världen, så att han inte behöver några “panamapengar” för eget behov. Istället ger han dem till alla som “förstår” honom. Alltså, alla som “förstår” Putin i omvärlden är mutade med runda summor. Det gjorde mig lite uppbragt. Jag tycker att jag “förstår” honom, men var i helsike ska jag vända mig för att få ut några slantar?

Detta skämt är inte mitt eget, utan knyckt från GHT:s anti-nazistiske chefredaktör Torgny Segerstedt som under kriget blev beskylld för att vara betald av engelsmännen. “Gärna, sade han, men var är pengarna? Jag behöver dem!”

Så kom vi till Pskov
Andra världskriget gick hårt fram med Pskov men det mesta har nu reparerats eller renoverats. Staden omges av en 9-10 km lång mur. I mitten ligger fästningen, Kreml, vilket betyder just “befästning”. Annars är staden full med gamla hus och kyrkor, blandade med mer eller mindre modern bebyggelse.

Pskov2-4

Utsikt mot Pskovs katadral inne på “Kreml” eller “Borgen”. Resturangen nedan severar god mat med en fin lokal öl som kan rekommenderas.

Så gick dagen med föreläsningar, luncher och middagar.

Pskov2-5

Studenterna i Pskov innan jag börjat plåga dem med passadvindarnas dynamik, jetströmmars uppkomst och – svårast av allt – den geostrofisik vinden.

... är läst 288 gånger!

  2 kommentarer for “I torsdags kväll i Pskov

 1. Martin Kullberg skriver:

  Det mest graverande för Putins regim, som svensk press har presenterat som bevis på att det skulle vara en begränsad demokrati, är att Ryssland inte accepterar utländska politiska organisationer hur som helst. Det är utan tvekan den viktigaste hörnstenen i kritiken, den enda som är erkänd av Ryssland och som inte bara baseras på indicier.

  Men nu visar det sig att det är fullständigt okontroversiellt att reglera föreningar som verkar för främmande länders agendor. Fråga vem som helst om de tycker det är OK att Saudi och andra får stoppa in pengar i svenska organisationer inom vilka det rekryterats en hel del terrorister. Du hittar ingen på gatan som tycker att det är OK.

  Till och med Liberalerna och Patrik Oksanen anser att det är helt i sin ordning att reglera föreningar med statsmakten. Det Putin gör, det vill alltså de svenska Liberalerna och kände rysshetsaren Patrik Oksanen.

  Själv ser jag Putin mest som en kristdemokrat, med skillnaden att han emellanåt inte ryggar för att ta kapitalet ordentligt i örat. Det är den egenskapen som är önskvärd hos flera, skulle det vara så dumt hos exempelvis en Socialdemokrat?

 2. Anders Persson skriver:

  Titeln på gästbloggen var ursprungligen “En torsdagskväll i Pskov” för att alludera till Hasse och Tages berömda (?) visa från 1962, ni vet den där “Jag har vart i Monacco och sett Rainer och Grace… men vad är väl det emot en torsdagskväll i Vedbaek”. Men den finessen undgick Redax…

  På Wikipedia ser jag att den finns i en norsk version «En torsdagskveld i Drøbak» med text av Elisabeth Granneman från samma år som Svenska Ords version. Vem var först?

  Melodin är tagen från «Un clair de lune à Maubeuge», av Pierre Perrin.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.