Kriget i Gaza får inte bara konsekvenser för sådan som Israels premiärminister och försvarsminister. Alla de som på olika sätt kan ses som medskyldiga till Israels massmord i Gaza kan komma att ställas inför rätta och svara för sina handlingar.

Den 22 maj 2023 lämnade International Peace Research Institute (GIPRI) i Schweiz in ett juridiskt uppdrag till åklagaren i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) med en begär att en utredning inleds mot Ursula von der Leyen för medverkan till krigsförbrytelser och folkmord mot palestinska civila i ockuperade palestinska områden, inklusive Gazaremsan.

GIPRI tar upp att von der Leyen har underlåtit att vidta lämpliga åtgärder för att förhindra de brott som begås i Gaza. Enligt 1948 års konvention om förebyggande och bestraffning av folkmordsbrott i stadgan för den internationella brottslingen. Domstolen gör förebyggande till en erga omnes – en förpliktande angelägenhet för alla.

Lyssna till en intervju med Dr. Alfred de Zayas, en av initiativtagarna till begäran till ICC

GIPR:s pressrelease

GIPRI är en stiftelse oberoende av någon politisk eller religiös organisation, avsedd att främja studier, undervisning och tvärvetenskaplig diskussion om frågor som rör fred. Det syftar till att vara en mötesplats för alla människor som är intresserade av dessa frågor: medborgare, politiska ledare såväl som specialister inom human- eller naturvetenskap.

Dr. Alfred de Zayas är jurist och bland annat varit Förenta nationernas oberoende expert på främjandet av en demokratisk och rättvis internationell ordning.

Föregående artikelSVENSKA FOLKET SÄGER NEJ TILL DCA
Nästa artikelAmerika är inte längre världens härskare
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.