Sverige fortsätter att delta i ett krig utan slut i Afghanistan. Svenska regeringen försöker göra gällande att svenska insatsen på något sätt är skild från kriget. Men alla Nato-styrkor och alla de amerikanska specialförbanden är delar i en gemensam militär intervention. Det skriver Lars-Gunnar Liljestrand.

Läs artikeln >>

Föregående artikelUSA och Syrien förhandlar i Damaskus om villkoren för fred
Nästa artikel#vadsomhelstmenALDRIGSD – Vänstern och valet (9)

2 KOMMENTARER

 1. När jag läst detta skrev jag och frågade, okunnig som jag är, Lars-Gunnar:

  Det måste väl vara tillåtet för en annan stat att delta på regeringens sida i ett inbördeskrig om denna stat är inbjuden. Det hävdas ju att Rysslands närvaro i Syrien är legitim eftersom man är där på inbjudan av den lagliga regeringen.

  Som svarade:

  I fallet Syrien hade den syriska regeringen kontrollen över större delen av landet och upproret var till stor del en utländsk intervention.

  Därmed hade syriska regeringen rätt att bjuda in. Man hade kunnat hänvisa till kollektivt självförsvar då det handlade om utländsk finansierad och utrustad intervention.

  Nu valde den syriska regeringen att istället motivera den ryska hjälpen med att det var mot internationell terrorism. Det skälet accepterades av FNs stater i stort sett. Jag har tidigare utvecklat detta här.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.