Peo Österholm

VM I FRIIDROTT pågår i USA utan ryskt deltagande. Det är kanske som det skall vara med tanke på Rysslands invasion i Ukraina. Att länder som bryter mot folkrätten utesluts, ja de får väl skylla sig själva även om man tycker synd om de ryska idrottsmän som kanske inte alls stöder kriget.

Under USA:s och Storbritanniens krig i Irak, hur många amerikanska och brittiska idrottsmän drabbades av liknande sanktioner? Drabbades dessa länders regeringar av sanktioner från omvärlden? Invasionen varade i åtta år, 2003–2011. Det var ett folkmord. 1,5 miljoner irakier fick sätta livet till. Landet lades i grus och aska. Korruption och stölder sköt i höjden. Räcker det för att uteslutas ur idrottsgemenskapen? Uppenbarligen inte. Hur många landskamper i olika idrotter hade inte Sverige med de krigförande länderna. London tilldelades sommar-OS 2012, mitt under brinnande folkmord i Irak. Hur kunde det ske?

Vad är det som gör att man använder så olika måttstockar? Vad är svaret? Jag vill veta. Varför törs medierna inte ens ställa den enkla frågan – ”varför utesluts vissa medan andra får husera i stort sett hur de vill i världen utan att frågan om uteslutning och sanktioner inte ens kommer på tal”. Det är ju enkelt för Jacob Hård, Mats Nyström eller André Pops på TV-sporten eller tidningarnas alla idrottsreportrar i dagspressen att bara ställa frågan. Så är det gjort.

Men ingen vågar. Frågan är för kontroversiell och alla vet att det inte alls handlar om rättvisa utan om att mobba, förödmjuka och chikanera Ryssland (och i andra hand Kina). Kanske helt enkelt ett led i det kalla kriget. Om man ställer frågan riskerar man att kallas ”putinkramare”.

Och redan där kan den journalistiska karriären ta slut.

Några inlägg i frågan på tidningarnas debattsidor går inte heller för sig. Frågan tål helt enkelt inte att diskuteras. En hel del synpunkter i ärendet kan man dock hitta i sociala medier.

Kanske det finns några regler för uteslutning ur idrottsgemenskapen som jag inte känner till. I så fall vore jag tacksam om man kunde delge dem till någon debatt- eller insändarredaktör som i sin tur kan vidarebefordra svaret till undertecknad.

Föregående artikelPilotavtalet hotar hela fackförenings-rörelsen
Nästa artikelSKÄMT PÅ SNUSKIGT ALLVAR
Peo Österholm
Peo Österholm är jorunalist och författare och aktiv i FiB/Kulturfront.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.