c-ideprogram

Nu har jag läst hela Centerns nya så kallade idéprogram. Man blir ju nyfiken efter allt ståhej. De punkter som nämnts om skolplikt, månggifte, arvsrätt och invandring finns där. Men de framstår mera som logiskt konsekventa slutsatser i ett i övrigt påfallande libetrarianskt program.

Men vad är det egentligen vi ser? Jo, ett parti som har svårt att finna en väg framåt. Centern (Bondeförbundet) är visserligen en riktig och ärbar folkrörelse på landet, men efter landsbygdens avfolkning och industrialiseringens stora genombrott har man naturligvis problem. Någon ideologisk grund finns ju inte. Internt har det på senare år svajat mellan halvfascism och nyliberalism (precis som i övriga partier förresten), men i centrum har alltid funnits en stark balanserande kärna av pragmatiska och folkliga politiker i Hedlunds och Fälldins anda. De har placerat partiet i en vågmästarställning mellan klassisk höger och vänster, där de tidvis gjort nytta i olika allianser för Sveriges väl.

Men vad vi också ser är ett partiet lika vilset som övriga politiska partier i riksdagen (möjligen med undantag för Vänstern). Det vill säga, ett parti lydigt anpassat till generalbluffen om att marknadsekonomi, tillväxt och entreprenörskap ska rädda Sverige och världen ur den ekonomiska krisen, finanskrisen, miljökrisen, råvarukrisen, vattenkrisen, klimatkrisen … och skapa välstånd åt alla jordens folk.

Alltså, vill man inom generalbluffens ram sticka ut och profileras sig, hamnar man ofelbart långt ute bland libertarinerna. Någon annan profilering är knappast möjlig. Förutom att Annie Lööf är en ung, klyftig och attraktiv kvinna var det därför man valde henne till partiledare – alltså inom generalbluffens ram.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelVad vilja socialdemokraterna?
Nästa artikel”Mångkulturalismens” rötter
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.