Foto: SVT

Jag ser de två första avsnitten (av sammanlagt tio) av Tunna blå linjen i SVT. En polisserie. Svenskproducerad. Hyser alltid skepsis mot svenskproducerade filmer och tv-serier. Överhängande risk för ideologisering och tendentiös dragning mot det politiskt korrekta, det konstnärliga tar därmed automatiskt stryk. 

Till skillnad från danska filmer (häromaftonen Darkland från 2017 som jag utesluter kunnat göras i Sverige) och tv-serier som jag föredrar. De senare ser jag gärna om. Bland dem Krönikan. Och det lutar åt att ge mig på Taxa igen. Och Herrens veje.

Kors i taket. Jag blir denna gång positivt överraskad av en svensk tv-serie. Men måste se kommande avsnitt innan jag vågar mig på att slutgiltigt betygsätta. 

Jag kan inte tänka mig att svensk polis har något att invända mot den bild som presenteras av densamma. Hyggliga, hederliga poliser som gör så gott de kan. Snudd på idealisering. 

Man blir andfådd av den breda repertoaren under en normal polisdag. Skiftande ärenden avlöser varandra i en strid ström. Bortsprungna små barn. Gängkriminalitet. Prostitution. Knark. Att de bara orkar, de uniformerade.

Jag tänker snart: många av de problem polisen sätts att hantera är primärt inte polisiära utan politiska. Följder av en vansinnig migrationspolitik. Segregation och växande sociala motsättningar. Ett samhälle som spricker sönder i parallella sådana. 

Avsaknad av politiskt ledarskap. Inte minst kommunalt.

Det polisiära uppdraget blir per definition i allt väsentligt omöjligt. Formulerat på ett annat sätt: symtom angrips medan bakomliggande problem förblir intakta. Politikerna lämnar polisen i sticket. Trollar med munnen. 

Tomheten i Löfvens ord om att ”gängvåldet skall knäckas” blir uppenbar när löftet ställs mot den osminkade verkligheten.

Serien inspelad i Malmö. Jag lyssnade till Lasse Åberg* för drygt ett år sedan i staden vid Sundet när han föredrog om alla miljardslukande offentliga projekt i Malmö som inte leder någonstans. Politiker och tjänstemän har under en lång tid odlat en meningslös projektkultur.

Den speglas i tv-serien. Man tar sig för pannan. Det ena projektet galnare än det andra. För att ”förbättra integrationen” som det fagert kan heta. Symbolpolitik, kanske inte ens det. Skattemedel som kunde användas bättre förslösas – kunde lika gärna slängas rakt ner i Öresund. 

Invandrargrabbar vägrar backa, skriker könsord åt poliserna, även de kvinnliga, visar ingen som helst respekt för ordningsmakten. Samhället saknar ett överjag med vidhängande sanktionsmöjligheter. Nidingarna kan gapa sina vulgariteter utan att straffas. Det vet de.

Hotar en judisk affärsinnehavare med att han skall ”gasas”. Som vi vet är antisemitismen skrämmande utbredd i Malmö, redan så på det socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalus tid. Utan att han gjorde något åt det. Judar förföljs på öppen gata. Skamligt. Ännu ett problem som är politiskt och inte polisiärt. Och serien blundar inte för det. 

Kommande söndag två nya avsnitt. Jag fortsätter att titta.


* Lästips: Lars Åberg, Framtidsstaden: Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? Karneval förlag 2017.

Föregående artikelIT-jättarna och yttrandefriheten
Nästa artikelERIK HALKJAER (REPORTRAR UTAN GRÄNSER) OM FALLET JULIAN ASSANGE
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

5 KOMMENTARER

 1. Ja, den tv-serien är lovande så här långt. Bra social realism och skådespeleri. Få se vart det leder…

 2. ”Jag tänker snart: många av de problem polisen sätts att hantera är primärt inte polisiära utan politiska. Följder av en vansinnig migrationspolitik. Segregation och växande sociala motsättningar. Ett samhälle som spricker sönder i parallella sådana. Avsaknad av politiskt ledarskap. Inte minst kommunalt.”

  Mycket bra sammanfattning!

  Mot slutet av min lärarbana tänkte jag allt oftare så när vi hade anledning att samarbeta med polisen. Det gällde/gäller även socialen i ganska hög grad och skolan fast i lägre grad.

 3. Kulturen i statstelevision och kommersiella kanaler är väl dödskultur! ”Mord i paradiset”, ”Dr Phil: stämpling till mord”, psykologiprogram: ”psykopater som dödar”, lasermannen, tipsa denna kanal om du är vittne till detta mord, med flera, med flera olika teman på död.

  Det verkar som om kulturen i Sverige vill överträffa verkligheten! Men mår vi bra av dödskultur och kombinationen våldskultur? Svaret är NEJ! Jag blir deprimerad och jag tror mig inte vara ensam. I Kina tillåts ingen kommersiell våldskultur! Ja som jämförelse vad gäller olika länders kultur i teveprogram. Inte ens våra barn är befriade från död på eftermiddagar i vår television.

  Men vår kulturminister har tydligen annat att syssla med än att befria människor från dödskultur och våldskultur i vår tv-ruta.

  Normalt funtade vuxna vet att kulturens uppgift är att lyfta människor in i positiv kreativitet och att inte bli deprimerade av kultur. Program om poliser är väl bara ett delområde vad gäller våldskultur och död! Spännande! Nej, enbart deprimerande för min del!

  Mångkultur = massinvandring = konflikter som våld! Är någon förvånad? Åtminstone inte jag som i en framtid vill begränsa invandringens kvantitet. Att förflytta tidigare geografiska konflikter att kolonisera dessa konflikter i Sverige var väl inte ursprungstanken från GODA politiker i Sverige. Men så är ju verkligheten att svenska goda politiker importerar konflikter. Endast kvantitativ nollinvandring under ett antal år är bejakande för minskad kriminalitet och att de bostadslösa får ett hem. Och att kunna satsa på att höja pensionen för de pensionärer som har låg pensionslön m m.

 4. Mångkultur leder till våldskonflikter. Spännande. Vilka är det som brukar hävda det och har det som grundideologi?

 5. Ställ inte frågan Lars. Skriv vilka det är, för det vet du, och kommentera sedan vad du kommit fram till, och delge mig dina funderingar. Det är så ”Spännande” frågor utvecklas och flyttas framåt. Jag ser fram emot dina tankar Lars. Kanske kan jag lära av dem.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.