Investera 10 000 kr i Jan Myrdal-biblioteket!

Huset som hyser Jan Myrdal-biblioteket på Snidargatan 20 i Varberg.

u sjösätter vi investeringsinitativet för att säkra Jan Myrdal-biblotekets framtid. Idén väcktes av bloggens Australienmedarbetare Jan Arvid Götesson. Han konstaterade att för lite pengar inkommer genom pågående insamlingar. Intresset i Sverige för att rädda denna kulturskatt måste vara större än så, var hans tanke. Många kulturellt bevandrade inser säkert värdet av de unika samlingarna och borde kunna intresseras för att bidra med 10.000 kr var (eller mer). Det är ju inte Jan Myrdal som person som ska hjälpas, utan det unika biblioteket som ska säkras.

Biblioteket måste bemannas av proffs och hålla öppet för intresserade på ett säkert sätt t ex. Även mycket annat som idag ligger i frivilligarbetares händer och beroendet av enskilda eldsjälars generositet måste få stabilare lösningar. Och lokalerna ägs av en privatperson, vilket är osäkert då en framtida ägare i princip kan göra biblioteket bostadslöst.

Gå därför vidare till nästa sida och ge Ditt investeringslöfte!

  7 kommentarer for “Investera 10 000 kr i Jan Myrdal-biblioteket!

 1. Jan Arvid Götesson
  2019-09-18 kl. 0:53

  Det går utmärkt att skriva upp sig för fler än en 10.000-kronorspost, som Hans M Gabrielsson gjorde. Skriv upp mig en gång till på nummer 20, så kommer vi upp i 200.000 första dan.

 2. Mats Larsson
  2019-09-18 kl. 10:10

  En fråga: skulle inte en långsiktigt hållbar lösning vara att donera hela samlingen till Kungliga Biblioteket?

  Som jag förstår så är den svaga länken att fastigheten ägs av en privatperson, och att det inte finns någon garanti för att fastigheten kan fortsätta användas för biblioteket i den händelse att ägaren avlider. Vidare finns väl ingen garanti för att ägaren är beredd att sälja ens om insamlingen ger tillräckligt med pengar för att köpa fastigheten. Jag har bara följt ärendet ytligt, och kan naturligtvis missuppfattat.

  På KB skulle samlingen naturligtvis inte vara sammanhållen, men tillgänglig för alla.

 3. Rune Edberg
  2019-09-18 kl. 12:17

  Att donera till KB eller något universitetsbibliotek är ingen bra idé. De kommer att ställa villkor för gåvan, däribland att få rätt att gallra (dvs elda upp) sådant som de redan har eller inte vill spara av andra skäl.

 4. Hans M Gabrielson
  2019-09-18 kl. 18:08

  Det är möjligt att Rune Edberg har rätt, d v s att öronmärka 100.000 kr för att säkra det fortsatta arbetet med digitalisering av i första hand Myrdal-Kessles livsverk, kan leda till gallring på KB. Vi behöver kontakta KB och ställa frågor om detta. Dock är en digitalisering av stor vikt, då den gör materialet omedelbart tillgängligt för eftervärlden, utan hänsyn till 70-årsregeln för tryckta arbeten. JM är mycket angelägen om att få detta gjort, något han gjorde klart för mig i Varberg den 17–18 juli. Med detta sagt, är det glädjande att listan nu växer. Men, vi är ännu bara i början. Kontakta så många möjliga donatorer/mecenater ni kan framöver.

 5. Jan Arvid Götesson
  2019-09-18 kl. 18:37

  Mats L!
  Du ställer två frågor. Svaret på din fråga om garantier för att detta skall fungera är att överförandet av utlovade medel sker när undertecknarna finner att en uppenbart säker lösning har tagits fram.

  Bibliotekets tänkta funktion är att vara ett ställe där folk kan mötas och man kan arbeta, med inkvarteringsmöjligheter för längre vistelser. Dessutom omfattar biblioteket en stor mängd andra föremål än böcker.

  Teoretiskt sett har vi ”tillgång” till ett stort antal böcker som finns gömda i olika storbiblioteks slutna hyll-system, där man efter ansökan kan få fram precis det man redan vet att man vill ha. Jan Myrdal har alltid framhävt betydelsen av att göra intellektuella upptäckter i bibliotek med öppet hyllsystem. Bibliotekets stora samling ovanliga, i Sverige annars icke befintliga böcker, skulle göra biblioteket till en unik miljö att arbeta i.

  Detta är hur jag förstått saken utan att tala för någon eller något.

 6. Henrik Linde
  2019-09-18 kl. 21:55

  Under en månads utlandsresa som Gun och Jan gjorde tog jag hand om deras katt, hund och huset utanför Mariefred. Jag fick sova i Balzac-rummet med hyllor fyllda av olika upplagor av Balzacs verk. Kvällar och helger kunde jag ägna åt att titta igenom vad som fanns i andra bokhyllor i huset. Jag insåg mycket snart att jag i stort sett bara skulle hinna läsa på ryggarna och ta ut och bläddra i ett fåtal av böckerna. Strax innan Gun och Jan kom hem hittade jag också bokhyllor nere i källaren som jag tidigare missat. Det är svårt att skaffa sig ett begrepp om hur omfattande Myrdal-biblioteket är.

  När jag skulle lägga in bilder i Satirarkivet fick jag låna de originaldior som utgjorde underlag för tryckning av bilderna i boken Fem år av frihet. Foton av bilder i de tidskrifter tryckta 1830–1835 som finns i Myrdal-biblioteket. Som är unikt både genom sitt innehåll och sin omfattning och absolut inte bör splittras.

 7. Ulf Bjerén
  2019-09-20 kl. 18:33

  Om uppropet för insamling till Jan Myrdal-biblioteket ska nå framgång måste det nog lanseras på fler bloggar än den här och också föras ut i papperstidningar och på Facebook och i Jan Myrdal-sällskapet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.