Irakkrigets faktiska förlopp

Colin Powells bevisföring I FNs säkerhetsråd den 5 februari 2003.

De flesta anfallskrig motiveras med lögner. Det var särskilt uppenbart när såväl USA:s president George W Bush som Storbritanniens premiärminister Tony Blair framträdde i TV och ljög tittarna rakt upp i ansiktet om att Irak under Saddam Hussein utgjorde ett hot. Nordamerikanska politiker har en förmåga att vara mycket charmiga samtidigt som de bakom fasaden stöder de mest grymma beslut. Det visade sig särskilt tydligt när USA:s utrikesminister Colin Powell lade fram falska bevis inför FN:s säkerhetsråd den 5 februari 2003:

Powell asserted that “there can be no doubt that Saddam Hussein has biological weapons and the capability to rapidly produce more, many more.” Powell also stated that there was “no doubt in my mind” that Saddam was working to obtain key components to produce nuclear weapons.

Samtidigt finns i USA fortfarande möjligheten att publicera tidningsartiklar, böcker och information på nätet som är fullt sanningsenlig och strider direkt mot den politiska maktens historieskrivning. Men det är inte alltid lätt för gemene man att hitta denna information.

Beställ boken direkt från Peo Österholm. Skicka ett mejl till peo.osterholm@telia.com, så skickar han boken. (150 kr+porto).

Peo Österholm har därför gjort en viktig insats när han på ett klart och lättläst språk sammanställt information om Irakkrigets faktiska förlopp i boken IRAK – ÅH, VILKET GALET KRIG! och gett ut boken på eget förlag. En information som baserar sig på öppna källor angivna i en omfattande litteraturförteckning.

Min första reaktion var att den här boken är precis vad jag önskat mig. Den kommer jag att sträckläsa. Visserligen hade jag följt vad som skrivits på olika håll under krigets förlopp men här fanns den samlade beskrivning man alltid behöver.

Men krigets verklighet på olika plan var bara alltför fruktansvärd för att jag skulle kunna ta den till mig i ett svep. Jag fick flera gånger lägga ifrån mig boken för att efter ganska långa pauser kunna återuppta läsandet. Och då var det bara min reaktion som läsare. Hur var det och hur är det då att tvingas uppleva detta illdåd på plats.

Efter genomläsningen av boken ställer sig läsaren frågan: Vad kan egentligen jag göra åt det här? För mig var det naturligt att ännu en gång betala in ett belopp till Föreningen Iraksolidaritets Fallujainsamling, plusgiro 116 73 – 1. Pengarna går till den sjukvårdsutrustning den sönderbombade staden så väl behöver.


Välkomna på boksläpp den 6 november klockan 19 på Klubb Hijazz, Östra Ågatan 93 i Uppsala. Då berättar Peo mer om boken, du kan då också köpa den till ett bra pris och alla kan dessutom få sig något till livs. Kanske blir det också någon musikalisk överraskning.

  4 kommentarer for “Irakkrigets faktiska förlopp

 1. Bengt Svensson skriver:

  “Samtidigt finns i USA fortfarande möjligheten att publicera tidningsartiklar, böcker och information på nätet som är fullt sanningsenlig och strider direkt mot den politiska maktens historieskrivning. Men det är inte alltid lätt för gemene man att hitta denna information.”

  Problemet är nog ännu värre: “Gemene man” är inte ens intresserad eller orkar inte söka upp. Det andra är att vi, åtminstone i USA, ständigt bombarderas med nya sensationer, “information”, uttalanden, underhållning i en enda röra.

 2. Jasper Cato skriver:

  Problemet är att “gemene man” är så fullständigt avstängd från den formen av information, efter att blivit grundlurade vill ingen ta in “sanningen”. Frågan är hur de skyldiga till detta krigsbrott kan komma undan. Var är våra “sanningssökande” media när vi som mest behöver dom? Det verkar vara en intressant bok, kan jag köpa den via nätet?

 3. Henrik Linde skriver:

  Boken kan beställas direkt från Peo Österholm. Se information under bilden på boken i min text.

 4. Peo Österholm skriver:

  Boken kan beställas via peo.osterholm@telia.com. Den kostar 150:-

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.