En bild som läckts till CNN från lägret Sde Teiman visar en palestinsk fånge med ögonbindel och armarna över huvudet.


Ett tidigare avslöjande om amputation av handbojeskadade lemmar i israeliska fångläger bekräftas av nya visselblåsare, liksom tortyr i syfte att hämnas för 7 oktober-attacken. Det skriver Jake Johnson vid Common Dreams. Översättning av Henrik Linde.

Tre israeliska visselblåsare som arbetat vid det ökända fånglägret Sde Teiman i Negevöknen har kommit med skrämmande berättelser om behandlingen av palestinier inspärrade där. De berättade för CNN att anläggningens läkare amputerat fångars lemmar på grund av skador som uppstått genom handfängsel, låtit fångars skador ruttna, och begått grym misshandel.

En läkare som arbetade vid Sde Teimans fältlasarett sade att fångarna ”fråntas allt som påminner om att de är mänskliga varelser” och att trakasserierna och tortyren inte utförs för att ”samla in information” utan för att ”hämnas” attacken den 7 oktober.

Israel har sedan oktober spärrat in tusentals invånare i Gaza, och många av dem kvarhålls enligt en nyligen ändrad lag som bemyndigar israeliska myndigheter att hålla folk inspärrade under obegränsad tid utan åtal eller rättsprocess.

Människorättsorganisationer har dokumenterat israeliska styrkors brutala och förnedrande behandling av palestinska fångar, däribland kvinnor och barn.

CNN har rapporterat att vid ett fältsjukhus ”är skadade fångar fastbundna vid sina bäddar, bär blöjor och matas via sugrör”.

En israelisk visselblåsare fotograferade ett rum vid anläggningen som han sade var fyllt av en ”rutten stank” och ljudet av ”mäns muttrande” då de var ”förbjudna att tala med varandra”.

”Man talade om för oss att de var förbjudna att röra sig” sade visselblåsaren. ”De skulle sitta upprätt. De fick inte tala. Inte tillåtna att titta fram under sina ögonbindlar”.

Visselblåsarnas berättelser,  säger CNN, ”målar en bild av en anläggning där läkarna ibland amputerar lemmar på grund av skador som åsamkats av konstant ha hållits i handbojor; av medicinska ingrepp ibland utförda av underkvalificerad personal som gett det ett rykte av att vara ’ett paradis för praktikanter’; och där luften är fylld av stanken från sår som lämnas att ruttna”.

Vittnesmålen som CNN fått överensstämmer med detaljer som en läkare vid lägrets fältlasarett nyligen inkluderade i ett brev till höga israeliska tjänstemän. Läkaren beskriver olagliga och inhumana förhållanden. På en enda vecka, säger personen, ”hade två fångar fått benen amputerade på grund av skador av handbojorna, vilket tyvärr är en rutinhändelse”.

En rapport publicerad den senaste månaden av Al Mezan, en palestinsk organisation för mänskliga rättigheter, dokumenterar också ”hemska berättelser om tortyr och inhuman behandling” av personer inspärrade av israelisk militär.

”En nittonårig fånge berättade för en Al Mezan-advokat att han torterats redan från den stund då han arresterats” sade gruppen.

”Han beskrev hur hans fingernaglar hade dragits ut med tänger under förhör. Han uppgav också att förhörspersonalen släppte loss en hund mot honom och utsatte honom för shabeh  – en form av tortyr som innebär att fången förses med handbojor och binds fast i stresspositioner under långa perioder – tre gånger under tre dagar av förhör. Han placerades sedan i en cell i 70 dagar, där han utstod svält och extrem trötthet”.

Mohammed Al-Ran, en palestinsk läkare som arresterats av israeliska styrkor i december, berättade för CNN att han blev ”avklädd ned till underbyxorna, försågs med ögonbindel och fick handlederna ihopbundna, slängdes in baktill på en lastbil där … de nästan nakna fångarna travades ovanpå varandra och kördes till ett interneringsläger mitt i öknen”.

Al-Ran hölls fången av israeliska styrkor under 44 dagar. Strax före hans frigivning, berättade han för CNN, ”hade en medfånge ropat till honom men hans röst var knappt mer än en viskning”.

Enligt CNN: ”Han bad honom att söka upp hans hustru och barn i Gaza. ’Han bad mig att berätta för dem att det var bättre för dem att bli martyrer’ sade al-Ran. ’Det är bättre för dem att dö än att fängslas och interneras här’”.

Omar Shakir, Israel- och Palestinachef för Human Rights Watch, sade som svar på den nya rapporten att ”vad vi vet om Gaza är bara toppen på ett isberg av illdåd”.

Föregående artikelAlla dessa bilar
Nästa artikelIsraels tjänstvilliga bödlar

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.