“Jag anklagar er för att svika ert ansvar”

Så här såg det ut i Stockholm 2003 när minst 100 000 ville stoppa Irakkriget. Men det gick inte. Vem ska mobilisera nu för att stoppa ett storkrig med Ryssland?

Så här såg det ut i Stockholm 2003 när minst 100 000 ville stoppa Irakkriget. Men det gick inte. Vem ska mobilisera nu för att stoppa ett storkrig mot Ryssland?

Jag återger här ett mejl från Britta Ring till Studio Etts redaktion kvällen 9 feb 2015:

Det är djupt deprimerande att lyssna på P1:s nyhetssändningar och (utrikes)politiska kommentatorer, när man som jag upplevde andra världskriget som barn och har följt den politiska och militära utvecklingen i världen sen dess. Sen ett antal år tillbaka drivs en utpräglad upptrappning av alla konflikter som USA är inblandade i – vilket betyder de allra flesta. Upptrappning av motsättningar är ingen bra konfliktlösningsmetod, men det existerar liksom ingen annan – i varje fall inte hos de politiska kommentatorer som våra vanligaste massmedier anlitar, inte heller hos public service, som vi har rätt att ställa krav på.

Det är USAs intressen i världspolitiken, USAs version av den stora verklighetsberättelsen som styr informationen till läsare, lyssnare och tittare. Och för närvarande handlar den om att söndra och härska genom systematisk upptrappning av alla möjliga konflikter som kan krossa – bokstavligen – de stater och ledare som står i vägen för USAs intressen.

När började ”problemen” med Rysslands – och den av USA utpekade skurken Putins – aggressivitet? De började i och med USAs inblandning i Ukrainas inre angelägenheter via National Endowment for Democracys infiltration för ett antal år sen, som kulminerade i det stora upproret på Maidan och den högerextremistiska väpnade kuppen 22 februari, som fällde den sittande regeringen och installerade en kuppregim med starkt nazistiskt inslag. Som omedelbart godkändes av USA och väst, trots den fredliga överenskommelse om regeringsskifte under ordnade former som hade slutits dagen innan. Observera: hårda fakta, som därefter har mörkats, bl a av public service. Avskyn mot de gamla oligarkerna och korruptionen var stor. I stället har demonstranterna fått nya korrumperade oligarker, en ekonomi i kaos med EU-styrt kommande stålbad och ett inbördeskrig. Ingen revolution direkt.

Ukraina är ett delat land, som alla vet, inte minst USA, som satsade på att motsättningarna efter kuppen skulle skärpas. Den östra rysktalande delen som stött den avsatte, demokratiskt valde (obs) presidenten godkände förstås inte kuppregeringen och begärde politiskt självstyre, vilket besvarades med krigsförklaring av kuppregeringen, som förklarade de oppositionella medborgarna vara ”banditer” och ”terrorister”, som skulle slås ner med våld. Istället för denna upptrappning av konflikten kunde man ha börjat med att inleda försök till samtal, då hade den militära konflikten kunnat undvikas. Men det låg förstås inte i den store inspiratören USAs intresse. Allt var Putins fel!

Ryssland å sin sida såg hur USA/Natos militära inringning kom allt närmare inpå livet och konkret hotade att stänga landet ute från Svarta havet, när den strategiska marinbasen på Krim plötsligt befann sig i ett aggressivt ryssfientligt grannland som var på väg in i Nato. Därför var Ryssland tvingat att i rent självförsvar införliva Krim, vilket naturligtvis USA mycket väl visste. Chans till upptrappning! Stort hallå om Rysslands invasion i Ukraina och territoriella aggressivitet. Nu var grannsämjan mellan de båda länderna bortblåst och upptrappningen kunde fortsätta med allt hårdare anklagelser om rysk aggression och militärt hot mot grannländerna.

Ukrainas armé är dåligt utrustad och stridsviljan att skjuta på de egna medborgarna låg, men det avhjälptes med inslag av entusiastiska frivilligbataljoner under nazistiskt och högerextremt befäl. Deras framfart i östra Ukraina rapporteras förstås bara i ryska medier och finns bara där, eftersom det enligt svenska utrikeskorrar och kommentatorer handlar om ren desinformation … I svensk public service intervjuas de, hövligt och objektivt, som sig bör, utan några otrevliga anspelningar på deras ideologiska drivkrafter. Kom inte med beskyllningar för att mörka! Nazisterna i Ukraina är inte som andra nazister – om de finns …

Inbördeskriget har bara förvärrats och Ryssland är indraget. Kraven och förväntningarna på hjälp från den rysktalande befolkningen i östra Ukraina med starka band till Ryssland gjorde det omöjligt att stå utanför. Dessutom fanns förstås fördelar att vinna, även för Ryssland, på en styrkedemonstration från ”separatisternas” sida. Men Ryssland har ett starkt intresse av eldupphör, om det inte sker på förödmjukande villkor. Vilket USA inte har, eftersom dess strategi går ut på att förödmjuka Putin och provocera honom till allt aggressivare utspel för att hans ställning som rysk ledare ska undergrävas. Sanktionerna mot Ryssland, pådrivna av USA och motvilligt accepterade av EU har samma syfte, fastän alla inser, naturligtvis även Obama, att Putin aldrig skulle ge efter för sådan förödmjukande utpressning. Och ryssarnas politiska uppslutning kring Putin ökar pga trycket utifrån, men utrikeskorrarna intervjuar medelklassopponenter i Moskva.

Allt handlar om upptrappning. Och nu senast insinueras utan invändningar i svensk public service att Ryssland/Putin av uppblåsta storhetsdrömmar skulle vara berett att invadera vilket land som helst i sin omgivning – senast idag en viss Karlis Neretniekis, en gammal krigisk fördetting från Försvarshögskolan. Det finns ingen som helst logisk anledning till sådana misstankar. Studio ett medverkar till ren och skär krigshets.

Röster som manar till nykter eftertanke, avspänning och försök att hävda gemensamma intressen av fredligt samarbete mellan de europeiska länderna är inte välkomna till Studio ett, som nu förväntar sig krig.

Jag anklagar er för att svika ert ansvar. Det är en allvarlig anklagelse, eftersom ni har stor makt över den information som vi i egenskap av medborgare i ett demokratiskt land behöver för att kunna förebygga ett krigsutbrott i vårt närområde, som vi mycket väl själva kan dras in i. Vad jag som medborgare förväntar mig är att ni självständigt granskar alla parters intressen och agerande i de aktuella konflikterna och ger mig en balanserad och saklig information i enlighet med god journalistisk sed. Varken mer eller mindre.

Och kom inte med insinuationer om ”USA-hat”, innan ni själva har besvärat er med att granska USAs intressen och agerande i sammanhanget!

Britta Ring

Studio Ett svarar så här:

Hej Britta och tack för ditt långa brev.

Studio Ett och andra program har många gånger diskuterat Ukrainas kris från olika vinklar och med många olika röster och det är nästan omöjligt för de flesta lyssnare att ha en fullständig överblick. Just igår diskuterades oron för krig och krigshets. Vi hade planerat ett längre samtal med fler medverkande men på grund av tidsbrist – Studio ett är ett  direktsänt program och ibland hamnar vi i tidsnöd – så var vi tvungna att korta samtalet.

Du har rätt i att det hade varit bra med ett mer balanserat samtal och jag tycker att programledarna verkligen försökte leda bort från krigshets i sina frågor, men det kunde kanske har gjorts ännu bättre.

Jag är ledsen över att du reagerar så starkt och tycker att vi svek vårt ansvar, men jag är säker på att olika röster har kommit fram i debatten över tid och vi fortsätter att bevaka Ukraina med nya inslag och nya samtal  framöver.

Med vänlig hälsning
Margareta Svensson

Och vad ska man säga om detta svar? Möjligen kan man ana att de skäms en smula över hur de behandlade Ukrainafrågan just den 9 feb 2015. Men saken är betydligt allvarligare. Britta Rings kritik är minst sagt befogad. Public service bidrar till upptrappningen runt Ukraina.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.