Det finns naturligtvis stollar som har konstiga idéer om konspirationer om allt möjligt. Men det finns också ”äkta” konspirationer. När någon försöker bena i de superrikas dolda planer mot folket så blir dessa genast stämplade av överheten som konspirationsteoretiker. Den offentliga diskussionen uteblir alltså.

Den ekonomiska regim som gäller i Sverige sedan mitten av 1990-talet är den nyliberala, med låg inflation om överordnat mål, överskottsmål över konjunkturcyklerna i de statliga finanserna och med budgetdisciplin som ledord. Detta att låg inflation är ett överordnat mål tillsammans med överskottsmålet är en tvångströja när det gäller kampen mot arbetslösheten.

Men under pandemin var budgetdisciplinen som bortblåst.

Och jag med min konspirationsteoretiska läggning undrade när och hur skulle notan hamna hos oss, det arbetande folket? Det visade sig nu att underskotten blev ganska hanterbara. Åren 2019 och 2020 var de 112 miljarder kr respektive 221 miljarder kr medan 2021 hade staten ett överskott i finanserna på 78 miljarder kr.

Men hur är det med vår höga inflation? Det är klart att man kan skylla den höga inflationen på energipriserna. Ett problem med detta är att mellan 2008 och 2014 låg oljepriset per fat olja och pendlade kring 100 dollar. Detta berodde bland annat på USA:s krig i Irak och andra äventyrligheter från Förenta staternas sida i Väst- och Centralasien. Detta höga oljepris påverkade inflationen mycket lite. För att klämma åt Ryssland efter dess annektering av Krim förmådde USA få Saudiarabien med flera att pumpa ut så mycket olja på världsmarknaden att oljepriset sjönk till 50-60 dollar per fat. Denna ”prisnivå” höll i sig till slutet av förra året då priset ökade till cirka 120 dollar per fat i mitten av 2022 för att åter sjunka till under 100-dollarstreket i början av augusti i år. I ljuset av det är det nog inte riktigt att skylla vår nuvarande höga inflationstakt på det internationella oljepriset.

Orsaken till de skenande priserna ligger nog mera i de checkar utan täckning som USA och andra västländer skrev ut för att stödja storföretagen under Coronapandemin. Till exempel uppgick enligt Nasdaq i mars 2021 USA:s totala Covid-kostnader till 5.200 miljarder dollar. Andra världskriget kostade Förenta staterna 4.700 miljarder dollar (i dagens dollarvärde). Den totala sedeltryckningen i USA uppgick till 13.000 miljarder dollar. (5.200 miljarder dollar för Covid plus 4.500 miljarder dollar för kvantitativa lättnader plus 3.000 miljarder dollar för infrastruktur). Detta enorma berg av pengar som skapats av att man låtit sedelpressarna rulla på högsta fart skapar enligt den monetära teorin inflation. Som vanligt är det massan av mindre bemedlade som faktureras.

Varför tror folk på det som kablas ut i den allmänna svenska massmediala envägskommunikationen? Varför skyller de vår nuvarande höga inflation på gas- och oljepriserna? Varför är det ingen som omfattar de nyliberala monetära teorierna (som bland annat Milton Friedman utvecklade), som påpekar att riksbanken under pandemin hade ambitionen att öke penningmängden med 1.400 miljarder. I varje fall så ökade Sveriges penningmängd med 30 procent 2019 till i slutet av 2020 med ytterligare 30 procent. Detta är långt utöver ökningen av ekonomin, vilket enligt monetäristerna ska leda till stor inflation. Så varför är det ingen debatt om detta? Nu skyller man bara på Putin!

Som jag skrev ovan så ”tryckte” Federal Reserve under pandemin upp 1.3000 miljarder US-dollar. Så var det över hela linjen av västvärldens riksbanker. Den svenska riksbanken till exempel skapade 1.400 miljarder kr.

Inflationen var enligt SCB 9 procent under augusti i 2022. Svenska lönearbetare och pensionärer har fått känna på att den höga inflationen leder till stora reallönesänkningar. Medlingsinstitutet har presenterat en sammanställning som visade att inflationen så här långt har ätit upp sju (7) år av svenska reallöneökningar. Dessutom förlorar småspararna som inte har någon ränta nästan en tiondel av sitt kapital.

Jag med mina konspirationsteoretiska böjelser misstänker att det var just det som var meningen. Ty enligt den härskande ekonomiska regimens monetära teori leder ju en ökad penningmängd – som inte är förankrad i en real ekonomisk tillväxt – till inflation. Det är så budgetunderskotten och den stora omfördelningen från fattiga till de superrika skall betalas.


Vinjettbild: Från BBC

Föregående artikelNY STUDIE FINNER ATT RESTEN AV VÄRLDEN STÖDER KINA OCH RYSSLAND
Nästa artikelSverige, krigen och kärnvapnen
Kenneth Lundgren
Fibbare i Örnsköldsvik. Pensionerad ingenjör och fackligt aktiv i Unionen.

2 KOMMENTARER

  1. Jag tror att Kenneth L:s beskrivning av inflationens orsaker väsentligen är korrekt.

    USA har dock under lång tid, faktiskt närmare ett halvsekel, åtnjutit en utdragen gratislunch genom Nixon-Kissingers geniala grepp att knyta dollarn till Saudiarabiens oljehandel – en operation som blev nödvändig, när USA:s högtidliga löfte om guldmyntfot i Bretton Woods 1944 inte längre kunde upprätthållas (på grund av kostnaderna för Vietnamkriget). Eftersom alla behövde olja var alla tvungna att skaffa sig dollar för att kunna köpa den.

    Det är möjligt att vi nu bevittnar slutet av den epok, då USA kunnat finansiera sitt budgetunderskott med hjälp av sedelpressen utan att detta fått allvarliga återverkningar på dollarns värde.

  2. Briljant ekonomisk analys, Kenneth L!

    Och den möjliga slutsats Per-Olov K drar av detta är synnerligen rimlig. Detta pekar tydligt mot att krigsrisken i världen ökar och säkerhetsläget förändras. Försämras skulle säkert de flesta säga. Men där upphör samstämmigheten. Sosseledningen har säkerligen redan efter att man, genom miljöpartisternas sällsynt idiotiska avhopp, hamnat i ensam regeringsställning och sett notväxlingen mellan Ryssland och USA kring Nato-utvidgningen ”österut” börjat glida över åt att ändra vår alliansfria politiska linje, vilken ”tjänat oss väl” under två århundraden. Det finns små chanser att vår nya inriktning kommer att kunna ”tjäna oss” lika länge.

    Därav de fortfarande lika lögnaktiga och tjatiga poängteringarna av att ”allt” blev ändrat den 24 februari i år. VK3 kan mycket väl redan vara här!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.