Jemen: En outsäglig katastrof – en krigsförbrytelse under FN:s beskydd

I Jemen pågår enligt UN-OCHA (FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp) världens värsta humanitära katastrof samt historiens snabbast växande koleraepidemi, med närmare en miljon drabbade. Av en befolkning på 27 miljoner är 21 miljoner i akut behov av nödhjälp. Situationen i Jemen beskrivs av ledaren för OCHA, Mark Lowcock, som en outsäglig katastrof.

DESTRUKTIONEN AV JEMEN OCH DESS KONSEKVENSER
Möte lördagen den 10 mars kl. 13:00-14:30
Plats: Victor Jara-lokalen, Pontonjärgatan 36 B i Stockholm
Isa Blumi (bitr. professor i historia vid Stockholms Universitet) ger berättar (på engelska) om situationen. Isa Blumi är författare till böckerna Chaos in Yemen: Societal Collapse and the New Authoritarianism (2010) samt till den nyligen utgivna boken Destroying Yemen. What Chaos in Arabia Tells Us about the World.
Arr.: Föreningen JemenSolidaritet

Det är dessutom synnerligen ironiskt att ett annat FN:organ – Säkerhetsrådet – har möjliggjort de flagranta krigsbrotten, som lett till denna fasansfulla situation för den jemenitiska befolkningen!

Problemet är att FN:s Säkerhetsråds resolution #2216, antagen den 14 april 2015 (Ryssland lade dock ner sin röst) används som förevändning för förstörelsen och utsvältningen av Jemen i ett uppenbart brott mot FN-stadgans grundprinciper om medlemsländernas nationella suveränitet.

Vad är då felen med Säkerhetsrådets resolution #2216?

Av alla diplomatiska åtgärder mot Jemen har denna resolution varit den mest försåtliga. Den gav Saudierna och dess bundsförvanter fria händer att bomba och svälta ut Jemen. Resolutionen antogs av Säkerhetsrådet tre veckor EFTER att Saudiarabiens bombkrig mot Jemens befolkning startade, utan att ens omnämna denna aggression – som saknade förankring i Säkerhetsrådet, och som därför i sig utgjorde ett brott mot folkrätten.

Resolution #2216 presenterades för Säkerhetsrådet av Jordanien, medlem av Saudi-koalitionen mot Jemen, alltså av en av de krigförande parterna! I konsekvens med detta blev 100% av ansvaret för våldet lagt på en och bara en sida – på de angripnas!

Resolution #2216 tillskrev en grupp som saknade demokratiskt mandat “exklusiv legitimitet” (ensamrätt) att leda landet. Denna grupp hade flytt landet och hade totalt tappat kontrollen över dess territorium. Det är denna “legitimitet” som utgör den “legala” grunden för bombningarna och marinblockaden, som leder till massvält för miljontals människor.

Resolution #2216 har lett till motsatsen till “säkerhet” för Jemens befolkning; Mat-osäkerhet, bomb-osäkerhet, hälso-osäkerhet, fattigdom, nöd och död!

Resolution #2216 är en parodi på internationell lag och benämnas “Skammens Resolution 2216”. Den utgör ett nytt lågvattenmärke som FN knappast tål så många fler av.

För att Jemen skall överleva som suverän stat och för att skydda dess svältande barn så måste resolution #2216 skrotas och ersättas av en resolution som fördömer och inför ett vapenembargo mot samtliga länder som deltar i eller bidrar till att bomba sönder Jemen.

Angriparna och deras påhejare trodde att bombkriget mot Jemen skulle bli en “quick fix”. Så har det inte blivit, deras bomber och legosoldater har inte brutit igenom Jemens försvarsstyrkor. Angriparna andas desperation. Omvärlden börjar se vidden för Jemens befolkning av de barbariska bombangreppen och av blockaden. I det läget är det symptomatiskt att Storbritannien inför Säkerhetsrådet nyligen introducerade ett nytt resolutionsförslag om Jemen, i vilket man försöker föra över ansvaret för kriget till Iran!

Storbritannien är en av de största leverantörerna av vapen till den illegitima bombkoalitionen och är dessutom direkt militärt delaktig i detta krig med rådgivare till Saudierna. På ytterst lösa
grunder försökte man göra gällande att Iran skall ha försett Jemens belägrade försvarsstyrkor med ballistiska missiler, hur nu det skulle ha gått till. Enligt de flesta observatörer är Irans direkta roll i kriget om inte obefintligt så i alla fall helt marginell.

Sverige röstade för detta förslag, som om det hade antagits hade lyft FN:s agerande i förhållande till Jemen till en ny absurd nivå. Förslaget blockerades emellertid av Ryssland, till stor frustration för de som nu är direkt ansvariga för denna Jemen-katastrof.

... är läst 199 gånger!

  1 kommentar for “Jemen: En outsäglig katastrof – en krigsförbrytelse under FN:s beskydd

  1. Leif Stålhammer skriver:

    Jag var beredd på det värsta när Sverige trixade in Wallström i säkerhetsrådet, men detta är värre än jag kunde föreställa mig. Men vi får beröm av Trump för vår smidighet visavi USA:s behov, hur nu Socialdemokraterna skall hantera detta i höstens val. Regnér har emellertid räddat sig upp i FN-apparaten, antagligen inseende att det är kört för partiet. Theresa May, har å sin sida i dagarna tecknat goda kontrakt med Saudierna. Allt är som vanligt, fast värre.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.