wallstrom-kungen

I skuggan av Syriens kamp för överlevnad utspelar sig i Jemen ännu en ofantlig katastrof, också den skapad av människor. Förövarna är Saudiarabien med ett bihang av oljerika gulfländer. Sedan ett och ett halvt år har denna ”koalition” av stater bombat Jemen till grus och aska, steg för steg, dag efter dag, detta fattiga land med sin rika och stolta historia. Jemens bödlar har Västvärldens, först och främst USA/UK:s aktiva, men tysta stöd. Med andra ord i huvudsak samma aktörer som ligger bakom ”rebellerna” i Syrien. Vilken överraskning!

Roland Hedayat
Roland Hedayat

För över ett år sedan kom ordföranden för Rödakorskommittén (ICRC), Peter Maurer, tillbaka från en resa i Jemen och konstaterade att landet efter fem månader av saudi-ledda bombningar såg ut som Syrien efter fem år! Redan då varnade han och andra hjälporganisationer om en stundande humanitär katastrof.
Saudiarabien och dess bundsförvanter har utlöst en av världens största nutida humanitära katastrofer i Jemen. Enligt hjälporganisationen Oxfam International:

 • 21 miljoner människor — över 80% av befolkningen — är i behov av akut nödjälp
 • Över 14 miljoner kämpar för att skaffa tillräckligt med mat, varav över 7 miljoner är allvarligt ”food insecure” dvs. de vet inte hur de skall skaffa nästa måltid
 • Över 19 miljoner saknar adekvat tillgång till rent vatten och sanitära faciliteter
 • Över 14 miljoner har inte längre tillgång till sjukvård
 • Ett av tre barn under fem år (1,3 miljoner) lider av akut undernäring — också kallat svält

Reportageresa
I denna situation tog sig den brittiske journalisten Peter Oborne och den jemen/brittiske journalisten och filmaren Nawal al-Maghafi till Jemen förra månaden. De har gjort en serie reportage där de skådar förödelsen, svälten och destruktionen av Jemen, inte minst dess omistliga världsarv som de saudiska barbarerna och deras medlöpare har tagit sig an med sina bomber. Länkar till artiklarna:

Peter Oborne och Nawal al-Maghafi är starkt kritiska till USA:s, Storbritanniens och Frankrikes bidrag till de saudiska barbarernas skövling i Jemen (Sverige och Norge skulle med sin pågående vapenexport till Saudiarabien utan vidare kunna läggas till denna lista) — ett bidrag som bland annat består i:

 • Direkt militärt stöd i form av lufttankning av bombplan, aktiv närvaro i saudiernas kommandocentral, logistiskt stöd samt utbyte av underrättelseinformation
 • Ständiga leveranser av vapen, bomber och ammunition till angriparna
 • Det kanske viktigaste bidraget från US/UK har varit att ge Saudiarabien diplomatiskt stöd och skydd i FN

Houti-rebellernas skuld?
Några invändningar till deras framställning är enligt min mening nödvändiga:

För ”balansens” och ”objektivitetens” skull lämnar Peter Oborne och Nawal al-Maghafi stort utrymme åt att påpeka att också Houthi-rebellerna har ägnat sig åt grymheter. Säkert är det så, men upprepningen och viktningen av detta i artiklarna leder till en orimlig skuldbeläggning av Houti-rebellerna i förhållande till de ofantliga grymheter som har begåtts av Saudiarabien och deras koalition. Dessa har dessutom angripit Jemen oprovocerat. Jemen eller Houthi-rebellerna har inte hotat eller på annat sätt utgjort något hot mot dem. Saudiernas destruktion t ex av det unika världsarvet visar med tydlighet att de ägnar sig åt psykologisk krigföring mot Jemen i syfte att knäcka dess ryggrad.

Vidare genomförs en utsvältningskampanj mot Jemens befolkning i form av en marinblockad. Bombardemangen av marknadsplatser, bröllopsfester, sjukhus, skolor och övrig civil infrastruktur är så omfattande och systematisk att det inte rör sig om ”olycksfall i arbetet”. Det är helt uppenbart att det finns ett uppsåt i att knäcka Jemen. Det är alltså absurt att jämställa detta med Houthi-rebellernas handlingar. De kämpar ju för landets suveränitet och för landets överlevnad.

Det finns dessutom flera aktörer på marken än Houthi-rebellerna: AQAP (AlQaeda in the Arabic Peninsula), en i praktiken saudi-stödd AlQaida-filial i Jemen (ansvarig för terrorattentatet mot Charlie-Hebdo i Paris 2015) samt markstyrkor från koalitionen, ofta legosoldater, bland annat från det ökända företaget Blackwater och från Colombia. Dessa har ingen relation till Jemens befolkning och agerar därefter.

Det har däremot Houthi-rebellerna, som är fullt medvetna om att de inte kan vara med och öva inflytande över landets framtid utan samarbete med andra politiska och etniska grupperingar i landet.

Om Houthi-milisen och Saudiarabien vore av samma skrot och korn, hur går det då ihop med journalisternas egen rapportering om att ”… saudiska flygangrepp som har dödat tusentals civila har lett till ett kraftigt uppsving i popularitet för Houthi-rebellerna…”?

Vidare skriver de: ”Djupet av ilskan mot Saudiarabien kan knappast överskattas. En änka vid en station för vattendistribution i Sanaa sade till oss: ’Om hjälpen kommer från hjälporganisationer så tar vi emot den. Kommer den från saudierna svälter vi hellre till döds…’”

Storbritanniens Sveriges m fl skuld?
Peter Oborne och Nawal al-Maghafi skriver utförligt om Storbritanniens smutsiga roll i kriget. De visar hur det brittiska UD blåljuger i Parlamentet om att de gjort utredningar som påstås fastslå att Saudiarabien inte har gjort sig skyldiga till krigsbrott! Detta för att skyla över sitt eget medansvar till att beväpna Saudiarabien till tänderna och stödja deras olagliga krig.

Den tiden är förbi då en skandinav kunde luta sig tillbaka och med humanistisk självbelåtenhet tänka att det där angår inte oss, för vi är så bra… Både Sverige och Norge är medansvariga till kriget i Jemen genom sin vapenexport till Saudiarabien och andra länder i ”koalitionen”. Det hjälpte tyvärr inte att vi hade ”världens mest ansvarsfulla vapenexportkontroll”.

Och, för ynnesten att få lov att sälja vår dödsteknologi till angriparna, så betalar vi med tystnad – medlöparens tystnad. I Sverige är denna absoluta tystnad resultatet av en pakt mellan de saudiarabiska prinsarna och en ny svensk Treenighet: ”Kungen, Regeringen och Den svenska Vapenexportlobbyn”. Den är ett ”litet besvärande exempel” på den feministiska utrikespolitiken – in action!

Föregående artikelEtt tidsdokument
Nästa artikelMellan Hitler och Stalin (2): Vad visste estländarna sommaren 1939?
Roland Hedayat
Roland Hedayat är född i Iran, svensk mamma, iransk pappa, uppväxt i Norge, bor i Stockholm sedan 1988, arbetar som systemutvecklare. CIA-kuppen mot Mohammad Mosaddegh 1953, Vietnamkriget, Chilekuppen 1973 och förtrycket av palestinierna är händelser som format hans världsbild.

7 KOMMENTARER

 1. Ju förr vi kan göra oss kvitt oljeberoendet desto bättre. Ur alla aspekter.

  Vilket inte längre är en utopi. Solel är idag lika billig som olja. Så vad väntar vi på?

  Europa har en arbetskraftsreserv på 10-15% som idag går arbetslösa. Så det finns inte ens något kapacitetsproblem. Sätt igång bara!

 2. Roland H!
  Du skrev att ”Saudiernas destruktion t ex av det unika världsarvet visar med tydlighet att de ägnar sig åt psykologisk krigföring mot Jemen i syfte att knäcka dess ryggrad”.

  Det är nog riktigt, men jag tror inte din formulering hjälper läsaren att förstå den saudiska wahhabismen. De ”saudiska barbarerna” som du kallar dem behöver ingen taktisk anledning (som psykologisk krigföring) att förstöra världsarv. De vill förgöra all kultur och all historia. Nästan allt som har med islam att att göra inom Saudiarabiens gränser har de redan rivit ned.

 3. Jan W!
  Hur mycket olja köper Sverige från Saudiarabien? Inte är vi väl beroende av dem?

 4. Roland H!
  Idag lördag ytterligare ett flygangrepp mot Jemen av den sunnimuslimska koalitionen under saudiernas ledning. Attacken riktades mot en stor begravning i Sanna. Minst 82 dödades och 534 rapporteras skadade.

  Man får ta fasta på det motstånd som här och var väcks när det gäller övergreppen mot Jemen. Den brittiska regeringens ljug är nu avslöjat när det gäller den tidigare rapporten som fastslog att inga brott mot mänskligheten hade iakttagits av brittiska myndigheter och militärer i samband med flygbombningarna.

  Brittiska parlamentets internationella kommitté har skrivit en rapport med anledning av det ”The growing evidence of indescriminate bombing by the saudiled coalition i Yemen in violation of IHL raises serious questions over the government´s continued licensing of arms transfers to Saudiarabia must be anwered”.

  Krav ställs på stopp på vapenexport till Saudiarabien som följd av deras brott mot internationella lagar. Juridisk prövning i domstol kommer att ske i februari gällande den brittiska exporten av vapen saudierna och om den följer lagarna.

  De saudiska krigsmaskinen har visat sina muskler i området på ett skrämmande sätt. En kraftfull armé som dessutom är väl organiserade och fungerar på hög internationell nivå i aktiv krigföring. Drygt 100 000 marktrupper med hela arsenalen och även elitförband på mycket hög nivå. Med högteknologiskt bomb- och stridsflyg samt professionell handledning av amerikaner och britter.

  Detta svinaktiga som sker mot Jemen är nog bara inledningen på en mer aktiv agenda för saudierna i Mellanöstern. Amerikanska marktrupper i Syrien och övriga delar av området är uteslutet på grund av opinionen i USA. Alltså blir nästa steg en aktiv roll i angreppet mot Syrien. De blir USA:s verkställande ombud framöver när det gäller hela Mellanöstern.

  Ett Saudiarabien, som när de helt riktigt blev utpekade för krigsbrott på grund av bombningarna i Jemen, gick till så våldsam attack mot FN:s generalsekreterare med hot om indragna pengar till FN, att denne upphävde kritiken och backade.

  Där Obama slutligen bekräftade den oheliga alliansen genom att lägga sitt veto mot lagförslaget som gav offer till World Trade Center 2001 rätten att stämma saudierna i domstol. Obama kördes över av senaten och representanthuset med dunder och brak. Så var det med den mannens heder.

  Terrordådet 2001 utfördes så gott som helt och hållet av saudier och finansieringen likaså. Nästan tretusen amerikaner och andra dog den dagen av ett terroristdåd med flera tydliga kopplingar till saudier. Lika fullt står administrationen Obama fast vid sitt symbiotiska förhållande till Saudiarabien.

  Varför?

 5. Roland H!
  En sak är väl närmast självklar. Ett stopp för svensk vapenexport till Saudierna. Regelverket finns ju och det är ju bara att läsa innantill för att konstatera att vår så hyllade humanitära vapenexport är ju på så sätt glasklar. Inga vapen till Saudiarabien.

  Men hur väcka och driva frågan? Går den att driva via riksdagen enskilda partier eller enskilda ledamöter? Alla rapporter till FN med anledning av alla döda barn bombade sönder och samman av saudierna. Där FN backade efter saudiskt hot.

  En Jemenkommitté? Insamlingslister till protest mot terrorbombningarna att lämnas till Wallström och Company?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.