Statsminister Magdalena Andersson och Finlands motsvarighet Sanna Marin höll en pressträff om det säkerhetspolitiska samarbetet och relationen till Nato. Foto: Stina Stjernkvist

Ett kort utdrag:

”Nuvarande CIA-chefen Bill Burns, som var biträdande utrikesminister under Obama och dessförinnan USA:s ambassadör i Moskva, varnade redan 1995 för hur Natos expansion uppfattades som mycket fientlig i Ryssland. När Polen, Ungern och Tjeckien skulle gå med ansåg han att det ”onödigt provocerande” gentemot Ryssland. Några år senare kallade ett antal amerikanska politiker och utrikesanalytiker Clintons planer på att släppa in fler länder för ”ett misstag av historiska proportioner” i ett öppet brev.

2008, efter att Estland, Lettland och Litauen antagits, skrev Burns ett PM till dåvarande utrikesminister Condoleezza Rice:

”Att Ukraina skulle gå med i Nato är den skarpaste av alla röda linjer för den ryska eliten, inte bara Putin. I mina mer än två års samtal med ryska nyckelspelare har jag inte stött på någon som inte ser Ukraina i Nato som en direkt utmaning mot ryska intressen.”

Jenny Nordberg i SvD 16 april

Föregående artikelKONSERT INSTÄLLD EFTER HAT MOT BALALAJKOR
Nästa artikelNOAM CHOMSKY OCH JEREMY SCARGILL OM RYSK-UKRAINSA KRIGET, MEDIERNA, PROPAGANDAN OCH SKULDFRÅGAN

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.