Golgata


I Magnus Gerttens aktuella dokumentärfilm om CornelisSomliga går med trasiga skor, som jag såg härförleden på Filmstaden i Gefle, vi var två i salongen, lyfts perspektivet om hur Vreeswijk alltid värnade om ”de små” i samhällets utkant. 

Hans sista skiva, Till Fatumeh – Rapport från de osaligas ängder, något av ett testamente därvidlag. 

De utsatta. Missbrukarna. De hemlösa. Trashankarna. Alla dem som vi andra helst vänder ryggen och lämnar i sticket.

Osökt minns jag Nils Ferlins rader: ”Dessa de mycket fattiga, dem gör det mig ont att se. Får aldrig ett bröd från Frälsningsarmén, aldrig ett ord i Clarté.” Nå, det där med Armén, som man sade i Sandviken, stämmer inte. 

Armén därför enda hjälporganisation som jag ger pengar. Varje månad. Jag har fått för mig att de som med diverse uppdrag verkar inom denna inte är några Bengt Westerberg.

De insamlade pengarna går till dem som behöver dem. Håll grytan kokande, Arméns välbekanta insamlingsparoll.

Om den förre partiledaren företräder, kanske har han nu pensionerats, Rädda Barnen eller Röda Korset låter jag vara osagt. 

Men när han av en granskande journalist fick frågan om sin mycket höga ersättning för att representera organisationen svarade han, fritt återgivet: ”Jag tycker jag borde ha mer.”

Så inte ett öre till organisationer med anställda som lever på eländet. Kanske snett av mig att tänka så, men jag kan bara inte. 

Bilderna från verkningarna av Israels bombningar av Gaza gör mig mållös. Civila och oskyldiga som dödas. Barns blickar vänds mot världen. Jag har svårt att möta dem.

Det verkar fullkomligt omöjligt i detta land att både kritisera Hamas och Israel. Man är för eller mot Israel. Någon tredje ståndpunkt medges inte. Då riskerar man snabbt stämplas antisemit och avfärdas.

Har man inifrån Västbanken upplevt Israels ockupation, och hur palestinier behandlas, omöjligt att stämma in i eller förstå den ensidiga, hetsande kören. 

Etablerade opinionsbildare, inga namn men här finns flera inom så kallade ”alternativmedia” som jag annars läser med behållning, har helt tappat sans och vett. 

Det skrämmer mig. Ett iskallt åsiktsklimat som förgör. Och en okunnighet så utbredd.

Under min vistelse på Västbanken, gästföreläsare på Birzeit University, besökte jag Jerusalem flera gånger. På ivriga fötter upp till Golgata, där korsen stod. Men allt så vulgärt kommersialiserat och turistifierat. 

Långt från folkskolans planscher som fanns i mitt bakhuvud. En enda stor besvikelse. Starkast intryck gjorde Getsemane. Att betrakta örtagården, tiden stannade. Närvarokänsla, som förutsätter tro.

Jesus, lämna Getsemane och bege dig till Gaza! Skydda dessa som världen vänder ryggen.

Föregående artikelOLA TUNANDER SVARAR JAN ARVID GÖTESSON OM NORD-STREAM
Nästa artikelMångtusenåriga villfarelser
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

2 KOMMENTARER

 1. Jag såg en bild från en kyrka i Gaza. Det finns en liten kristen grupp kvar i området. De ville döpa sina barn ifall de skulle dödas i det israeliska bombregnet, påstods det. Kanske Jesus borde göra en rundtur i hela Palestina och stödja sina anhängare och ge dem mod. Förut, till nyligen, fanns hela kristna städer i Palestina. Och många kristna över hela Västasien. På något sätt har de kunnat leva under muslimskt styre i 1400 år. Nu verkar det inte gå längre. De utvandrar, om de inte likvideras.

  Jesus kanske skulle ta en tur i USA också, och hålla presskonferenser och möten med kristna religiösa ledare, och tala om för dem att om de fortsätter att glömma bort, eller rent av stödja terrorn, mot sina trosfränder i Palestina så kommer de (de flamskristna i USA alltså) att bokstavligen åka åt helvete.

 2. Lasse E!
  Du skriver: ”Jesus, lämna Getsemane och bege dig till Gaza! Skydda dessa som världen vänder ryggen.”

  Så rätt och jag tror att den gode Jesus hade möjligen framfört samma bergspredikan han höll inför folkskarorna på ett berg i Galileen.(Matt 5-7).

  Som sagt, den duger gott att läsa och begrunda även för den mest inbitne ateist.

  Detta krig kommer förhoppningsvis påverka områdets framtid i en riktning där omvärlden måste inse att det palestinska folket står helt utan skuld till denna konflikt som pågått alltsedan staten Israels bildande.

  Jag vill därtill mena, krigets grundorsak finns att söka hos framförallt västvärlden som blundat och svikit det palestinska folket som sedan generationer brukat sin jord på detta landområde. Och nu lever detta folk utspridda på vår jordskorpa världen över, delvis fortfarande i flyktingläger.

  Jag lånar Tage Danielssons ord ”Utan tvivel är man inte riktigt klok”.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.