I dagens Haaretz kan vi läsa en artikel med rubriken ”Top Members of Far-right Swedish Party With neo-Nazi Roots Meet Israeli Minister in Knesset”. Israel har tidigare avstått från att ha något att göra med SD på grund av deras antisemitism och islamofobi som enskilda partimedlemmar ger uttryck för.

I SD:s delegation ingick förutom Jimmie Åkesson, Aron Emilsson, ordförande i utrikesutskottet, Linda Lindberg, gruppledare för SD:s riksdagsgrupp och Charlie Weimer, gruppledare för SD i EU-parlamentet.

Mötet ägde rum i måndags (29 jan) och var ett inofficiellt möte. SD-arna mottogs av ministern för diaspora-angelägenheter Amichai Chikli, som i Dagens Nyheter beskrivs tillhöra extremhögern i Israel. Haaretz skriver att det är ett sätt för SD att vittvätta sitt antisemitiska och rasistiska förflutna genom att presentera sig som vän till Israel. På mediaplattformen X skriver Jimmie Åkesson ”Det är tydligt att våra partier och våra nationer delar gemensamma värderingar”, uttalandet åtföljs av ett foto på honom själv tillsammans med minister Chikli. SD säger till Haaretz att de mötte ett flertal ministrar under sitt besök i Knesset.

Haaretz beskriver SD:s nazistiska förflutna genom att hänvisa till Leif Ericsson, SD:s första språkrör, och partiets första ordförande Anders Klarström, som båda var aktiva i olika nynazistiska och högerextrema organisationer, och partiets ungdomsförbunds tidigare ordförande Robert Vestlund, som också var känd nynazist. De senaste månaderna har SD försökt att positionera sig som det mest pro-Israeliska partiet i Sverige, skriver Haaretz. Men för inte så länge sedan uttalade en partimedlem i Göteborg att det ”är tydligt att judarna är roten till allt ont i världen”. Och för två år sedan avslöjades att en medlem i södra Sverige stödde ett rockband som försvarade ”vit överhöghet” och använde sloganen ”Skinhead 88”. 88 är känt som kod för Heil Hitler, avslutar Haaretz.

Haaretz skriver att SD är en integrerad del av högerblocket i Sverige och att regeringen är beroende av deras stöd för att kunna bilda regering. Partiet har ett betydande inflytande på regeringens politik och innehar nyckelpositioner i parlamentsutskott så som utrikes-, justitie- och industri- och handelsutskottet.

Föregående artikelMemory Lane beträder man ensam
Nästa artikelIdeologi- och generationsskifte i synen på politik
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

4 KOMMENTARER

 1. En alliansen av krafter från extremhögern med den israeliska regimen är ett internationellt politiskt fenomen. Så har exempelvis Alternative für Deutschland (AfD), där en ledare avfärdade Förintelsen som inget annat än ett stycke ”fågelskit” i historien, anslutit sig till att kritik av Israels krig är antisemitism. I december förra året besökte en delegation från den ukrainska Azovbataljonen, vars många medlemmar tatuerar sig med nazistiska symboler och har det på sina uniformer, Israel för att uttrycka sin solidaritet med Netanyahu-regimen. Detta är väl ett försök att sprida dimridåer som skall förhindra stöd till Gazas folk.

 2. Torgny F!
  Jag grubblar på hur man pedagogiskt skall nå dom människor som fortfarande lever i föreställningen att Israel skall försvaras p g a Förintelsen. Har kommit fram till att man måste göra upp med dom centrala begreppen som vi har överösts med sedan 1960-talet. Israel är en OCKUPATIONSMAKT sedan 1948. ANTISEMITISM riktas inte enbart mot judar utan är en beskrivning av både araber och judar. Palestinier för ett FÖRSVARSKRIG mot ockupationsmakten Israel. Man kan vara för både minnet av Förintelsen och motarbeta Israels förtryck av Palestina. Lätt att bli anklagad för att glömma att 5-6 miljoner judar dödades av Nazityskland. Den fällan går jag inte i. SJÄLVHATANDE JUDAR kallas judar som skriver kritiskt om Israel. Noam Chomsky, Norman Finkelstein och Ilan Pappe. Dom tre har egna upplevelser av vad det är att vara jude. Ett viktigt argument för att kritisera Israel är alla fördömanden av FN, läste idag om nära 500 st mellan 1948-2020. Detta har ju Israel klarat av tack vare sitt stöd från USA och den starka gruppen av amerikanska judar med en liten del av folket i USA men tillhör den rikaste delen. KRIGET MOT TERRORSTÄMPLADE HAMAS är ju huvudskälet för Israel, men alla grupper som kämpar mot ockupation får ju den stämpeln. Historiskt finns väl hur många exempel som helst. Var inte STERNLIGAN betecknad som en terrorgrupp? Min poäng, som antagligen många tycker är självklar, är att i någon ände måste ett brett folkbildningsarbete börja. Lyckas man få folkopinionen med sig så kan man gå vidare med mer specifika frågor.

 3. Ja krigspropagandan är stark och tar sig nya uttryck. Antisemitism har tappat sin historiska innebörd och betydelse att vara förknippad med den politiska högern, för att nu förvanskas till att angripa vänstern (se krossandet av Jeremy Corbyn i brittiska Labour, olika ”vänster artister” m m).

  ”Självhatande Judar” en vidrig etikett som sätts på kritiska judar som motsätter sig Israels politik mot palestinier. Som om man är kritisk så har man en psykologisk defekt som inte sluter upp för det sionistiska projektet. Hur kan man då föra en diskussion.

  ”Krigspropaganda är en stark drog” som Gonzala Lira sade innan han mördades i Ukrainas fängelse.

 4. Torgny F!
  Har du någon strategi för att vända opinionen?

  Jag har i flera inlägg menat att ute i vardagen bör vi börja med språkbruket t ex antisemitism som är en ren lögn hur den används.

  Idag när jag satte på min TV så sände SVT2: ”12:03: Statsministern i EU-nämnden inför toppmöte. Statsminister Ulf Kristersson (m) samråder med EU-nämnden inför ett extra möte med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel den 1 februari.”

  Där avslutades mötet med frågan om antisemitism som användes av alla som ”anti-judendom” som är en lögn om man orkar ta reda på fakta.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.