Johan Ehrenberg får tycka vad han vill, men …

dummerjons

Ni känner säkert igen honom

Det har blivit en slags kapplöpning om att etikettera högerpopulisterna i Norden som rasistiska och/eller fascistiska. Nu är det Johan Ehrenberg som kräver att alla medier bör kalla Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti. Han kan göra det själv i sitt eget blad, men att kräva det av andra medier “av demokratiskäl” är helt galet.

Han tycks mena att det skulle skrämma bort folk från att rösta på SD, för folk i allmänhet vill ju inte förknippas med rasism – en folkuppfostrande tanke alltså. Men säkert skulle det blir tvärtom, d v s att många skulle bli förbannade och tycka att ledande medier uppträder förmyndaraktigt och orättmätigt beskyller SD för att vara rasistiskt, bara för att de tar upp frågan om en problemfylld invandringspolitik. Därmed skulle istället mera sympatier skapas för SD, öka deras popularitet och ge dem ännu fler röster i valet 2014. Det här är säkert något SD just nu hoppas på.

Alltså, när nya dagstidningen ETCs chefredaktör Johan Ehrenberg diskuterar med Sveriges Radios programdirektör Robert Olsson blir det lätt fnoskigt. Ehrenberg påstår att SD är ett rasistiskt parti, inte att han tycker att det är det. Han lär inte komma längre än att tycka det. Ord kommer att stå mot ord, så länge SD själva förnekar det, vilket de självklart kommer att fortsätta med.

Ehrenberg är en mycket typisk vänsterpopulist, som nu till varje pris vill synas i mediedebatten, för att hans nya dagstidning ETC ska få tillräckligt med prenumeranter för att få ut sitt stora feta presstöd.

Att kräva att SVT också ska kalla SD rasistiskt är alltså helkorkat. Om SVT med hänvisning till sin “demokratiparagraf” skulle kalla partiet rasistiskt skulle man faktiskt behöva stoppa eller allvarligt begränsa SD i sina program och inte längre behandla dem som ett riksdagsparti, vilket skulle öppna en dammlucka av censur och ge demokratin en rejäl knäck. Han Ehrenberg är inte vassaste kniven i lådan direkt.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

  8 kommentarer for “Johan Ehrenberg får tycka vad han vill, men …

 1. Ulla-Britt Niklasson, Göteborgska skriver:

  Johan Ehrenberg har helt rätt Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti! Varför skall man förtiga det? Dom talar ju helt öppet om det själva och visar det i handling genom att slåss med järnrör och tala om för folk med andra åsikter att när dom kommer till makten kommer det att bli andra ordningar!

  Dåren i Norge tillhör samma pack – sympatierna ökar inte bara i Norge utan också i Sverige, flykten går från Socialdemokrater till SD!

  Snart är den Norske DÅREN fri och sätter sina planer i verket!

  Allt beror på utbildning. När Socialdemokratin nu lagt den ideologiska kompassen på hyllan finns inte längre någon utbildning! Nazismen har blivit rumsren – se länder i EU inte minst Tyskland och Ungern! Minns 30-talet och kampen mot fascismen!

  Idag samarbetar Socialdemokraterna hellre med Allianspartier än Vänstern! Palme ville inte ens att sponsring av studiematerial skulle få förekomma – inte heller sponsring till teatrar o s v! Skolval fick inte förekomma, vinster i välfärden absolut inte! Hur skall barn veta vad som hänt bakåt i närtid om dom inte blir varnade för nyliberalismen och fascismen? Rött eller blått, det finns inga mellanting!

  Till Sverige kom båtar med flyktingar från Estland, Lettland och Litauen. Många kom i naziuniformer – Baltutlämningen! Nu vädrar samma folk och deras efterkommande morgonluft. Det är dags att erövra inte bara Europa utan hela världen!

  Klockan är kvart i tolv. Det är dags att stoppa den lille mannen i svart mustasch som knackar på dörren! Dags för en rejäl vänstersväng med hjälp av Jonas Sjöstedt och Vänstern!

  Heja Ehrenberg som talar klarspråk!

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Ulla-Britt!
  Ehrenberg får tycka vad han vill, men hans ambitioner att svenska medier skulle ha någon slags skyldighet att sätta partiell munkavle på Jimmy Åkesson & Co är kontraproduktiv. Allt som låter vänster är inte vänster!

 3. Jan Wiklund skriver:

  Du har fullständigt rätt, Knut. Den sortens etiketterande som Ehrenberg ägnar sig åt är skräddarvänd maccarthyism. Säkert ger den SD en del röster, men det är oväsentligt i sammanhanget, det väsentliga är att det är ohederligt. Jag undrar vad han skulle tycka om nån SD-are krävde samma sak gentemot honom med den lika lösa motiveringen att han är kommunist.

 4. Mats Larsson skriver:

  Ulla-Britt,
  menar du att Baltutlämningen innebar att balter i naziuniform (vad nu det är, Waffen-SS?) importerades till Sverige från de baltiska staterna, och att dessa utgjort grogrund för svensk nazism? Som nu tycks redo att erövra inte bara Europa utan hela världen?

 5. […] I det svensk-norska programmet Skavlan drabbade Özz Nûjen samman med Jens Stoltenberg om detta. Nûjen påstod att FrP är rasistiskt och Stoltenberg passade. Inslaget klipptes bort av NRK, vilket var mycket märkligt. Ett par veckor senare drabbade norska superkvinnan Anne Holt samman med sin gamle vän Jan Guillou om samma fråga. Ja säger Guillou och nej säger Holt, men Jan backar lite klädsamt på slutet. Johan Ehrenberg hängde så på debatten och krävde att Sveriges Television borde vara skyldiga att kalla SD för fascister, eftersom de har ett så kallat demokratiuppdrag enligt avtalet med staten (vilket jag skrivit om tidigare). […]

 6. Kristoffer Larsson skriver:

  Instämmer. Det är bra att SVT står på sig. Det vore absurt annars. Folk är inte korkade, de förstår att SD leds av rasister och psykopater. Det vi i stället ska kräva är bättre granskning av SD. Sidan Inte rasist men … kan jag tipsa om. De är nu uppe igen efter intensiva angrepp från Sverigedemokraternas fotfolk.

 7. Ulla-Britt Niklasson Göteborgska skriver:

  Mats Larsson!
  Jag trodde alla visste vad naziuniform betyder – att dom stod på nazismens sida i kriget som fördes i bl a Estland, Lettland, Litauen o s v – förrädare alltså! Kriget stod som alltid mellan Rött och Blått – Vänster och Höger!

  Naturligtvis var det då rätt av den socialdemokratiska regeringen att utvisa dem! Eller? Det var ju de röda länderna som blev angripna och ockuperade av de blå – Nazisterna! Ryssland gjorde en heroisk insats när dom tryckte tillbaka fascisterna! Eller hur?

  Många kyrkans kungamaktens och bönder skulle hellre sett det blåa laget vinna – nazismen som är på väg att erövra Europa igen genom nyliberalismen och Sverigedemokraterna som vädrar morgonluft!

  DÅREN i Norge tvår sina händer och tackar för alla hyllningstelegram han mottager från likasinnade!

 8. Mats Larsson skriver:

  Ulla-Britt!
  I ett så väldigt skeende som andra världskriget drabbades inte bara millioner enskilda människor, hela nationer kom i kläm i händelser som de inte kunde styra över. De baltiska staterna angrep inte Sovjetunionen, utan de blev ockuperade av Sovjet 1940. De blev sedan ockuperade av Nazi-Tyskland som ett resultat av Barbarossa 1941.

  Jag tycker att du med ditt sätt att uttrycka dig skuldbelägger människor från de baltiska staterna som kom till Sverige kring 1944-45 på ett djupt orättvist sätt. Om baltutlämningen var korrekt eller inte kan diskuteras, Sverige var som neutralt land inte skyldigt att följa Tyskland kapitulationsvillkor. (Inom parentes tycker jag att du gör dig skyldig till samma fel som Jan Myrdal, som i en anteckning från den 26 juni skuldbelägger bl.a. Ukrainas befolkning för delaktighet i judeutrotningen).

  När du skriver att Ryssland gjorde en heroisk insats att trycka tillbaka fascisterna kan jag ju bara hålla med dig, både intellektuellt och känslomässigt (om vi byter Ryssland mot Sovjet, för att vara mer korrekta).

  Min frus morfar stupade på östfronten 1941 i de inledande striderna med tyskarna, hennes pappa och farbror stred under flera år i Röda Armén mot fascisterna och överlevde, båda högt dekorerade. Jag har många vänner i Vitryssland, Ryssland och Ukraina med samma upplevelser i sina familjer (det finns egentligen inga familjer dessa länder som inte har dessa upplevelser).

  Men jag tror också att ditt sätt att måla i rött och blått blir vilseledande och gör det svårt att förstå skeenden i nutid. Stefan Lindgren skriver i sin blogg att man måste läsa eller ha sett Bulgakovs Det vita gardet för att förstå vad som händer just nu i Ukraina.

  Jag är just nu i Kiev, och efter diskussioner med ukrainska vänner så är jag övertygad om att han har rätt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.