Johan Ehrenberg svarar om ETC

Knut Lindelöf skrev en kritisk artikel om ETC och tidningens skapare/ägare Johan Ehrenberg. Här kommer nu ett omfattande svar från Ehrenberg som ett separat inlägg. KL kommer att svara på lämpligt sätt så småningom. Fler inbjuds att blanda sig i denna viktiga diskussion om vänstertidningar och presstödet.

Johan Ehrenberg

Kära vänner. Det här är en intressant diskussion, låt mig bara föra in några faktaelement och synpunkter som kanske annars blir bortglömda.

1) Inte bara ETC utan även Folket i Bild gick i konkurs på 80-talet. Konkurser är obehagliga och ger inga vinster, de är alltid ett misslyckande ekonomiskt, FiBs dröm om att vara masstidning gick i spillror och ETCs dröm om att vara en masstidning på samma villkor som de borgerliga med presstöd 1982 (där Vpk, S och M röstade emot i presstödsnämden) var en annan. Men det betyder inte att FiB var en ond girig förening och inte att ETC var det heller. (Att Vpk röstade emot presstöd berodde nog helt på att ETC ”åt upp” partitidningen Ny Dags prenumeranter…)

2) ETC var en tidning utanför det trotskistiska partiet RMF, senare KAF, senare Socialistiska partiet. Vi stöddes inte av partiet utan uppmanades tvärtom att sluta med utgivningen av tidningen för att istället stödja ”partibygget”. Så visst är alla redaktörer från starten av ETC komna ur en trotskistisk rörelsen, men tidningen upplevdes som ett hot av det partiet. Liksom av andra vänsterpartier och maoistiska partier. Inget konstigt i det. ETC blev ju en fri socialistisk stor tidning. Mycket större än den dåvarande partipressen.

3) Att jag är ”smart” och att jag skulle vara ”antikapitalist” som någon slags guru tycker jag är rätt fördummande debattnivå. Visst har jag med Sten Ljunggren skrivit Ekonomihandboken och deltagit i många debatter om kapitalismens misslyckande och hot mot människans civilisation, men jag har knappast gjort det av smartness eller affärsmässighet. Vill man vara ”smart” finns det en uppsjö av borgerliga och nyliberala källor att ösa pengar ur. Jag har valt att istället bygga ETC runt kritik av borgerlig ekonomisk teori och borgerlig ekonomisk politik. Jag förstår inte riktigt vad som är så upprörande i det.

4) Den som tror att ”Könsbytet” handlar om marknadsföring är antingen en väldigt mansgrisig debattör som aldrig läst reportaget eller en väldigt borgerlig debattör som tror att man gör saker för att tjäna pengar. Jag är väldigt stolt över det reportaget, läs det gärna, och försök läsa det i den tidens kontext då varken ordet queer eller transrättigheter fanns. Jag vet att jag gjorde en unik artikel om något som handlar om identitet och rädsla hos många människor. Ta den debatten på allvar, den är lika aktuell idag.

5) Den ”livstilsvänster” som diskuteras ovan är inget jag känner igen. Min antiimperialism, min analys av senkapitalismen och min ständiga diskussion kring klassfrågorna som försvinner i dagens liberala mediedominans är ju väl dokumenterad. Vad var det han sa Jan Myrdal… ”Gå till läggen”. Däremot är det helt sant att vänstern idag är mer splittrad teoretiskt än på länge. Hur ska vi förhålla oss till vänsterns ointresse för det stora hoten – klimatfrågan, som först på senare tid tagits på allvar. Hur ska vi förhålla oss till den antifeminism som ligger i orden ”klasskampen går före kvinnokampen” som vänster på 70-talet faktiskt arbetade under. Finns det något att lära av all denna sekterism och manlig patriarkal makt även inom vänster… Jag tror det. ETC har alltid varit feministisk och vågat diskutera identitet och förtryck även inom arbetarklassen. Jag tror det är därför vi idag är såpass stora som vi är inom en bred vänster. Vi är konsekventa.Det betyder inte att vi är okritiska. ETCs ledarsida skrivs av många ledarskribenter men helt olika ingångar och erfarenheter av vänsterrörelsen och de många kamperna. Det tror jag är bra.Visst kan några vara väldigt kritiska mot Assad, medan andra tycker att USA:s roll är den viktigaste att diskutera. Men just det – att kunna vara forum för en bred diskussion utanför den borgerliga liberala elitismens tyckanden, tror jag faktiskt är bra. Även för gamla maoister och stalinister.

6) ETC når idag runt 300 000 människor varje vecka. med texter och diskussioner. Man behöver inte gilla dem men visst är det en annan tyngd i den spridningen än de vänstertidningar som Gnistan, eller MLKs tidning Stormklockan nådde på 70 talet. Självklart finns där artiklar jag tycker är ytliga liksom artiklar jag tycker är väldigt avslöjande. Men att göra detta till en ”affärsidé” är att fördumma diskussionen. ETC är en rörelse i och med att människor använder det vi gör till att bygga motmakt. Det kan handla om något så enkelt som solceller, eller något mer komplicerat som ett alternativt studieförbund, eller bara rena tidningar/sajter. Men motmakt byggs av människor som aktiverar sig, inte av företag eller ”affärsidéer”. Gör inte de här erfarenheterna otjänsten att förminska de människor som skapar dem. Och det är inte jag som skapar ETC. Det är väldigt många som agerar som är ETC.

7) Ja vi har en metod att bygga nya tidningar genom att lokalt skapa stöd för en utgivning och sen söka presstöd. Utan presstöd kommer ETC-tidningarna naturligtvis bli mindre och färre men är det verkligen något som man ska jubla över som socialist.Ja kanske om man ser staten som en institution som INTE ska stödja verksamheter, en teori som ser den borgerliga staten som en fiende som aldrig kan utjämna i ett samhälle eller stödja en demokratisk utveckling.Det är en anarkistisk inställning värd all respekt som diskussion eller en extrem nyliberal inställning värd all respekt som en desiniformation. Men jag tycker den här texten om ETC bör lyfta sig lite över den nivån. Presstödet finns. Antingen använder socialister det eller också inte. Ogillar man presstöd som princip så ogillar man väl också kulturstöd från kommuner och staten som princip.Helt okej som politisk tes.Men blanda inte ihop denna kritik av den borgerliga statens olika stöd, med kritik av utövarnas faktiska innehåll. Vi människor är inte robotar eller slavar under bidragssystem. Med medvetenhet kan man bygga ett motstånd med olika metoder. FiB valde sin metod som inte gick så bra. Man hamnade i sekterismens fälla där folket till slut blev en väldigt liten krets. ETC har valt en annan.Jag har all respekt för FiB framförallt som inspiration åren innan konflikten mellan Vpk och maoisterna dödade tidningens folkliga bas. Men blanda inte ihop det med om vi ska ha presstöd eller inte för att ge ut socialistiska tidningar.Det går utmärkt idag att starta tidningar och tacka nej till presstöd. GÖR DET?Men kritiken mot de som väljer en annan väg måste vara lite mer konkret än att det är fel i sig med ett utjämnande stödsystem mellan de stora borgerliga mediedrakarna och små uppstickare. (Presstödet finansieras av reklamskatten…)

8) Beskrivningen av våra lokala tidningar är helt felaktig. Varje ETC-tidning har en anställd redaktör och alla på ETC har givetvis kollektivavtalsgrundad lön och påstående om mina inkomster är enbart fake news. Mina deklarationer finns att läsa offentligt. Gör det innan publicering av antydningar om oegentligheter.

9) Det är fel att jag påverkat Leopards beslut i Bokmässefrågan. Läs deras egna uttalanden. Men att inte dra samma slutsats av att fascister får verka på mässan är för mig obegripligt. Där kan man tycka olika, men motstånd mot fascism har hittills historiskt aldrig kunnat fungera genom ”folkfronter” eller genom att bortse från det unika i fascismens roll inom nationer och inom arbetarrörelsen. Här hade verkligen Trotskij rätt och Stalin helt fel. Att skapa en front mot ”socialfascisterna” d v s reformisterna var ett historiskt brott som öppnade vägen för nazismens makt i Tyskland. Något finns att lära där. Även för maoister.

10) Visst kan alla tidningar bygga på läsares stöd. Det gör ju också ETC. Jag tror ingen vänstertidning kunnat låna in 10 miljoner kronor som vi gjorde för att starta ETC Göteborg som dagstidning. Man kan tycka det är fel, eller acceptera att det är denna monopolkapitalistiska ekonomi vi verkar i. Men utan läsare blir det inga tidningar. Och presstödet är enbart en metod för att skapa nytt och skapa fler motröster som är öppen idag. Imorgon är den kanske stängd. Då får man skapa andra verktyg.

Men, visst…
ETC
har ett stort problem. Jag är döende.

Som ensamägare har jag hanterat det genom att skapa ett avtal där ingen som tar över aktierna kan sälja till någon annan för att tjäna pengar. Det kan till viss del bromsa eventuella försök från borgerligheten att ta över dessa företag som idag börjar bli riktigt stora. Men ingen kan sia framtiden. Jag kan bara hoppas att ETC gjort nytta och att de som tar över kommer fortsätta arbetet som fria socialister, utan sekterism och utan rädsla för att utmana den feghet som styr organisationer och partier i Sverige.

Nu har vi väl bara fem till tio år på oss att vända utvecklingen när det gäller den stora utmaningen – klimathotet.

Hjälp gärna till där. Sätt upp solceller, bryt energimakten, byt till eltransport och sluta vänta på att någon ska göra det åt dig. Oberoende om det handlar om att stödja ETC eller nystarta en FiB som ju alltid kan göras så sluta diskutera och agera istället.

Motstånd är inget man skapar genom att skriva om det. Man gör.

Allt gott…
Johan Ehrenberg

….
Knut Lindelöfs inledande inlägg…

... är läst 846 gånger!

(Visited 38 times, 1 visits today)

  39 kommentarer for “Johan Ehrenberg svarar om ETC

 1. Håkan Sandin skriver:

  Kerstin S!
  Vi är nog överens om att den som kontrollerar det “svarta guldet” dominerar världsekonomin.

  Däremot tycks din definition om vad som är nazism bli allt bredare för varje inlägg. Jag betecknar mig som kristen anarkist och är inspirerad av Catholic worker movement.

  Vem representerar du? AFA?

 2. Kerstin Stigsson skriver:

  Håkan Sandin!
  Vad är AFA? Kan jag representera något som jag inte känner till? Jag representerar mig själv. Men är medlem i Sveriges Kommunistiska Parti. Min definition på nazism är så här: När en människa eller organisation drar alla människor ur en viss grupp över en och samma kam, eller/och anser att vissa människor är bättre än några andra, eller/och baktalar någon på grund av dess hudfärg, nationalitet, religiösa tro, funktionshinder och med mera – allt det som nazismen under 30-talet och även idag står för.

  Jag anser även att främlingsfientlighet är en gren på det nazistiska trädet. Den grenen syns i tidningar som Nya Tider men även i Dagens Nyheter och övriga borgerliga tidningar. Det jag talar om är den borgerliga hetsen mot ryssar i allmänhet. Främlingsfientlighet är idag – som alltid – accepterad i den borgerliga kretsen. Borgarna – eller kapitalisterna (eller ‘högerpopulister’) – behöver alltid ha en ‘fiende’ (eller grupp) att skylla allt det dåliga på.

 3. Kerstin Stigsson skriver:

  Bengt Håkansson!
  Se min artikel på Clarté bloggen om detta.

  Du anser att vänstern mobbar och hånar er som vill närma er SD (och kanske till höger om dessa). Men det är inte så. Jag skulle mycket gärna vilja att ni stannar kvar och tar upp kampen mot nazismen och SD. Som vi kommunister eller vänstern (V) brukar göra. Socialismen och kommunismen har alltid varit fiende till nazismen – och främlingsfientlighet. Jag kommer i håg hur vi inom arbetarklassen solidariserade oss mot den vita apartheiden i Sydafrika. Hur vi kämpade för att palestinierna ska ha ett eget land. Och militärjuntorna i Grekland och Sydamerika. Vi var många då.

  Så hur i hela världen kan ni vända er emot oss i dessa frågor? Det är kanske det som är så upprörande för oss som ser SD och nazismen, som fienden.

 4. Håkan Sandin skriver:

  Kerstin S!
  Du skriver i den nämnda artikeln:

  “I några fall kan det vara nödvändigt att ta upp vapen. Det är när människor måste försvara sig mot en beväpnad mobb och där polisen och regering inte gör ett skvatt att skydda minoriteten”.

  Det är därför jag utgår från att du tillhör samma grupp som attackerade Åkessons hem häromdagen.

 5. Kerstin Stigsson skriver:

  Jag pratar om när den irländska befolkningen på Nordirland attackerades i slutet av 60-talet och början av 70-talet av en protestantisk mobb. Flera bostadsområden sattes i brand och många fick sätta livet till. Den protestantiska polisen RUC och halvmilisen B-specials (bytte namn till UDR 1970) gjorde inte ett skvatt för att skydda den irländsk katolska befolkningen utan tvärtom de var med i denna mobb. Det gick så långt att britterna fick placera in specialregementen och personal (som SAS) på Nordirland för att skydda irländarna. Men sedan insåg den irländska befolkningen att även de samarbetade med den fascistiska lokala regeringen. Droppen var när brittiska fallskärmstrupper sköt ihjäl 14 människor på Bloody Sunday 1972.

  Vietnam var även ett land där vietnameserna måste försvara sig mot en ockupationsarmé. Kurderna i östra Turkiet upplever just nu en mycket hemsk period med terror från Erdogan.

  Skilj mellan att leva i en demokrati och en diktatur. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att attackera någon. Eller vara med i en sådan organisation.

  Och det var en mycket grov och felaktig anklagelse från din sida. Försöker du skrämma mig?

 6. Kerstin Stigsson skriver:

  Håkan S!
  Jag har skrivit en artikel om min syn på våld på den kommunistiska bloggen.

  Det är ett svar från en person som har skrivit på Clarté-bloggen. Om du läser alla mina artiklar på Clarté och från denna personen (jag vet inte om jag får skriva hans namn men om du går in på Clarté vet du vem jag menar).

 7. Kerstin Stigsson skriver:

  Håkan S!
  Dessutom har du delat min mening så att du ska kunna ställa mig i dålig dager. Så här skrev jag: “Det är när människor måste försvara sig mot en beväpnad mobb och där polis och regering inte gör ett skvatt att skydda minoriteten – utan i själva verket samarbetar med mobben eller med det land som ockuperar landet.”

  Om du ska citera någon så får du ta med hela meningen!

 8. Håkan Sandin skriver:

  Att ditt resonemang innehåller en del självmotsägelser – t ex Irland och SD eller Myrdal och Nya Tider – kan jag leva med.

  Så jag avslutar min del av diskussionen med att nöja mig med att du inte är någon förespråkare för våldsbejakande extremism.

 9. Kerstin Stigsson skriver:

  Håkan Sandin!
  Tack! Självmotsägelser (wikipedia): Självmotsägelser – eller oxymoron – är ett ord eller begrepp som är sammansatt av två element som står i motsatsförhållande till varandra eller är skenbart oförenliga – som jätteliten, talande tystnad, skitgod.

  Myrdal och Nya Tider kan man nog tala om som ett oxymoron 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.