På fredag landar de på Arlanda efter att ha duschat av sig det värsta fänglesedammet och vant sig en aning vid den för dem så främmande friheten.

Vi ska nu hälsa dem välkomna hem, men vi ska inte frossa i deras känslor efter de självklart svåra händelser de genomlevt. Låt dem smälta sina upplevelser i lugn och ro med anhöriga och nära vänner. Reportern som frågade Linnéa Schibbye: Vad är det första du ska göra när du möter honom? var ett riktigt bottennapp. Sån’t vill jag inte höra, sån’t skymmer bara sikten och stora frågorna som finns bakom fallet Johan och Martin. Jag önskar att mediernas representanter koncentrerar frågandet på det politiska. Det är det enda som är intressant i dagsläget.

Det finns redan en irriterad opinion som anser att medierna bara gullar med två kolleger – tillika ”rödmullejournalister” – som faktiskt gjort bort sig genom att trampa in i förbjudet område. De ska helt enkelt skylla sig själv. Den opinionen kommer till tals på Ring P1 i mejl till redaktionen, men inte via telefonen. Men den finns. Glöm inte Johan Hackelius sura krönika häromsistens.

Alla verkar samstämmigt berömma Sveriges ambassadör i Addis Jens Odlander. Det är säkert så att han gjort ett bra jobb under de förutsättningar som förelegat. Men en sak som knappast ens nämnts som orsak till att de nu är fria är den stora opinion i Sverige och i andra länder som krävt ett frigivande. Den opinionen tror jag varit avgörande för att förmå Carl Bildt och sedan Jens Odlander gjort det självklara; att på alla sätt försöka påverka etiopiska regeringen att släppa Johan och Martin.

Jag vill nu höra Johan och Martins berättelse om hur själva gripandet gick till. Jag vill också höra vad de vet om kontakterna mellan svenska UD och Lundin Oil medan de planerade sin resa till Ogaden.

Det finns mycket att diskutera efter allt som varit. Men det får vi återkomma till. Nu har vi gott om tid och kan ta saker och ting i tur och ordning. Jag kan inte vara på Arlanda på fredag, ska till fjällen och hugga ved. Hade nog inte åkt dit ändå, det är nog trångt utan mig. Men vi hörs på fredag.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelÄn faller skolan fritt
Nästa artikelStefan Hanna
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.