JOHN MEARSHEIMER OCH CARL BILDT: UKRAINA, RYSSLAND KINA OCH VÄST

2

Professor John Mearsheimer och fd statsminister Carl Bildt möts här i den årliga Holberg-debatten. Frågorna är: Hur kommer kriget i Ukraina och andra geopolitiska kriser att påverka den globala säkerhetsordningen, och vad betyder de för avskräckningspolitiken? Mer om arrangemanget på YouTube.

Filmen är oändligt lång (2,5 timmar) och inte till för vanliga dödliga. Men kanske något kan vaskas fram ur detta möte mellan officiella giganter på var sin sida i det nya kalla kriget.

Föregående artikelBoken som kanske kan få bort våra skygglappar om Ukrainakriget
Nästa artikel”Titta Lill-Hans” är en riktigt bra saga!

2 KOMMENTARER

  1. När jag lyssnat igenom samtalet så slås jag av att Mearsheimer (JM) har en ödmjukare och vidare inställning till komplexiteten än Bildt (CB) till de problem som hela världen ställs inför. CB är en gammal kallakriget-man och ser bara en lösning: Ryssland måste besegras militärt. Om inte kommer Östeuropa och kanske också Västeuropa också att falla som dominobrickor i rysk expansionslusta. Vad som kommer efter ett ryskt nederlag talar han inte om vilket är en svaghet. Jag tycker att CB i samtalet viftar bort risken för kärnvapenkrig medan Mearsheimer ser mer allvarligt på hela situation. JM försöker också att se kriget i Ukraina och Taiwan från ett mycket vidare perspektiv. Han kan också ta in Syds syn på konflikterna. Intressant är att CB har en mängd papper med sig medan JM talar helt fritt. Allt han vill säga har han i huvudet.

    Det finns ju aspekter som inte diskuteras inte alls t ex OSSE-avtalen och den europeiska säkerhetsordningen. Jag hade hoppats på en diskussion om just texten i Istanbul- och Astana-avtalen om den gemensamma säkerheten som Lavrov åberopade i december 2021 när Ryssland lade fram sin kravlista.

    Tack till Knut Lindelöf som lagt upp detta som jag aldrig hittat annars.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.