Journalisten James LaPorta som mottog meddelandet från USA:s underrättelsetjänst om att en rysk missil hade landat på polskt territorium har avskedats från sin tjänst. Han arbetade på nyhetsbyrån AP och meddelandet kom på eftermiddagen den 23 november.

På redaktionen diskuterades dock om man skulle gå ut med nyheten eller eventuellt invänta en polsk reaktion. Man beslutade att gå ut med nyheten. En andreradaktör på byrån uppgav: ”Jag kan inte tänka mig att en amerikansk underrättelsetjänsteman skulle kunna ha fel om detta”. Det var alltså inte den avskedade LaPorta som var ansvarig för att nyheten sändes ut.

De ansvariga fanns i redaktionsledningen, men deras anställningar påverkades inte. Tjänstemannen som sände ut det falska meddelandet sitter också kvar på sin post.

Naturligtvis kan inte en amerikansk underrättelsetjänsteman gå ut med falska meddelanden. Hur skulle det se ut! LaPorta uppger att han velat kommentera sitt avskedande i ett AP-inlägg men AP har nekat.


vinjettfoto: Reportern James LaPorta (Foto: Twitter @/JimLaPorta)

Föregående artikelEN LÄCKT INTERNRAPPORT FRÅN ”BUNDESWEHR” AVSLÖJAR ATT MAN FÖRBEREDER SIG FÖR KRIG MOT RYSSLAND
Nästa artikel”VÄRLDSPRESSEN” KRÄVER ÄNTLIGEN: LÄGG NER ÅTALET MOT JULIAN ASSANGE!
Peo Österholm
Peo Österholm är jorunalist och författare och aktiv i FiB/Kulturfront.

1 KOMMENTAR

  1. Peo Ö!
    Jag kör en vända till. Läs ”Krigets första offer är sanningen” av Phillip Knightley. Från Krimkriget till Vietnamkriget. Den är som en uppslagsbok om hur journalister skriver eller låter bli och i många fall blir tystade av tidningsägarna.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.