Jubelfnosk om estetik

Vår egen kolonilottFörfattaren och resencenten Bo Gustavssons skriver i Upsala Nya Tidning 2008-08-05 [artikeln på nätet tre veckor framåt] under rubriken “Skönhet har blivit ett skällsord” att fulhetenen gör människor sjuka och speglar samhällets förfall. 

“En av orsakerna till ohälsan på 2000-talet i Sverige är bristen på kunskap i estetik. Förfulningen av våra livsmiljöer är en farsot.” … Han exemplifierar med trädgårdar.  “En trädgård är ett uttryck för viljan att skapa ett ordnat kosmos där själen får sitt och kroppen sitt. En trädgård är med and­ra ord ett uttryck för den estetiska principen att skapa en vacker och nyttig ordning. Ett litet paradis, en tillflyktsort, ett refu­gium.” …  Trägården i allmänhet som den ser ut idag “utgör en spegel för tillståndet i ett samhälle.” … “Att till exempel vandra omkring i Tunabergskolonin här i Uppsala är därför en deprimerande upplevelse som illustrerar nedvärderingen av estetiken på 2000-talet. De flesta trädgårdar saknar helt estetisk medvetenhet i planeringen.” Skulle alltså resultatet av koloniodlarnas mödor återspegla samhällets förfall och orsaka ohälsa i vårt samhälle

Kulturellt förfall är en sak som lätt kan konstateras på många områden. Men i förhållande till vad bör man väl även fråga sig. Att frågan om det vackra, sköna och harmoniska diskuteras är visst angeläget. Hur ser ett vackert hus ut? Vad är en bra och bok? Vad kännetecknar ett högtståend konstverk? Vad är en vacker kvinna? Men svaren beror på, de varierar med omständigheterna. Att god stil, utseende och yta skulle kunna fastslås en gång för alla är farliga tankar – “en vacker och nyttig ordning” – varningssignal! 

Gustavsson representerar här ett aristokratiskt bildningsideal som vanligtvis simmar omkring under ytan, som längtar tillbaka till gångna och bättre tider och som gärna sticker upp näsan när tillfälle ges. Vad som är typiskt är att det folkliga är fult, förråande och skadligt för själen; vanligt folks odlarmöda som en spegling av förfallet. Att funktionalismen “har varit den alienerande fulheten satt i system” eller att “estetiken utgör den första kunskapen om hur man skapar en harmonisk och dynamisk ordning som främjar mental och fysisk hälsa” är Gustavssons åsikter, demagogiska sådana och alls inte fakta.

Vilket jubelfnosk!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

... är läst 322 gånger!

(Visited 2 times, 1 visits today)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.