Var är de röda julgranarna?

I San Francisco har nu 173 personer dött i Covid-19 och 621 av överdoser (ca 30 procent fler än 2019). Även brottsligheten har ökat markant, särskilt egendomsbrott. Efter att Kalifornien och speciellt Bay Area klarat sig bra i ett halvt år, sprider sig nu viruset snabbt, och många har insjuknat. Men fortfarande ligger Kalifornien med 23.000 döda under genomsnittet. Fältsjukhus sätts upp för att få rum med alla patienter. Restauranger, skönhetssalonger m fl byggde utomhusverandor tidigare i höstas, när verksamheten förbjöds inomhus. Nu har också de stängt. Men ärligt talat har jag dåligt reda på vilka regler som gäller. Folk utanför området som vågar sig in i San Francisco sätts i karantän liksom folk som återvänder efter besök i yttervärlden. I praktiken är det mesta frivilligt. Inga vägspärrar syns till, och så länge jag själv är frisk vägrar kriskänslan infinna sig. Men vi har faktiskt en ”curfew”, ett utegångsförbud, 22–05, men med många undantag. Plötsligt har det blivit populärt att cykla, och flera gator har gjorts bilfria.

Lackar det mot jul? Det märks knappast. Julgransförsäljningen är visserligen igång, men i coronans tid går det trögt, varuhusen är ödsliga och julstämningen vägrar infinna sig. Jag sitter inte och väntar på jultomten men väl på en 600 dollars check från min käre president. Beslutet fattades för några dagar sedan.

Stora avslöjanden
Hackare har hackat sig in i landets säkerhetstjänster och topphemliga organisationer, berättas det. Ja, de verkar ha tagit sig in i statens alla datasystem. Det är veteranjournalisten David SangerNew York Times, som ligger bakom detta scoop. De skyldiga till dataintrånget är ”the usual suspects”, Putins underhuggare. Sanger var med redan 2002 och avslöjade Saddam Huseins kärnvapen. De existerade visserligen inte men de har hjälpt honom i karriären. Som medlem av diverse ”think tanks” har han tillgång till och kan citera anonyma “federal and government experts” såväl som en anonym ”cyber-security expert” vilka försäkrar att intrånget gjordes av “almost certainly a Russian intelligence agency”.

Före valet avslöjade Sanger i NY Times att ryssarna försökte hacka valet för att kunna manipulera rösträkningen. Däremot har ingen ”Government Agency” gått ut och påstått att Ryssland skulle ligga bakom något dataintrång. Hur som helst tänker Biden gå till motattack:

”… imposing substantial costs on those responsible for such malicious attacks, including in coordination with our allies and partners. Our adversaries should know that, as President, I will not stand idly by in the face of cyber assaults on our nation.” (… tvinga på betydande kostnader på de ansvariga för sådana illvilliga attacker … tillsammans med våra allierade och partners. Våra motståndare ska veta, att som president kommer jag inte att stå overksam mot cyberattacker på vår nation.)

Det finns gott om amerikaner som är både missnöjda och datakunniga, inte minst bland de unga. Tänk om … ?

Jag går tillbaks och kollar mina mejl under ”Promotions” dagarna före valet. Förste november inkom ca 30 och den andre ca 40, som mer eller mindre desperat ber mig skicka pengar till demokratiska kandidater från många olika delstater. (… YOU HAVE NOT DONATED TO DEFEAT TRUMP IN PENNSYLVANIA GOOD LUCK, JOE BIDEN & KAMALA HARRIS! Bengt Svensson SIGN THE CARD …) . En liknande flod av mejl hittar jag under ”Social” och ”Updates”. Miljarder mejl måste ha skickats ut veckorna före valet. Var skulle ryssen kunna komma in med sin ”påverkan” i denna störtflod? För att inte tala om den miljard dollar som spenderades på TV-annonser.

2020 var ett dåligt år för icke-miljardärerna. Frågan är om 2021 blir bättre.

Lustiga fakta
Port of Los Angeles, som ligger 3-4 mil söder om staden, är USA:s största containerhamn. Dess främsta import är (räknat i antal containrar) möbler (529.872), bildelar (340.546), kläder (312.655), skor (222.465) och elektronik (209.622).

Dess främsta export är papper/returpapper (240.623), hund/djurmat (181.639), tyg/råbomull (103.671), metallskrot (100.787) och sojabönor (95.148).

Alltså: Exportera skrot och importera bildelar och elektronik, exportera bomull och importera kläder. Var det inte sådant u-länder brukade hålla på med? De främsta handelspartnerna för hamnen var år 2019 Kina, 128 miljarder dollar, Japan 89 miljarder och Vietnam 21 miljarder.

God jul!

Föregående artikelVem är ”radikal” och vem är ”konservativ” idag?
Nästa artikelSagan om den vackra isabellen
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

3 KOMMENTARER

  1. Tack för denna fina och roliga rapport från ”Sunny California”. Hoppas du inte sätter allt hopp till checken från amerikanska staten. Dess (än så länge) högste befälhavare tänker lägga in sitt veto, läser jag i svensk press. Av den något märkliga anledningen att USD 600 är för lite, han tycker det ska vara USD 2000. Så hur det än blir lär checken dröja ett tag till.

    God Jul och Gott Nytt 2001 önskar dig en trogen läsare!

  2. ”Det finns gott om amerikaner som är både missnöjda och datakunniga,
    inte minst bland de unga. Tänk om … ?”

    Häromdagen lyssnade jag på ett samtal på The Duran. Den mycket kunnige Alexander (Christossoforrous?), liksom många andra mer specialiserade experter slog fast att det krävdes mer än att vara ”missnöjd och datakunnig”. A påpekade också att man från kinesiskt håll gjort ett stort dataintrång mot USA då Obama var president, men att Obamaadministrationen valt att inte göra större väsen av saken då. Är kanske Bidengänget ute efter att försöka återta mer normala förbindelser med Kina och fortsätta skälla på Ryssland? Handelsutbytet med Ryssland är nära noll. Vad är det med Kina? Vi kan ju börja med Bengt Svenssons statistik ovan.

  3. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, Dennis Z! Fast 2.000 gånger 200 miljoner lär fortfarande vara 400 miljarder, så det lutar nog åt andra sidan evigheten.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.