Jussi Björlingmuséet i Borlänge (Bild: Wikipedia)

Med stort beklagande måste vi meddela att Kultur-och fritidsnämnden i Borlänge beslutat lägga ner Jussi Björlingmuseet vid årsskiftet.

Diskussioner inom kommunen om museets framtid har pågått i flera år, ”på grund av vikande intresse och besöksantal”, och att det skulle tvingas lämna den nuvarande byggnaden har länge varit ganska klart. De tre Jussi Björlingsällskapen sände tillsammans med ett antal personer aktiva på musikområdet den 29 april 2020 ett brev till ansvariga inom kommunen med begäran om svar på ett antal frågor om museets framtid. Detta besvarades inte i sak förrän den 23 november, av verksamhetschefen för kultur-och fritid Patric Hammar, och den 24 november togs beslut i frågan av Kultur-och fritidsnämnden.

Av Hammars svar framgår att det nu inte är fråga om en flyttning av museet, utan att inget separat Björlingmuseum kommer att finnas sedan det nuvarande stängts den 1 januari. Av utställningen ska ”utvalda delar exponeras på lämpligt sätt i bibliotekets lokaler” (eventuellt i den närliggande lokalen för Borlänge Modern, BOMO). Ingen person med detaljkunskaper om ämnet kommer att anställas och ingen hjälp till forskare erbjudas. Troligen kommer biblioteket inte att sköta någon försäljning med anknytning till Jussi Björling.

Vi kan tillägga att de omfattande depositionerna från familjen Björling som är en väsentlig del av museets utställning inte kommer att vara tillgängliga för den nya utställningen.

Jussi Björlingsällskapets medlemmar och andra har alltså en sista möjlighet att besöka museet under de 16 dagar i december, då det är öppet (tisdag–fredag kl. 12–17; julafton, juldagen och nyårsafton stängt) och ta del av utställning och arkiv eller göra inköp ur det omfattande sortimentet av skivor och minnessaker. Självfallet är det viktigt att de rekommendationer om resor och kontakter som utfärdats på grund av coronaläget följs, och beställningar kan även skickas per post.

Sällskapets årsmöte kan nu givetvis inte som planerat äga rum på museet. Även efter den 1 januari kommer dock museichefen tills vidare att vara tillgänglig på telefon och mejl. Det är oklart hur länge försäljningen per post kan fortsätta. Vi kommer att hålla medlemmarna informerade om detta.

Museichefen Jan-Olof Damberg nås på telefon 0243–74240; mejl: jan-olof.damberg@borlange.se. Den som önskar framföra synpunkter till kommunen på beslutet kan till exempel göra det till kultur- och fritidschefen: patric.hammar@borlange.se, eller kommunstyrelsens ordförande: jan.bohman@borlange.se.

Vi hoppas att det i framtiden ska gå att bygga upp ett Jussi Björlingmuseum igen på annan ort!

Styrelsen

Föregående artikelVi lider av en obotlig sjukdom som kallas hopp
Nästa artikelÅter till Martin Kragh-affären

4 KOMMENTARER

  1. Det är ju rent ut sagt för jävligt! Låt oss till tonerna av Sverige kämpa för att svensk kultur får leva; att muséet i Borlänge (särskilt Borlänge!) får leva. Låt oss göra som Moberg. Låt en budkavle bära fram en rungande protest.

    ”Så går en budkavle genom nätter och dagar, genom år och århundranden, löpande sitt angelägna ärende /…/ Budkavle går! Rid i natt, i natt!”

    Till havs, till havs!

  2. Helt obegripligt dumt. Museet är en pärla i Borlänge och ligger centralt i en egen byggnad. Borlänge nås enkelt för den som inte är bilburen med direkttåg från Stockholm och Uppsala. Antagligen det museum i Dalarna som är enklast att besöka för den som inte har bil. Given utflykt för mig och min fru 2011, när Jussi fyllde 100 år.

    En svensk tenor som jag hörde i ett radioprogram för några år sedan om tenorer under 1900-talet sammanfattade Jussi kort och kärnfullt: ”Jussi sjunger skjortan av alla andra tenorer”. Som tur är finns Jussi rikligt representerad i inspelningar.

    Inspelningarna med bröderna Olle och Gösta under USA-turnén 1920 är också verkliga guldkorn.

    Möjligen hade Jussi kunnat vara lite mer selektiv i urvalet av musik han spelade in, och då menar jag inte hans inspelningar på svenska, där man kan hävda att hans storhet kommer fram allra bäst när han sjunger på sitt modersmål.

    Till havs!

  3. Jag hörde i ett radioprogram en operasångare fyndigt uttala att det finns två olika grupper av operasångare/tenorer. Till den ena gruppen, sade han, hör Jussi Björling och till den andra alla vi andra.

    Så tråkigt att museet läggs ner!

  4. Jussi Björling var i ordets sanna bemärkelse en stor representant för folkets kultur. Han var älskad och beundrad i de breda folklagren i Sverige. Jag är för ung för att ha upplevt Jussis popularitet, men har träffat äldre släktingar, ofta med arbetarbakgrund, som höll Jussi för någonting enastående.

    Att en arbetarstad som Borlänge lägger ned Jussis museum är en skam.

    För den som vill uppleva honom på höjden av sin kraft, kan jag rekommendera inspelningen av Verdis Requiem 1938, när han var bara 27 år gammal. Notera i slutet, hur han går upp till den höga tonen, håller den länge,
    för att sedan utan glissando gå ned en oktav samtidigt som han behåller samma klangfärg.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.