Kalla Fakta rör till det om antisionismen

Jag får en obehaglig känsla av programmet Kalla Fakta 8 november. De behandlar den så kallade Sanningsrörelsen om 9/11 som om den vore miljoner stollar med det gemensamt att inte vilja ta till sig uppenbart förnuft.

Glöm inte att 9/11 kastade in hela världen i tre nya krig. Det finns en officiell rapport om 9/11, men det finns också frågor som inte kunnat nöjaktigt besvaras. Inte underligt att den händelsen väcker frågor. Att vilja veta så mycket att misstankar om eventuell otillbörlig inblandning – eller “undvikande av åtgärder för att förhindra katastrofen” – från något maktcentrum kan undanröjas, är ganska naturligt. Sådant har ju hänt förr.

Att förknippa denna naturliga nyfikenhet med konspirationsteorier – t ex att Mossad och CIA låg bakom 9/11 (Lasse Wilhelmson) – tjänar inget vettigt sanningssökande. Att klumpa ihop alla som söker sanning om så kallat oförklarade händelser, från flygande tefat, frimurarmakt, vaccineringsbluffen, judekonspirationer, skotten i Dallas, Estonia, Palmemordet etc till 9/11, blir inte seriöst. Varje sak måste diskuteras och analyseras för sig och eventuellt avfärdas var för sig.

Det finns en avgörande skillnad mellan det Hesham Bahari (Alhambras förläggare) och Lasse Wilhelmson sa. Bahari söker en ännu okänd sanning, medan Wilhelmson påstod sig veta sanningen redan (Se artikel på TV4). Wilhelmson la därmed upp en enkel lobb åt Torbjörn Elensky, som bara hade att smascha. Mellan Bahari och Wilhelmson går tydligt förnuftets gräns för mig just nu.


Andra bloggar om: Intressant, , , , ,

... är läst 970 gånger!

  4 kommentarer for “Kalla Fakta rör till det om antisionismen

 1. Bo Zackrisson skriver:

  Jag har också sett Kalla Faktas program om “Sanningsrörelsen”. På mig förefaller den svenska grenen till stora delar vara tämligen ung och politiskt oerfaren. Och ganska oskyldig faktiskt. Kalla Faktas huvudlinje vara att koka ihop en slags konspirationssoppa, där denna sanningsrörelse var en del i en ultrahöger, antisemitisk, toppstyrd sammansvärjning. Snacka om konspiration! Inget av detta tyckte jag att programmet på ett nöjaktigt sätt kunde belägga. Jag har läst Griffins senaste bok, utgiven på Alhambra. Har även sett ett antal föredrag som han hållit i ämnet. Man må kalla Griffin för mycket, men att han skulle vara en fanatisk och konspiratorisk antisemit, håller helt enkelt inte. Varken han eller den danske kemisten Niels Harrit är några galenpannor. De kan möjligen ha fel, men de ställer konstruktiva frågor om saker som inte har några bra svar.

  Kalla Fakta gav en unken eftersmak. Tyckte faktiskt lite synd om den stackars vänsterpartisten.

 2. Håller med Knut! Det är synd att nyanserna försvunnit. För visst är det så att “sanningsrörelsen” inte är enhetlig, utan är splittrad i de som är övertygade om utomjordiska judar, och de som ser en mer komplex bild av vad som tidigare framställts.

  För tydlighetens skull så ställer jag mig frågande till båda dessa linjer inom rörelsen, men det går som sagt inte att förneka den grundläggande skillnaden.

 3. Hampus Eckerman skriver:

  Roligast är att det är TV4 själva som ständigt på svensk TV visat den film de sedan kritiserar i inslaget. Varför inte göra ett avslöjande reportage om sig själva?

 4. DZ skriver:

  Här kommer det du efterlyser!

  https://gryningensljus.blogspot.com/

  Visserligen inte av “TV4 själva”, men som du ser följer det tätt i spåren på originalet!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.