Käpphästar och krokodiltårar

Håller det på att hända något nu i skolopinionen? Petter Larsson, frilansjournalist skriver i en artikel inför kvällens “Debatt” om skolan på SVT:s hemsida och påstår att forskare nu är närmare slutsatsen att friskolor ökar segregationen. Det är inte särskilt djärvt, om än glädjande att någon skriver så.

Det är i själva verket en så självklar slutsats att jag utan att hänvisa till någon skolforskning vågar påstå att friskolereformerna, det så kallade fria skolvalet och skolpengen ökar segregationen. Vi äro många som sa detta redan långt innan friskoleeländet rullade in över den svenska skolan i början av 90-talet. Visst var det Bildtregeringen som gjorde första framstöten. Men Sossar och Vänsterpartister bjöd inget motstånd i riksdagen, varken vid genomförandet eller senare. Och Miljöpartiet har alltid varit djupt opålitliga i denna fråga.

Och kvällens “Debatt” blev som väntat ren hönsgård. Alla käpphästarna var där, men käpphästar kan varken lyssna eller reflektera. När ska man på TV lära sig att skolan inte kan debatteras med alla de närmast krokodilsörjande i samma rum. Skolans käpphästar har alldeles för många ömma tår (hovar) att trampas på. 

Vad debatten bland annat skulle behandla var om friskolorna ökar eller minskar segregeringen. Men detta ville käpphästarna inte prata om, för detta är nämligen den allt överskuggande orättvisan i skolan idag, som alla raskäpphästrarna är gemensamt skyldiga till. Friskolorna, det fria skolvalet och skolpengen är skottet mitt i vattenlinjen på den vackra segelskutan som hette “Gemensam skola”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,  

... är läst 456 gånger!

(Visited 10 times, 1 visits today)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.