Kungens trovärdighet är inte större idag än våren 2011 i samband med avslöjandet att han varit på strippklubb. Filmklippet ovan är visserligen stor komik, men ganska oskyldigt. Att han kom undan den gången är pinsamt, men trots allt ingen nationell säkerhetsfråga.

Kungen har nu framträtt i en SVT-intervju inför sin 70-årsdag och ställts inför en svår fråga om innehållet i hans brev till den saudiska regeringen som Björn von Sydow överlämnade vid sitt besök i Riyadh den 27 mars 2015. Han medger att det kanske hade lite betydelse och att det var roligt att han med sitt brev har kunnat hjälpa till att lösa små problem som uppstått i Sveriges relationer med Saudiarabien.

Alla läsare på denna blogg, liksom de allra flesta journalister och väldigt många vanliga  svenska medborgare inser att han här skönmålar situationen och i realiteten fortsätter att kratta manegen för fler stora och mycket lönsamma vapenaffärer med Saudiarabien. Påtryckningarna är helt enkelt enorma för att dölja Saudiarabiens feodala krigs- och diktaturfasoner.

Sveriges riksdag ska om mindre än en månad ratificera det så kallade värdlandsavtalet med Nato, vilket i realiteten redan är beslutat av alla – utom av riksdagen. USA trycker på, regeringen trycker på, partierna trycker på (möjligen med ett par undantag), militären trycker på, EU trycker på Wallenberg och bankkapitalet trycker på. Vapenaffärerna är alldeles för stora och inkomstbringande för att kunna stoppas i en svensk demokratisk process. Att svenska vapen spelar roll i Saudiarabiens folkmordskrig i Jemen måste till varje pris hållas undan.

I det här fallet tycker jag nästan synd om kung Karl Gustaf som tvingas spela marionett. Det är säkert lika förödmjukande för honom som det en gång var för kung Adolf Fredrik när man den 26 maj 1756 beslutade att han kunde ersättas av en namnstämpel.

Föregående artikelMyrdal, Wijk och homofobin
Nästa artikelOckupations- och idrottshistoriker!
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Läser detta diplomatiska snömos från M Wallströms fb-tråd:

    ”I dag är det två månader kvar till omröstningen där det avgörs vilka som tar plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Det var därför glädjande att igår få träffa Linda Nordin och Aleksander Gabelic från Svenska FN-förbundet för att tala om svensk FN-politik. Vi diskuterade bland annat hur vi gemensamt kan verka för att sprida information och öka kunskapen om FN:s viktiga arbete.”

    För att erövra en plats i säkerhetsrådet samt slå vakt om svensk-saudiska affärsintressen har vårt UD annekterats och den feministiska utrikespolitiken är åtminstone för tillfället avställd. Damberg, von Sydow, kungen – alla har de krupit fram och kysst Salman bin Abdul Aziz’ smutsiga fötter. Vår kung sitter t o m och skryter över att han kunnat utnyttja sina mångåriga (vänskapliga) relationer för att lösa en svensk statsangelägenhet.

    Var i detta finns vår nationella självständighet?

  2. Knut!
    Nu skriver du hittepå-artiklar igen. Att kungen skulle ha sprungit på strippklubb var ju något som gangsterkungen Mille Markovic hittade på med hjälp av en photoshoppad bild.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.