Kinainitiativ i Syrien

Anarki råder i Aleppo

I morse hörde jag i radion om situationen i Aleppo. För de civila kan det knappast bli värre. Vem som helst kan få en granat in genom talet när som helst. Regimen skjuter skarpt med tunga vapen utan urskiljning och rebellerna strider vilt med enda målet att störta regimen. Islamisterna stärker sin ställning bland rebellerna (med hjälp av USA), vilket bäddar för ett långt och blodigt inbördeskrig.

Kina och Ryssland har nu en nyckelroll i Syrienfrågan. De har stött al-Assad-regimen mot rebellerna genom att sända vapen och i FN motsatt sig militär inblandning utifrån. Självklart finns ett egenintresse i detta. Man vill hindra USA/Nato att flytta fram sina positioner i kampen om Mellanösterns olja. Men som motvikt till USA-Natos fula spel är det ändå försvarbart.

Nu kommer nya initiativ från Kina. Enligt Xinhua träffade Kinas utrikesminister Yang Jiechi i måndags (17/9) en delegation från ”Syria’s National Coordination Body for Democratic Change” som leddes av sin ”General Coordinator” Hasan Abdul-Azim.

Yang sa efteråt att det internationella samfundet måste fortsätta att söka en politisk lösning, eftersom våld aldrig kan lösa frågan. Han sa även att alla legitima partier i Syrien måste samarbeta med FN/Arabförbundets nye sändebud Lakhdar Brahimi, stoppa våldet och starta en politisk dialog. Den nödvändiga politiska omdaningen måste styras av det syriska folket och inte av utländska krafter och Kina kommer att respektera och stödja varje politiskt initiativ som accepteras av alla legitima parter i Syrien.

Det här är intressant. Bland annat för att man tydligt betonar att Syrien måste genomgå en ”nödvändig politisk omdaning”, d v s al-Assad måste lämna makten. När får vi se en rapport och en fördjupning om detta inititiv i svensk press?

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

... är läst 684 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.