Diana Janse och Patrik Oksanen i UNT 3 mars 2022

TORSDAGEN DEN 3 mars skrev Patrik Oksanen och Diana Janse, båda senior fellows på tankesmedjan Frivärld, en artikel med rubriken ”Sverige har en lång att-göra lista” med ingressen: 

”Målet för sanktionerna bör nu vara att föra den ryska krigsmaskinen bankrutt och att få till stånd ett regimskifte i Kreml. […] Vill vi i väst behålla vår suveränitet och rättsstyrd värld återstår för världen demokratier att ta till det språk Putin förstår.

Artikeln är full av åtgärder som föreslås, nästan allt förutom en rent fälttåg mot Ryssland. Det i mitt tycke mest anmärkningsvärda är:

Regeringen behöver ge uppdrag åt relevanta myndigheter att finkamma landet efter rysk egendom och företag ägd av den ryska elit som driver detta krig och frysa alternativt konfiskera den. Regeringen bör också finkamma Sverige efter ryska medborgare som är närstående till samma elit och dra in deras uppehållstillstånd och eventuella medborgarskap. Den lagstiftning som inte finns måste helt enkelt skyndsamt tas fram. Det är nya tider nu.

Det är det sannerligen. Paret Janse – Oksanen föreslår klappjakt på ryssar i Sverige. SD har föreslagit  att medborgarskap ska kunna tas tillbaka, men bara för dömda brottslingar med dubbla medborgarskap, Oksanen och Janse går mycket längre än så, de förslår en speciallag för ryssar.

I UNT den 4 mars står att människor med ryskt påbrå  mobbas på både arbetsplatser, skolor och förskolor, vilket inte är konstigt när hetsen mot Ryssland ökar hela tiden.

De skriver också att oavsett om det kommer till en förhandlingslösning mellan Ryssland och Ukraina, så kommer Putin snart med nya krav. Oksanen kan tydligen se in i framtiden.

”Eventuella avtal kommer att brytas, på samma sätt som Ryssland bryter mot FN-stadgan, mot Paris-stadgan , mot Minsk Protokollen och mot Budapest memorandum, det avtal som Ryssland tillsammans med USA och Storbritannien ingick med Sovjetunionens upplösning för att ge Ukraina säkerhetsgarantier mot att landet gav upp sina kärnvapen.”

Han nämner naturligtvis inte att USA och västvärlden ofta bryter mot FN-stadgan och att Ukraina aldrig haft för avsikt att följa Minskprotokollen, liksom att  Zelenskyj vill bryta med Budapestmemorandumet och utveckla kärnvapen.

Sveriges ska också öronmärka några miljarder till humanitärt stöd åt befolkningen i Ukraina. Det kan låta generöst. Men en sak har historien lärt oss. När USA och dess allierade går in för regimskifte räcker det inte långt med några miljarder kronor för den humanitära katastrof som drabbar de folk som ska bli befriade. Totalt sönderslagna länder som Irak, Syrien, Libyen, Jemen och Afghanistan med miljontals döda är då att vänta.

Jag avslutar med Phil Ochs snart 50 år gamla sång We´re the cops of the world. Den är förvånansvärt aktuell.

Lars Jansson

Föregående artikelVREDENS DRUVOR PÅ SVT-PLAY
Nästa artikelMIKAEL ODENBERG: UTVISA ALLA RYSKA MEDBORGARE FRÅN SVERIGE!

7 KOMMENTARER

 1. Vill gärna ha konkreta belägg för att Zelenskij vill utveckla kärnvapen i Ukraina, tack!

 2. På säkerhetskonferensen i München 2022-02-18 pratade Zelenskij om Ukraina som kärnvapenmakt. Jag hittar inga utskrifter snabbt. Men jag vet att ingen av de närvarande kärnvapenmakterna, Ryssland var inte där, hade någon kommentar till Zelenskijs anförande.

  Att Ryssland inte var där berodde nog på att de höll på med planer för att angripa Ukraina. Men att man i Ryssland noga lyssnade på vad som sades är självklart, och att man i Ryssland fann det anmärkningsvärt, att ingen av de närvarande kärnvapenmakterna verkade finna Zelenskijs tal på minsta sätt märkligt, är förståeligt.

 3. Ulf Nilsson frågar om belägg för att Zelensky vill utveckla kärnvapen. Det är väl uttalandet av Zelensky på Münchenkonfrensen 19/2 i år, som tolkas att de vill ha kärnvapen. Han säger att han vill riva upp ”Budapest Memorandum” där Ukraina förpliktigade sig att lämna ifrån sig de ryska kärnvapnen mot att deras gränser skulle erkännas.

  “Ukraine has received security guarantees for abandoning the world’s third nuclear capability. We don’t have that weapon. We also have no security.”

  Och längre fram säger han:
  “I am initiating consultations in the framework of the Budapest Memorandum. The Minister of Foreign Affairs was commissioned to convene them. If they do not happen again or their results do not guarantee security for our country, Ukraine will have every right to believe that the Budapest Memorandum is not working and all the package decisions of 1994 are in doubt.”

 4. För er som inte vill plöja hela talet av Zelensky:
  ”I want to believe that the North Atlantic Treaty and Article 5 will be more effective than the Budapest Memorandum.

  Ukraine has received security guarantees for abandoning the world’s third nuclear capability. We don’t have that weapon. We also have no security.”

  ”… comprehensive timeframes for joining the Alliance.
  Support the transformation in our country. Establish a Stability and Reconstruction Fund for Ukraine, a land-lease program, the supply of the latest weapons, machinery and equipment for our army – an army that protects the whole of Europe.”

  Jag kan ha missat nå’t…

  Upprepar i denna tid av hysteri och tokigheter:
  Det är rätt att försvara Ukrainas folks rätt att välja en statsledning som har frihet att fatta vilka beslut de vill – utom att starta anfallskrig mot en annan självständig stat – utan att bli anfallna av Ryssland eller någon annan stark militärmakt.

 5. Denna kommentar gäller också artikeln Mikael Odenberg: ” rel=”noopener” target=”_blank”>Utvisa alla ryska medborgare från Sverige!

  Vi måste tänka oss in i att den förhärskande teorin i Sverige och liknande länder är ”demokrati mot diktatur”. Vanliga människor och journalister och politiker har denna uppfattning:

  ”Ryssland anfaller därför att Vladimir Putin och andra ryssar VILL erövra Ukraina, och Västländerna försöker hjälpa Ukraina på riktigt”.

  I denna tidning (lindelof.nu) är den vanligaste uppfattningen ”Ryssland reagerar mot Västvärldens inringning, och Västvärldens makthavare prioriterar att störa Ryssland snarare än att de bryr sig om Ukraina, och majoriteten av världens folk förstår varför Ryssland tvingats anfalla”. Jag har diskuterat den förra hypotesen i flera inlägg, men det är inte poängen här.

  Poängen är att Väst uppfinner ett nytt slags vapen. Sanktioner och avspärrningar med hemska följder har vi sett förr i länder med brunhyade människor, men nu handlar det om att påverka ryssar, en befolkning i den vita världen, som syns i media och räknas i världsekonomin.

  Väststrateger utvecklar sanktionsbomber och sanktionsatombomber och termonukleära sanktionsvätebomber – räknat i ekonomisk sprängstyrka. Vitsen med det hela är att begränsa ryska och vitrutenska medborgares materiella tillvaro ner till existensminimum, och taga bort deras trivsel i livet, för hög som låg, UTAN att tillfoga dem kroppsskada. Dessa bomber är formellt inte brottsliga enligt krigets lagar. Det är inget brott mot person att sätta en ryss med svenskt uppehållstillstånd på tåget till Viborg, även om det betyder att hans hundramillionersföretag i Stockholm går i konkurs.

  Bertil Carlman skrev att ”förbudet mot deltagande i kattävlingar måste framstå som skrattretande”. Vem skulle skratta? Bertil Carlman har tydligen inte fattat vad den nya krigföringen går ut på. Självfallet är det meningen att den ryska kattägaren skall bli psykiskt drabbad, liksom yachtägaren. Så att kattägaren och yachtägaren bildar en folkopinion som tvingar Vladimir Putin att ge order om reträtt.

  Att ”få till stånd ett regimskifte i Kreml” skall givetvis alla utomstående ge fan i. På den punkten måste alla ta avstånd från Patrik Oksanen och Diana Janse. Vidare kan alla enas om att fördöma övergrepp mot individer, som mobbing.

  Men vad gäller sanktioner som stör ryssars personliga ekonomi och trivsel, tror jag de starka reaktionerna mot sanktionsvapnen som skribenter på lindelöf.nu ådagalägger beror på att dessa skribenter är emot alla åtgärder som motverkar Rysslands politik.

  Vill ni bilda opinion behöver ni förklara att ni, och Putin, och den Globala Sydmajoriteten har rätt i Ukraina-sakfrågan. Genvägen att bara övertyga folk om att sanktioner är fel går inte, om dem ni talar med tycker att ”diktaruren Ryssland har anfallit och Väst hjälper för en god sak”. Ty sanktioner som leder till arbetslöshet och bankrutt är inte i sig förbjudna vapen som vanligt folk kommer att avsky. Det vore önsketänkande att folk som omfattar den (i Väst) dominerande förklaringen till kriget skulle ogilla sanktioner eller skratta åt utestängande av ryska raskatter.

 6. Arne W Andersson!
  Tack för citat, precis vad jag letade efter! ”Long time no see” skriver du, vilken Arne är du då, DFFG-resan 1975? I så fall vill jag gärna ha kontakt! ulf.nilssonguide@gmail.com

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.