Ryska generalkonsulatet i San Francisco – före stormningen. (Bild: Wikipedia)

USA gav Ryssland två dagar att stänga konsulatet i San Francisco och på minuten till angiven tid stormade beväpnade FBI-agenter byggnaden. I strid med Wienkonventionen från 1961 förvägrade USA de ryska diplomaterna tillträde till sin arbetsplats och de av ryska staten ägda byggnaderna.

Det ryska utrikesdepartementet menar att genom diplomatisk immunitet är åtgärderna i strid med internationell lag och praxis. Konsulatet ägs av ryska staten och borde därför vara skyddat mot dessa övergrepp.

De ryska diplomaterna har tagit foton och i övrigt dokumenterat stormningen och kallade ingreppet som ”a travesty of justice” medan det ryska utrikesdepartentet konstaterade: ”We regard the incident as a blunt act of hostility, a gross violation of international law by Washington, including the 1961 Vienna Convention on diplomatic and consular relation” och uppmanade amerikanarna att omedelbart ta sitt förnuft tillfånga och lämna tillbaka byggnaderna.

Diplomatiskt umgänge samt privilegier och immunitet för diplomatiska beskickningar regleras av ett internationellt fördrag, den så kallade Wienkonventionen, som antogs 1961 vid United Nations Conference on diplomatic Intercourse and immunity. Fördraget ingår i folkrättsreglerna.

Vad gäller då (med utgångspunkt i stängningen av ryska konsulatet i San Francisco)?

  1. Den diplomatiska företrädaren för annan stat är okränkbar som person har immunitet mot anhållanden eller andra former av frihetsberövanden även om brott begåtts. Personens agerande kan stoppas men ingen utredning eller lagförning kan ske.
  2. Ambassader, konsulat och residens och dess mark och byggnader får aldrig beträdas av värdlandet utan godkännande av den främmande statens genom just regleringen med immunitet (gäller även militärbaser i annan stat).
  3. Personer och personal som tillhör beskickningen som exempelvis teknisk personal, chaufförer och administratörer har även de rätt till samma diplomatiska immunitet. Den gäller också deras lägenheter och bilar osv.
  4. Alla existerade register har också skydd från intrång av värdlandet.

Om man då beaktar att beväpnade FBI-agenter mer eller mindre stormade in och rotade runt i konsulatet, är det solklart att den amerikanska staten – via sitt utrikesdepartement och olika säkerhetsorgan – brutit mot de i internationell lag reglerade fundamentet för diplomatisk verksamhet.

USA:s sittande administration, Pentagon, de självgående säkerhetsorganen samt det militärindustriella komplexet i övrigt är nu desperata på grund av dess växande maktlöshet inför det paradigmskiftet i världsordningen som nu pågår. Man drar runt i världen och skapar kaos för att motverka och försöka kontrollera de konkreta hoten man ser mot sin tidigare så självklara hegemoni. Men som sagt, den är på väg i graven.

Saudiarabien är på väg att överge petrodollarn, i Syrien är slaget förlorat, Irak och Iran samverkar på alla nivåer och Irak har gett tydliga signaler att de vill att USA lämnar landet.

Sanktionerna mot Ryssland är kontraproduktiva och den ryska ekonomin är starkare än kanske någonsin, medan USA:s statsskuld och övriga ekonomiska elände bara växer. Trump antyder i detta läge att ett handelskrig med Kina kan vara på väg.

Dårskap är ordet. En tredjedel av den lilla tillverkningsindustri som finns i USA är helt beroende av kinesisk export, så ett handelskrig vore ytterligare ett självmål.

Avslutningsvis, det verkar som om Ryssland tänker stämma USA i amerikansk domstol på efter de grova överträdelserna av folkrätten de gjorde sig skyldiga till i samband med stängningen av det ryska konsulatet i San Francisco. Det kan bli intressant…


Källor: Finlands utrikesministerium, Tyler Durden, Tom Luongo och RT.

Föregående artikelNatomotståndet får inte vara försvarsfientligt
Nästa artikel1917 (nr 24) Demonstrationer i Petrograd
Hans Andersson
Hans Andersson är gruvarbetare från Norrbottens malmfält. Hamnade i Skåne. Genomförde ämneslärarutbildning. Verksam som lärare sedan 1988. Sedan 2000 arbetar han i Lunds kommun. Aktiv i FiB-Malmö mellan 1985-1993.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.