Kolonialism och krigshets

Foto: Tor Lundberg Tuorda

Foto: Tor Lundberg Tuorda (Klicka för större bild)

Transportstyrelsen meddelar: Övningen ACE (Arctic Challenge Exercise) 15 äger rum i norra Sverige den 25-29 maj respektive 1-4 juni samtliga dagar kl. 07.00–09.00 UTC* samt kl. 11.30–14.30 UTC.

Övningsområdet sträcker sig från Treriksröset i norr till och med Hemavan, Lycksele och Storuman i söder. Ett inre restriktionsområde med begränsning söder Kiruna i norr och strax norr om Lycksele, Hemavan och Storuman i söder har höjden GND – UNL medan det yttre området har höjden FL115 – FL310. Endast i övningen deltagande flygplan kommer att ha tillträde till restriktionsområdet under momenttiderna. Segelflygområde R206 kommer ej att kunna upprättas under denna tid.

Berörda flygplatser ombeds informera sina kunder när det gäller reguljärtrafik och taxiflyg. Transportstyrelsen meddelar helikopterbolagen med verksamhet i Sverige.

Mer information om övningen lämnas av svenske övningsledaren Kn Jörgen Olsson, F21, på telefon 0920-234194.

Försvarsmakten har haft förhandskontakt med flygplatscheferna på Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna och Pajala.

Tor-Lundberg-Tuorda2Jag kontaktade Tor Lundberg Tuorda för att från samiskt håll få en kommentar om det här. Lundberg Tuorda är född i Piteå, av samisk börd, har jobbat med diverse, numera fotograf, filmare och skribent med naturen som både arbetsplats och inspirationskälla. Han är grundare av nätverket Gruvfritt Jokkmokk, miljöaktivist mm.

Han svarar följande på min fråga hur han ser på ACE (Arctic Challenge Exercise):

ACE-övningarna är ett tydligt exempel på pågående kolonialism, där staten gör vad den vill på mark den stulit från det samiska folket. Nu utnyttjas det sista staten kan ta. Luftrummet.

Naturfjärmningen är också omfattande bland de teknokrater och krigshetsare som styr. Att anordna en jätteövning under årets känsligaste tid då det ska vara lugn och ro i naturen är otroligt korkat.

Jag ser övningarna som en livsfarlig väg att trigga Ryssland och hetsa fram ett krig. Stora aningslösa pojkar leker med obegränsade resurser. Så är det väl också häftigt att få frottera sig med de större pojkarna från England och USA.

* Koordinerad universell tid

Läs också detta: Nato övar landstigning i Sverige i GP

... är läst 571 gånger!

  1 kommentar for “Kolonialism och krigshets

  1. Anders Persson skriver:

    GRD-UNL betyder från marken och hur högt som helst, medan FL115-FL310 betyder från 11500 fot till 31000 fot, d v s cirka 3.5m till 9.5km.

    Dom har jättefint väder nu, men i natt mulnar det och under onsdagen och början på torsdagen får de riktigt skitväder med regn, snö och låga moln i hög terräng.

    Om det gällde att öva flygning i dåligt väder är övningen en kanonsuccé. Men om det gäller att träna samövning så blir det nog en hel del problem. Säga vad man vill om Afghanistan, Irak och Syrien, men nog har de soligare väder där …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.