Kommentera gärna…

  35 kommentarer for “Kommentera gärna…

 1. Jan Arvid Götesson
  2020-02-26 kl. 11:13

  I ett tidigare skede av opinionsuppgången för (sd) skrev Knut L att (sd) var störst bland LO-medlemmar. Då fick han arga kommentarer på Facebook. Jovisst, kritikerna hade nog rätt att då var (sd) visserligen stora eller störst bland väljare som klassas som ”arbetare”, men inte bland LO-anslutna – ännu. Men nu har de blivit störst i LO.

  Den lilla episoden tycker jag är typisk och symptomatisk för den handfallenhet och det förnekande som dominerat bland dem som velat motarbeta (sd). Valrörelsen 2018 var nog sista gången som andra partier kunde sätta in en lyckad offensiv mot (sd). Många har kanske glömt hur framgångsrik den offensiven var, när (sd) pressades ner från 22% till 17,5 – till Mattias Karlssons vanmäktiga vrede – och (s) svingade sig upp till 28. Den framgången invaggade troligen (sd):s motståndare i falsk säkerhet.

  För övrigt är detta idealiskt för (sd). I stället för att (sd) krossar sina stödpartier (m) och (kd), får (m) och (kd) lite uppmuntrande framgångar.

 2. Bo Persson
  2020-02-26 kl. 11:20

  Men det är ju självklart. Att satsa på EU är för Folkhemspartier att gräva den egna graven.

 3. Ingvar Mannersson
  2020-02-26 kl. 15:55

  Om vi skall tro på vad det politiska etablissemanget säger så är det är bara lågutbildade personer från bruksorterna med kepsen bak och fram, och kör Epa-traktor som röstar på SD.

  Själv vet jag inte vad jag skall tro, bor det så många personer kvar på de nedlagda bruksorterna?

  Kanske har det gått upp ett ljus för den skattetyngda och hårt arbetande medelklassen att det är dom som får betala för en ansvarslös invandringspolitik.

 4. Dennis Zackrisson
  2020-02-26 kl. 17:44

  Intressant att den politiska verkligheten förblir okommenterad en hel dag. Annars är det mycket kommenterande kring tänkta “verkligheter” och ideala politiska utopier.

  Trenderna är tydliga och leder till ungefär samma läge som hösten efter valet 2018. Så länge flera partier leker beröringsskräck med andra, vilka utnämnts till huvudsakliga “motståndare” i politiken och därför (likt V och SD i januariöverenskommelsen) ska isoleras som något slags bärare av “politisk coronasmitta”, kommer regeringsbildandet och styrningen av den svenska staten att bli kaotisk och leda till märkliga resultat.

  Regeringspartierna samlar lite drygt en fjärdedel av opinionen. Även med ett utvidgat “regeringsunderlag” samlar man bara 40%. En “konservativ” samling (som i alla fall talar med varandra i verkligheten) är snubblande nära 50%. I bakgrunden hör vi en sång från den socialdemokratiska svanen. Se hur den redan dött i Frankrike! Vad månde bli i nästa riksdagsval om bara 2½ år?

 5. Anders Åberg
  2020-02-26 kl. 21:30

  Ingvar Mannersson!
  “Gått upp ett ljus”!! Stupiditetens mörker skulle jag kalla det. Dom enkla lösningarnas exploatörer har än en gång lyckats få vanliga människor att anklaga folk av annan etnicitet för överhetens inkompetens och girighet. Ingen pratar om att den verkliga orsaken till dom problem som upplevs är att statskassan har berövats massor av miljarder som har omfördelats från välfärd till överhetens aktiespekulationer.

  “De skattesänkningar alliansregeringen gjort sen 2006 motsvarar i dag minskade inkomster till offentlig sektor på totalt 150 miljarder per år.”

  Skattesänkningarna har dock pågått sedan 90-talet så den totala förlusten för statskassan torde uppgå till klart över 200 miljarder per år.

  Det uppgågna ljuset ser mer ut som en reflektion av det som dom tyska nazisterna lyckades med på 30-talet. I bägge fallen handlade det om att skydda rikemännen från folkets vrede.

 6. Ingvar Mannersson
  2020-02-27 kl. 8:14

  Anders Åberg!
  Om docenten Jan Tullberg har koll på siffrorna så kostar massinvandringen till Sverige cirka 200 miljarder kronor om allt räknas med.

  Kul att du länkar till ETC, detta konglomerat av bolag har väl verkligen skott sig på skattebetalarna. Hur många finurliga konkurser har ETC gjort?

  30-talets Tyskland är inte värt att diskutera, men när SD är på tapeten måste det naturligtvis påpekas.

  1922 grundades ett rasbiologiskt institut i Uppsala. En av tillskyndarna var socialisten och frimuraren Hjalmar Branting. Bondeförbundet (nu Centerpartiet) var drivande i frågan. Man mätte bland annat skallar på rasbiologiska institutet, något man inte kan lasta SD för att ha medverkat i.
  Läs gärna Bondeförbundets partiprogram från 1934, en kopia av NSDAP.

  I Sverige hade vi A-barns tävlingar så sent som in på 50-talet, flera år efter att nazi-Tyskland gått i graven.

  Sen har vi steriliseringsprogrammen i Sverige som pågick till 1976. Löfven gick med i SAP 1972, visste han något.

 7. Dennis Zackrisson
  2020-02-27 kl. 11:18

  Anders Åberg!
  Du pratar om “stupiditetens mörker”, “enkla lösningarnas exploatörer”, “överhetens inkompetens och girighet” och “miljarder som har omfördelats från välfärd till överhetens aktiespekulationer”. Och som slutkläm om “en reflektion av det som dom tyska nazisterna lyckades med på 30-talet”!

  Du låter nästan lite arg!

  T ex vore det intressant att höra din definition på demokrati och hur folkviljan tar sig uttryck i de senaste svenska riksdagsvalen (under 2000-talet). Här finns ju tydliga och oomtvistade resultat att utgå från!

 8. Bertil Carlman
  2020-02-27 kl. 13:51

  Samma sak som gäller över en stor del av världen, gäller också i Sverige. När folkflertalets behov och önskningar blivit lämnade mer och mer utan hänsyn, då överges svikarna mer och mer. Därför växer SD, som ännu inte kan utpekas som svikare i samma mån. Men det kommer; vad händer till exempel i Ronneby kommun?

  När kunskapen om SD:s förda politik, inte den utlovade, blir större kommer räkenskapens dag även för dem. Som mångårigt skyddsombud tänker jag t ex på hur SD vill att skyddsombud skall utses. Inte som idag av facken, det är ju inte opartiskt. Nej de skall utses gemensamt av arbetssäljare och arbetsköpare. Vet den svenska arbetarklassen, vet de som röstar på SD om det? Och framför allt, vet dessa röstande vad det kommer att innebära?

 9. Bo Persson
  2020-02-27 kl. 15:37

  Anders Åberg!
  Jag skulle nog vilja säga att du är ett exempel på den vänsterns hjälplösa moralist som Anders Persson talar om. Den politik du efterlyser ryms helt enkelt inte inom EU:s ramar.

  Som Dennis Z påpekat är socialdemokratin i Frankrike redan utraderad. I Tyskland, socialdemokratins hemland, är man i opinionsmätningar idag nere i tio procent. I England däremot har Labour genom Tories seger i Brexitfrågan nu en chans att komma tillbaka.

  Och kom ihåg att EU inte är ett alternativ till den politikens etnifiering vi idag har runt om i Europa. Tvärtom är den en produkt av EU och dess statsupplösning.

 10. Anders Åberg
  2020-02-27 kl. 16:43

  Ingvar Mannersson!
  Forskaren Joakim Ruist har beräknad en genomsnittlig kostnad på ca 1% av BNP, eller ca 40 miljarder om året. Vad jag vet är den uppfattningen allmänt erkänd.

  NSDAP lyckades få massor av Tyskar att anklaga judarna för storkapitalisternas brott. Alla detaljerna behöver vi kanske inte dra, men NSDAP blev Tysklands största parti 1932 genom att försöka framstå som mindre extrema och ett demokratiskt parti nästan som dom andra. Ungefär samma metod som fått dom gamla nazisterna i SD att bli största parti i Sverige. Hitler visade sitt rätta jag när han fick makten. Hur Jimmy skulle agera i den situationen vet vi inte, men det faktum att han, till skillnad från Hitler, slipper tampas med en kämpande arbetarrörelse oroar.

  Situationen i 30-talets Tyskland går knappast att jämföra med dagens Sverige, men dragningen till dom enkla lösningarna finns även här. Vi skall nog akta oss för att underskatta kraften i det iallafall.

 11. Anders Åberg
  2020-02-27 kl. 16:49

  Dennis Zackrisson!
  Ja vad finns det för anledning att INTE vara arg över att klassklyftorna ökar, krigshetsarna och imperialismen breder ut sig och att 30-talets enfald verkar få nytt liv här hemma.

  Folkviljan gjorde Nazisterna till största parti 1932. Det gör inte att jag tycker bättre om dom, hoppas att inte du gör det heller.

 12. Anders Åberg
  2020-02-27 kl. 17:50

  Bo Persson!
  Nu begrep jag inte vad du menar. Jag har inte efterlyst någon politik alls vad jag kan se och om jag skulle göra det så finns varken EU eller S med på min karta.

  I mina ögon är S ett av dom största bedrägerierna i svensk historia och EU är överhetens och storföretagens lekstuga.

  Folklig organisering till motstånd mot krigsindustri och nyliberalism är ungefär så långt jag kan se. Dom gamla ideologierna tror jag inte på, men kanske kan det växa något nytt ur rörelser som dom gula västarna eller liknande.

 13. Dennis Zackrisson
  2020-02-27 kl. 20:43

  Käre Anders Å!
  Du kommer med nya påståenden utan fakta. Att “klassklyftorna ökar” är möjligen en sak att hålla med om, men det framgår inte vad du utgår ifrån. Att “krigshetsarna och imperialismen breder ut sig” borde du belägga bättre och “att 30-talets enfald verkar få nytt liv (?) här hemma (?)” kräver också en motivering.

  Men först ska du naturligtvis berätta hur du ser på demokrati och hur svensk folkvilja tar sig uttryck (eller inte) i de konkreta riksdagsval vi har här i landet.

  Det blir intressant att se om du egentligen inte är på samma linje som Bertil Carlman när han menar att svenska folket är ett dumt pack, som inte förstår sitt eget bästa!

 14. Bo Persson
  2020-02-27 kl. 21:04

  Anders Åberg!
  Ja, det du säger stämmer bra med det jag menade.

 15. Anders Åberg
  2020-02-28 kl. 10:52

  Dennis Zackrisson!
  Hört talas om USA:s alla krig i arabvärlden? Hur USA, med västvärlden, Turkiet och inte minst Sverige i släptåg stöder terroristligorna i Syrien för att bli av med Assad?

  Hur Sverige knyts allt hårdare till den amerikanska krigsindustrin med den “transatlantiska länken”? Hur Sverige idag inte ens kan fördöma olagliga amerikanska kuppförsök, som i Venezuela?

  USA är det blodigaste och mest krigiska landet sedan WWII, med tiotals miljoner fattiga människors liv på sina samveten och vår sosseregering betonar hur viktigt det är att samarbeta med dom, samtidigt som vi stöder USA:s och NATO:s aggressiva expansion österut.

  Sveriges röst för fred och demokrati har tystnat och istället har vi blivit en nickedocka åt det militärindustriella komplexet.

  Svensk demokrati fungerar uselt, främst tack vare överhetens kontroll över alla stora media. Lika lite som Gamla Pravda gav folket i Ryssland chansen till en riktig bild av verkligheten ger likriktningen av våra media svenska folket möjlighet till en rimlig bedömning. Detta yttrar sig mycket tydligt i fallet med SD. Överhetens media skriver knappt en rad om alla jättelika skattesänkningar som urholkat statskassan. Kvar för alla som inte orkar engagera sig i politiken blir då enbart invandringen som orsak till försämringar i välfärden.

  Här har vi också ett lustigt fenomen. Media skriver ofta skit om Jimmie Åkesson, men genom att undanhålla verkligheten hjälper dom honom framåt. Samma sak om Trump. Knappt någon amerikansk president har fått så mycket kritik som han, samtidigt som Sverige knyts allt hårdare till Pentagon.

  Demokrati kräver fri journalistik för att fungera Dennis. Idag finns den mest på bloggar som denna, men dom är för små för att verkligen kunna påverka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.