Kommentera gärna…

... är läst 2606 gånger!

  35 kommentarer for “Kommentera gärna…

 1. Jan Arvid Götesson skriver:

  I ett tidigare skede av opinionsuppgången för (sd) skrev Knut L att (sd) var störst bland LO-medlemmar. Då fick han arga kommentarer på Facebook. Jovisst, kritikerna hade nog rätt att då var (sd) visserligen stora eller störst bland väljare som klassas som ”arbetare”, men inte bland LO-anslutna – ännu. Men nu har de blivit störst i LO.

  Den lilla episoden tycker jag är typisk och symptomatisk för den handfallenhet och det förnekande som dominerat bland dem som velat motarbeta (sd). Valrörelsen 2018 var nog sista gången som andra partier kunde sätta in en lyckad offensiv mot (sd). Många har kanske glömt hur framgångsrik den offensiven var, när (sd) pressades ner från 22% till 17,5 – till Mattias Karlssons vanmäktiga vrede – och (s) svingade sig upp till 28. Den framgången invaggade troligen (sd):s motståndare i falsk säkerhet.

  För övrigt är detta idealiskt för (sd). I stället för att (sd) krossar sina stödpartier (m) och (kd), får (m) och (kd) lite uppmuntrande framgångar.

 2. Bo Persson skriver:

  Men det är ju självklart. Att satsa på EU är för Folkhemspartier att gräva den egna graven.

 3. Ingvar Mannersson skriver:

  Om vi skall tro på vad det politiska etablissemanget säger så är det är bara lågutbildade personer från bruksorterna med kepsen bak och fram, och kör Epa-traktor som röstar på SD.

  Själv vet jag inte vad jag skall tro, bor det så många personer kvar på de nedlagda bruksorterna?

  Kanske har det gått upp ett ljus för den skattetyngda och hårt arbetande medelklassen att det är dom som får betala för en ansvarslös invandringspolitik.

 4. Dennis Zackrisson skriver:

  Intressant att den politiska verkligheten förblir okommenterad en hel dag. Annars är det mycket kommenterande kring tänkta “verkligheter” och ideala politiska utopier.

  Trenderna är tydliga och leder till ungefär samma läge som hösten efter valet 2018. Så länge flera partier leker beröringsskräck med andra, vilka utnämnts till huvudsakliga “motståndare” i politiken och därför (likt V och SD i januariöverenskommelsen) ska isoleras som något slags bärare av “politisk coronasmitta”, kommer regeringsbildandet och styrningen av den svenska staten att bli kaotisk och leda till märkliga resultat.

  Regeringspartierna samlar lite drygt en fjärdedel av opinionen. Även med ett utvidgat “regeringsunderlag” samlar man bara 40%. En “konservativ” samling (som i alla fall talar med varandra i verkligheten) är snubblande nära 50%. I bakgrunden hör vi en sång från den socialdemokratiska svanen. Se hur den redan dött i Frankrike! Vad månde bli i nästa riksdagsval om bara 2½ år?

 5. Anders Åberg skriver:

  Ingvar Mannersson!
  “Gått upp ett ljus”!! Stupiditetens mörker skulle jag kalla det. Dom enkla lösningarnas exploatörer har än en gång lyckats få vanliga människor att anklaga folk av annan etnicitet för överhetens inkompetens och girighet. Ingen pratar om att den verkliga orsaken till dom problem som upplevs är att statskassan har berövats massor av miljarder som har omfördelats från välfärd till överhetens aktiespekulationer.

  “De skattesänkningar alliansregeringen gjort sen 2006 motsvarar i dag minskade inkomster till offentlig sektor på totalt 150 miljarder per år.”

  Skattesänkningarna har dock pågått sedan 90-talet så den totala förlusten för statskassan torde uppgå till klart över 200 miljarder per år.

  Det uppgågna ljuset ser mer ut som en reflektion av det som dom tyska nazisterna lyckades med på 30-talet. I bägge fallen handlade det om att skydda rikemännen från folkets vrede.

 6. Ingvar Mannersson skriver:

  Anders Åberg!
  Om docenten Jan Tullberg har koll på siffrorna så kostar massinvandringen till Sverige cirka 200 miljarder kronor om allt räknas med.

  Kul att du länkar till ETC, detta konglomerat av bolag har väl verkligen skott sig på skattebetalarna. Hur många finurliga konkurser har ETC gjort?

  30-talets Tyskland är inte värt att diskutera, men när SD är på tapeten måste det naturligtvis påpekas.

  1922 grundades ett rasbiologiskt institut i Uppsala. En av tillskyndarna var socialisten och frimuraren Hjalmar Branting. Bondeförbundet (nu Centerpartiet) var drivande i frågan. Man mätte bland annat skallar på rasbiologiska institutet, något man inte kan lasta SD för att ha medverkat i.
  Läs gärna Bondeförbundets partiprogram från 1934, en kopia av NSDAP.

  I Sverige hade vi A-barns tävlingar så sent som in på 50-talet, flera år efter att nazi-Tyskland gått i graven.

  Sen har vi steriliseringsprogrammen i Sverige som pågick till 1976. Löfven gick med i SAP 1972, visste han något.

 7. Dennis Zackrisson skriver:

  Anders Åberg!
  Du pratar om “stupiditetens mörker”, “enkla lösningarnas exploatörer”, “överhetens inkompetens och girighet” och “miljarder som har omfördelats från välfärd till överhetens aktiespekulationer”. Och som slutkläm om “en reflektion av det som dom tyska nazisterna lyckades med på 30-talet”!

  Du låter nästan lite arg!

  T ex vore det intressant att höra din definition på demokrati och hur folkviljan tar sig uttryck i de senaste svenska riksdagsvalen (under 2000-talet). Här finns ju tydliga och oomtvistade resultat att utgå från!

 8. Bertil Carlman skriver:

  Samma sak som gäller över en stor del av världen, gäller också i Sverige. När folkflertalets behov och önskningar blivit lämnade mer och mer utan hänsyn, då överges svikarna mer och mer. Därför växer SD, som ännu inte kan utpekas som svikare i samma mån. Men det kommer; vad händer till exempel i Ronneby kommun?

  När kunskapen om SD:s förda politik, inte den utlovade, blir större kommer räkenskapens dag även för dem. Som mångårigt skyddsombud tänker jag t ex på hur SD vill att skyddsombud skall utses. Inte som idag av facken, det är ju inte opartiskt. Nej de skall utses gemensamt av arbetssäljare och arbetsköpare. Vet den svenska arbetarklassen, vet de som röstar på SD om det? Och framför allt, vet dessa röstande vad det kommer att innebära?

 9. Bo Persson skriver:

  Anders Åberg!
  Jag skulle nog vilja säga att du är ett exempel på den vänsterns hjälplösa moralist som Anders Persson talar om. Den politik du efterlyser ryms helt enkelt inte inom EU:s ramar.

  Som Dennis Z påpekat är socialdemokratin i Frankrike redan utraderad. I Tyskland, socialdemokratins hemland, är man i opinionsmätningar idag nere i tio procent. I England däremot har Labour genom Tories seger i Brexitfrågan nu en chans att komma tillbaka.

  Och kom ihåg att EU inte är ett alternativ till den politikens etnifiering vi idag har runt om i Europa. Tvärtom är den en produkt av EU och dess statsupplösning.

 10. Anders Åberg skriver:

  Ingvar Mannersson!
  Forskaren Joakim Ruist har beräknad en genomsnittlig kostnad på ca 1% av BNP, eller ca 40 miljarder om året. Vad jag vet är den uppfattningen allmänt erkänd.

  NSDAP lyckades få massor av Tyskar att anklaga judarna för storkapitalisternas brott. Alla detaljerna behöver vi kanske inte dra, men NSDAP blev Tysklands största parti 1932 genom att försöka framstå som mindre extrema och ett demokratiskt parti nästan som dom andra. Ungefär samma metod som fått dom gamla nazisterna i SD att bli största parti i Sverige. Hitler visade sitt rätta jag när han fick makten. Hur Jimmy skulle agera i den situationen vet vi inte, men det faktum att han, till skillnad från Hitler, slipper tampas med en kämpande arbetarrörelse oroar.

  Situationen i 30-talets Tyskland går knappast att jämföra med dagens Sverige, men dragningen till dom enkla lösningarna finns även här. Vi skall nog akta oss för att underskatta kraften i det iallafall.

 11. Anders Åberg skriver:

  Dennis Zackrisson!
  Ja vad finns det för anledning att INTE vara arg över att klassklyftorna ökar, krigshetsarna och imperialismen breder ut sig och att 30-talets enfald verkar få nytt liv här hemma.

  Folkviljan gjorde Nazisterna till största parti 1932. Det gör inte att jag tycker bättre om dom, hoppas att inte du gör det heller.

 12. Anders Åberg skriver:

  Bo Persson!
  Nu begrep jag inte vad du menar. Jag har inte efterlyst någon politik alls vad jag kan se och om jag skulle göra det så finns varken EU eller S med på min karta.

  I mina ögon är S ett av dom största bedrägerierna i svensk historia och EU är överhetens och storföretagens lekstuga.

  Folklig organisering till motstånd mot krigsindustri och nyliberalism är ungefär så långt jag kan se. Dom gamla ideologierna tror jag inte på, men kanske kan det växa något nytt ur rörelser som dom gula västarna eller liknande.

 13. Dennis Zackrisson skriver:

  Käre Anders Å!
  Du kommer med nya påståenden utan fakta. Att “klassklyftorna ökar” är möjligen en sak att hålla med om, men det framgår inte vad du utgår ifrån. Att “krigshetsarna och imperialismen breder ut sig” borde du belägga bättre och “att 30-talets enfald verkar få nytt liv (?) här hemma (?)” kräver också en motivering.

  Men först ska du naturligtvis berätta hur du ser på demokrati och hur svensk folkvilja tar sig uttryck (eller inte) i de konkreta riksdagsval vi har här i landet.

  Det blir intressant att se om du egentligen inte är på samma linje som Bertil Carlman när han menar att svenska folket är ett dumt pack, som inte förstår sitt eget bästa!

 14. Bo Persson skriver:

  Anders Åberg!
  Ja, det du säger stämmer bra med det jag menade.

 15. Anders Åberg skriver:

  Dennis Zackrisson!
  Hört talas om USA:s alla krig i arabvärlden? Hur USA, med västvärlden, Turkiet och inte minst Sverige i släptåg stöder terroristligorna i Syrien för att bli av med Assad?

  Hur Sverige knyts allt hårdare till den amerikanska krigsindustrin med den “transatlantiska länken”? Hur Sverige idag inte ens kan fördöma olagliga amerikanska kuppförsök, som i Venezuela?

  USA är det blodigaste och mest krigiska landet sedan WWII, med tiotals miljoner fattiga människors liv på sina samveten och vår sosseregering betonar hur viktigt det är att samarbeta med dom, samtidigt som vi stöder USA:s och NATO:s aggressiva expansion österut.

  Sveriges röst för fred och demokrati har tystnat och istället har vi blivit en nickedocka åt det militärindustriella komplexet.

  Svensk demokrati fungerar uselt, främst tack vare överhetens kontroll över alla stora media. Lika lite som Gamla Pravda gav folket i Ryssland chansen till en riktig bild av verkligheten ger likriktningen av våra media svenska folket möjlighet till en rimlig bedömning. Detta yttrar sig mycket tydligt i fallet med SD. Överhetens media skriver knappt en rad om alla jättelika skattesänkningar som urholkat statskassan. Kvar för alla som inte orkar engagera sig i politiken blir då enbart invandringen som orsak till försämringar i välfärden.

  Här har vi också ett lustigt fenomen. Media skriver ofta skit om Jimmie Åkesson, men genom att undanhålla verkligheten hjälper dom honom framåt. Samma sak om Trump. Knappt någon amerikansk president har fått så mycket kritik som han, samtidigt som Sverige knyts allt hårdare till Pentagon.

  Demokrati kräver fri journalistik för att fungera Dennis. Idag finns den mest på bloggar som denna, men dom är för små för att verkligen kunna påverka.

 16. Anders Åberg skriver:

  Bo Persson!
  Ja det kanske är sant att vi som vill vänsterut är hjälplösa moralister idag, men det är ett tämligen poänglöst konstaterande. Socialdemokratin och dom gamla kommunistpartierna tror jag att vi kan glömma faktiskt, men nya röster hörs.

  Ryssland verkar ha satt stopp för USA:s dollarförsvar med krig och “The evil empire” börjar ligga illa till. Det kan i sin tur bli god mylla för folkliga rörelser i massor av länder som tröttnat imperialismen. Dom gula västarna i Frankrike kan kanske vara en glimt av en framtid där folket inte längre låter sig tryckas ner av vilda nyliberaler och marknadsextremister.

  Högern har definitivt initiativet idag, men det kan ändra sig fort och jag har iallafall inte gett upp hoppet om den revolutionära kraften i folklig demokratisk organisering.

 17. Bertil Carlman skriver:

  När jag skrev ”När kunskapen om SD:s förda politik, inte den utlovade, blir större kommer räkenskapens dag även för dem.” och ”Som mångårigt skyddsombud tänker jag t ex på hur SD vill att skyddsombud skall utses. Inte som idag av facken, det är ju inte opartiskt. Nej de skall utses gemensamt av arbetssäljare och arbetsköpare. Vet den svenska arbetarklassen, vet de som röstar på SD om det?” ja då får Dennis Zackrisson det till att jag menar att svenska folket är ett pack, nej t o m dumt pack. Tja, så får han ju naturligtvis tycka.

 18. Bo Persson skriver:

  Anders Åberg!
  I EU ät man nu mest rädd för att Storbritannien skall bli ett Singapore vid Themsen. Kanske något för oss att fundera på. Vi som just nu håller på att dras in i Västs värdegrundskrig med Kina. Alltså varken vänsterns moralistiska hjälplöshet eller Västs.

 19. Bo Persson skriver:

  På tal om Västs hjälplöshet noterar jag att fredsavtalet med talibanerna nu är underskrivet. Finns att läsa på svenska på nyhetsbanken.se och på engelska på alliansfriheten.se

 20. Dennis Zackrisson skriver:

  Hej igen, Anders Å!

  Tre gnälliga stycken om USAs blodiga krig inleder din replik ang svensk demokrati och folkets inflytande i de senaste riksdagsvalen. Därefter konstaterar du att “svensk demokrati fungerar uselt tack vare överhetens kontroll över alla stora media”. Jaha?

  Efter lite slängar mot “likriktningen av våra media” konstaterar du att “kvar…blir då enbart invandringen som orsak till försämringar i välfärden”. Den beror alltså inte på USA-imperialismens härjningar, om jag förstår dig rätt.

  Sedan blir det ytterligare en sväng till USA och dess nuvarande president innan vi får läsa att “demokrati kräver fri journalistik för att fungera”. Jaha? Men sådan finns ju “mest på bloggar som denna, men dom är för små för att verkligen kunna påverka”, enligt dig.

  Ett helt replikutrymme går till spillo för tyckande i allehanda frågor, men här finns inte en tillstymmelse till svar på mina frågor i den aktuella diskussionen.

 21. Dennis Zackrisson skriver:

  Bertil C!
  Ber om ursäkt för att jag missförstod dig. Du menar alltså att “de som röstar på SD” gör det av kunskap och insikt om att detta är den bästa politiken för deras intressen och således är så kloka och välinformerade de kan vara?

 22. Hans M Gabrielson skriver:

  Mina herrar (märkligt nog bara karlar här), enligt min enkla mening förbiser Ni två viktiga omständigheter rörande Sverigedemokraterna.

  1. I motsats till övriga partier är SD:s partiledning påfallande välutbildad. De allra flesta har examina från Lund och Uppsala universitet (historia, statskunskap, ekonomi). Det är fråga om en rätt väl sammanfogad grupp av hyggligt begåvade akademiker som – trots en del mediala vurpor – håller ihop.
  2. De tänker långsiktigt, tar strid om tänkandet i vår befolkning. Dels genom diverse utspel i SR/SVT, dels genom den SD-trogna undervegationen i s k sociala media. De senaste framstötarna rörande riksdagförhör av SVT:s chefer och personligt ansvar för journalister är bara två exempel på SD:s långsiktiga dagordning. Fler sådana finns i de kommuner SD styr (med hjälp av Moderaterna), t ex Höör och Sölvesborg. Vi bör studera de kommunerna noga, det som utspelar sig där – om – vi inte synar SD:s dagordning noga mycket väl bli regeringspolitik 2022. Se upp.

 23. Anders Åberg skriver:

  Dennis Zackrisson!
  Nu blev jag lite konfunderad här. När jag svarar på din begäran om mer belägg för att imperialismen breder ut sig så misstolkar du det som ett svar på hur den svenska demokratin fungerar. Min beskrivning av hur SD hjälps fram av att media utelämnar sanningen om alla skattesänkningarna misstolkar du tydligen också. Sedan gnäller du över att jag inte har svarat dig!!

  Vi tycks inte kommunicera särskilt väl du och jag Dennis och jag förstår verkligen inte vad du är ute efter, men jag kan inte se att du har vederlagt något av det jag skrev i mitt inlägg.

 24. Dennis Zackrisson skriver:

  Anders Å!

  Allt blir ju enklare om vi förstår varandra, det begriper t o m jag. En förutsättning är väl då att vi är ense om vad vi diskuterar.

  Knut lade ut siffrorna från en opinionsundersökning om stödet till svenska politiska partier och uppmanade “Kommentera gärna!”. Jag tolkade det som att han bjöd upp till diskussion om just det han visade.

  Uppenbarligen gör du en annan tolkning där USA-imperialismen och journalistisk frihet (vad nu det är) står i fokus. Jag tycker inte att det har någon direkt inverkan på det som opinionsläget visar. Om du tycker så får du nog bekväma dig att sakligt och konkret visa på varför och hur det hela i praktiken hänger samman. Därur kanske det kan uppstå ett intressant meningsutbyte. Bollen ligger hos dig!

 25. Anders Åberg skriver:

  Dennis Zackrisson!
  Så här skriver du: “Att “krigshetsarna och imperialismen breder ut sig” borde du belägga bättre och “att 30-talets enfald verkar få nytt liv (?) här hemma (?) kräver också en motivering.” Du fick precis dom svar du efterfrågande Dennis, men om du inte ville ha dom, som det ju verkar nu, så begriper jag inte varför du frågade efter dom.

  Nu frågar du igen och då frågar jag mig om det verkligen är någon ide att svara, men jag gör väl ett försök till iallafall.

  Om alla större media begränsar sin rapportering i t ex Syrienfrågan till att förmedla den amerikanska propagandans bild av det som händer, så blir det svårt, ja nästan omöjligt för vanliga stressade människor att ta sig den tid som krävs för att bilda sig en riktig uppfattning. Samma sak gäller SD och invandrarfrågan, med utebliven rapportering om skattesänkningarna.

  Jag hittar ingen journalistisk frihet alls i detta. Däremot hittar jag ett mycket påtagligt hot mot yttrandefriheten. Vad hittar du?

 26. Dennis Zackrisson skriver:

  Anders Å!
  Möjligen går min kritik inte fram. Jag ville inte ha ytterligare propagandatirader till stöd för dina åsikter utan konkreta belägg. T ex på hur “30-talets enfald” går igen i dagens opinionsbildning. Men av det finns ingenting i dina svar.

  Du påstår att “svensk demokrati fungerar uselt”. Vad hänvisar du till för belägg som styrker det och på vilket konkret sätt brister den svenska demokratin? Och, om vi ska tala om dessa brister, menar du att det är genom “den amerikanska propagandan” som “överhetens kontroll” över media gör att demokratin brister? Hur sker detta rent konkret, undrar jag?

  “Ingen journalistisk frihet” säger du. Har du konkreta exempel? Stoppade artiklar? Av redaktörer avslagna reportageuppslag? Och nu har du hittat “ett mycket påtagligt hot mot yttrandefriheten”. Hur ser det ut, undrar jag?

  Att folk har andra åsikter i olika viktiga frågor än vad du och jag har ger oss ju ingen rätt att gnälla, utan ett uppdrag att hitta bättre argument för vår sak!

 27. Hans M Gabrielson skriver:

  Jag ber om ursäkt, det ska vara Hörby kommun som är ett av SD:s skyltfönster och experimentverkstäder. Jag rekommenderar läsning av Peter Kadhammars stora reportage i Aftonbladet 2:a mars. Om vi försöker översätta det som skett i Hörby sedan 2018 till riksnivå får man åtminstone en fingervisning om vad som är att vänta om Hr Åkesson flyttar in i Rosenbad 2022. Som sagt, se upp!

 28. Knut Lindelöf skriver:

  Jag ska läsa Kadhammar-reportaget. Men det stora problemet är inte att vi har ett nytt högerpari (med skumt förflutet) som håller på att komma ända fram till regeringsbildande. Det har vi haft många genom åren. Problemet är att vi inte har någon opposition som förmår presentera en trovärdig alternativ politik för folket. Jag gillar den slitna frasen “att kratta manegen”, den är så på pricken i det här fallet.

 29. Hans M Gabrielson skriver:

  Knut L!
  Nu förefaller det som att det finns en rörelse inom socialdemokratin att ta strid om pensionerna. Uttalanden i förra veckan av partisekreteraren Baastad tyder på det. I Januariavtalet finns en vag skrivning om höjning av pensionsnivåerna. Hon hotar t o m med att S frånträder avtalet om inget görs åt pensionerna, troligen under tryck från Reformisterna (med 4000 medlemmar f n, landets största S-förening) och LO. Dock ska ett eventuellt S-märkt pensionsförslag förankras i den s k Pensionsgruppen där konsensus innan beslut är obligatoriskt. Det innebär att om t ex den moderata representanten sätter sig på tvären blir inget av. M vill ju ha ett sjunde jobbskatteavdrag, sänka företagsskatter, mer pengar till försvar och polis. Jag bedömer chanserna att få igenom en någorlunda anständig pensionsreform innan valet 2022 som ytterligt små. Återstår då att driva frågan hårt i valrörelsen. Räcker det för att hejda SD-M-KD i valet? Jag fruktar att det drunknar i larmet om brottslighet…

 30. Dennis Zackrisson skriver:

  Du har skrivit klokt i den här diskussionen tidigare, Hans G! Att pensionerna skulle vara en vinstlott för S i den politiska opinionen ställer jag mig tveksam till. ATP var något helt annat, men det visade sig ju inte hålla statsfinansiellt utan fick ersättas av ett annat system, där inte staten utan pensionärerna själva får ta den stora risken.

  Allt medan de som kalkylmässigt skapar alla värden i pensionssystemet förutsätts arbeta på som förut. Och S-politiken går, såvitt jag förstår, ut på att straffskatta de pensionärer som vill fortsätta arbeta efter att de uppnått stupstocksåldern. Det var en av de första “återställarna” den nya S/MP-regeringen gjorde 2015.

  Oavsett SD måste vi, som jag ser det, i stället intensifiera försvaret av yttrandefriheten och inte svikta en millimeter i den frågan!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.