Kommer Netanyahus nya koalition och Kushners "uppgörelse" att bringa förstörelse över Jerusalems gyllene Klippmoské?

Om inte åtgärder vidtas snart – och Israel inte tvingas upphöra med sin anti-arabiska, anti-islamska politik – riskerar världen att förlora den mest ikoniska symbolen för Jerusalem, och en av de äldsta och vackraste religiösa strukturerna som någonsin skapats.

Utsikt mot Klippmoskén, i samma område som Al-Aqsa-moskén i Gamla staden i Jerusalems allt medan judiska ortodoxa män ber på en kyrkogård den 7 december 2017, dagen efter president Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad. Ariel Schalit | AP

ERUSALEM – Det finns en berättelse om kalif Umar bin al-Khattab, den muslimska ledaren som erövrade Jerusalem 637 vt (vanlig/vår tideräkning). Det sägs att när han kom in i staden bad han att få se templet som byggdes av kung Salomo men hittade ingen som visste var det fanns.  Enligt berättelsen träffade han då på en fattig judisk tiggare som satt på gatan. Tiggaren sa till kalifen att han kunde visa honom den plats där templet en gång stod. När de kom fram till platsen insåg Umar att den användes som stadens soptipp. Han föll då ner på knä och städade upp på platsen tillsammans med den judiska tiggaren, och lovade att bygga en fristad som för all evighet skulle skydda denna helig plats.

Denna fristad är Klippmoskén som med sin gyllene kupol har blivit den mest ikoniska symbolen för Jerusalem. Idag planerar sionisterna i Israel att förstöra den och ersätta den med något som verkar bli ett slakteri där judiska fanatiker kommer att offra djur i ritualer som inte kan anses vara något annat än gammalmodiga.

Den sionistiska taktiken för beslagtagande
Om vi ger akt på vad som händer vid Haram Al-Sharif – helgedomen i Jerusalem där Al-Aqsa-moskén och Klippmoskén med den gyllene kupolen är belägna – och jämföra händelseförloppet med sionisternas tidigare historiska beslagtagande av mark, städer, områden och bostäder var som helst i Palestina, så är den enda möjliga slutsatsen man kan dra att Israel har för avsikt att driva ut palestinier och muslimer och ge fler sionistiska fanatiker tillträde. Om detta inte stått fullständigt klart från början så bör alla från och med nu behandla denna fråga med största allvar.

En stillbild från dokumentärfilmen av Roni Kuban om “Tempelbergets Trogna”.

Ända sedan det sionistiska övertagandet av Palestina började, har taktiken varit att först skicka unga sionistiska fanatiker för att konfrontera den arabiska befolkningen. Under tiden vill etablissemanget låta påskina att det bara rör sig om oskyldiga upptåg av ungdomarna. Därefter tillåter det sionistiska etablissemanget att dessa unga fanatiker skapar vad de kallar “fakta på marken”. Därefter tillhandahålls successivt den infrastruktur som behövs för vatten, el, vägar och naturligtvis vidtas också säkerhetsåtgärder och till slut har detta “ungdomliga upptåg” förvandlats till en sionistisk bosättning.

Detta var sant före 1948 och sedan, efter 1967 återupptogs denna taktik, inledningsvis med bosättningar som de i Hebron och Sebastia. Idag används den här taktiken för att ta över områden som anses vara något mer kontroversiella och där staten officiellt inte vill bli inblandade. Dessa områden kallar Israel “olagliga utposter” – som så småningom blir “lagliga” och därefter fullt utvecklade bosättningar.

Peace Now uppger att: “Under Netanyahus regering har vi sett en intensiv aktivitet för att återigen införa fenomenet med olagliga utposter djupt in på Västbanken.”

Peace Now fortsätter: “Bosättningarnas historia visar att många gånger är grunden till etableringen av en ny bosättning ett lantbruk. I början får bosättarna tillstånd att odla landet, därefter tillstånd att bygga ett hus, och sedan, med eller utan något tillstånd, bygger de ett bostadsområde”.

Haram Al-Sharif
Knessetmedlem Yehuda Glick är en israelisk politiker som ser som sin livsuppgift att bygga ett judiskt tempel istället för de islamiska monument som funnits i Jerusalem i över tusen år. Enligt Glick så var de, för 30 år sedan när fanatiker som han själv började beträda området – som de kallar “Har Habayit” eller Tempelberget – omkring hundra personer. 2018 var de ungefär 30.000 och i år förväntas cirka 50.000 judiska fanatiker tränga in på området.

Vid en intervju i ett israeliskt TV-program om “Tempelbergets Trogna” sa “rabbin” Yoel Elitzur (en annan fanatisk ledare för denna grupp): “Vi kommer att avancera, ett steg i taget, vi kommer att göra vad de tillåter oss att göra och vi kommer att avancera. Detta har bevisligen fungerat.”

Journalisten frågade: “Du menar en långsam konfiskering?”

“Ja.”

De israeliska provokationerna vid Haram Al-Sharif är mycket välorganiserade och dokumenterade. De samordnas med de israeliska säkerhetsstyrkorna och är mer en styrkedemonstration än en oskyldig rundtur. Pojkarna som arrangerar dessa rundturer och som går till denna helgedom för att provocera, kastar sig då och då ner på marken och låter sig bli arresterade. I en video som tweetats ut av “Hozrim La’Har” (Återvända till [Tempel]berget) ser man unga män göra detta.

Det handlar inte bara om tillträde
Under de senaste åren har det funnits en växande rörelse av messianska judiska fanatiker som har hållit seminarier med praktiska övningar om hur man ska bygga upp templet och hur man utför djuroffer. Dräktklädda präster med alla nödvändiga tillbehör är närvarande tillsammans med hundratals deltagare som bevistar dessa arrangemang, som växer i popularitet. Det hålls också lektioner och läger för barn för att utbilda en ny generation israeler som vill eliminera alla tecken på muslimsk närvaro i Jerusalem, en stad som har varit muslimsk och tolerant gentemot andra
religioner i över tusen år. Efter att ha lyssnat på intervjuer med medlemmar av Tempelbergets Trogna verkar de besatta av att bränna röda kor, slakta unga getter och täcka platsen med rinnande blod från den rituella slakten. En praxis som knappast är förenlig med den lugna andligheten man finner i helgedomen idag.

Arkitekten Yoram Ginzburg tillsammans med ledare för “TempelbergetsTrogna” där de diskuterar planerna för det tredje judiska templet.

Ne’emani Har Ha’bait eller Tempelbergets Trogna har finansierat dessa tillställningar och har under de senaste åtta åren även betalat en arkitekt för att förvandla denna vansinniga, destruktiva hallucination till verklighet. Arkitekten, Yoram Ginzburg, är en sekulär israelisk jude som verkar vara nog så entusiastisk över denna vision som alla de andra. Hans plan omfattar skapandet av ett “Större Jerusalem” som inkluderar städerna Ramallah och Al-Bire i norr, och Betlehem, Beit Sahour och Beit Jala i söder. “Beträffande araberna” som bor i dessa områden erbjuder han vad han kallar “två intressanta alternativ”: det första är fördrivning, eller som han kallar det, “Evakuering och Kompensation” och det andra är masskonvertering – att alla palestinier kommer att konvertera till judendomen. Icke-judar kan få stanna så länge de är lojala mot detta “judiska projekt”.

Ett allvarligt hot
“Århundradets avtal” som slöts av Jared Kushner är ett avtal där Israel tar allt och palestinierna förnekas alla rättigheter. Neo-nazistiska bovar som Betsalel Smutritch och Michael Ben-Ari, med vilka Netanyahu slöt en pakt före valet i april 2019, blir troligen hans koalitionspartners. Under dessa omständigheter förefaller den dröm som Tempelbergets Trogna vill se materialisera sig inte längre vara så långt borta.

Under de senaste sju årtiondena har historien visat att landets herrar – de mest onda, våldsamma och rasistiska elementen i Israel – alltid får som de vill. Om inte åtgärder vidtas snabbt – och Israel med sin antiarabiska, antiislamistiska politik tvingas att sluta – riskerar världen att förlora den mest ikoniska symbolen för Jerusalem och en av de äldsta och vackraste religiösa strukturer som någonsin skapats.


Översättning av: Kjersti Rekve

Länk till originalartikeln >>

  1 kommentar for “Kommer Netanyahus nya koalition och Kushners "uppgörelse" att bringa förstörelse över Jerusalems gyllene Klippmoské?

  1. Leif Stålhammer skriver:

    Dessa fanatiska religiöst fundamentalistiska sionister (judar) påminner om sina spegelbilder inom IS. Det är bara att konstatera att det finns en slags judisk fascism som är i tilltagande. Motbjudande, men f n svår att hejda. Västvärlden med USA i spetsen gör detta möjligt. All kritik av Israel betraktas ju som antisemitism. Man kan säga att antisemitism har blivit Israels affärsidé. Utan Hitler inget Israel.

    Ett demokratiskt Palestina känns längre bort än på länge, men är förstås den enda möjliga långsiktiga lösningen. Förmodligen går vägen via ett större krig. Vi får se om Israel använder sitt kärnvapen, kanske i förebyggande syfte.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.