ommunisterna (K) släpper nu en valfilm inför EU-valet som uppmanar till bojkott.

Den visar två vanliga arbetande ungdomar på valdagens morgon. Killens skor, som han just knyter, antyder arbetarklass, kanske på väg till vallokalen. Men då lockar flickan honom till en herdestund i morgonsolen i deras mysiga lilla lya. Snabba klipp på deras inledning till ett samlag (får man förmoda). Det är en fin romantisk och sensuell filmsnutt i svensk filmtradition från En kärlekshistoria av Roy Andersson (1970). Syftet är att locka ungdomar till roligare och bättre saker än att legitimera EU genom att delta i det meningslösa valet.

Jag kan redan gissa mig till kritiken. Det är ”svärmorsklippt”, alltså inga nakendetaljer, bara antydningar (prydhet). Båda ungdomarna är långa, smala, blåögda och blonda (etniska svenskschabloner). Det är en tjej och en kille (heteronormativt). Och det är förstås antidemokratiskt (valbojkott). Men det är flickan som tar initiativet och levererar den mest skälmska blicken (jämställdhet).

Jag gillar denna kreativa filmsnutt, tycker den förmedlar livslust, framtidshopp och ställer diskret bra frågor om Sverige idag. Får nu se om den når framgång på sociala medier, och om K kan åstadkomma lite debatt om hur man ska förhålla sig till EU-valet.

Föregående artikelKommer Netanyahus nya koalition och Kushners "uppgörelse" att bringa förstörelse över Jerusalems gyllene Klippmoské?
Nästa artikelUSA:S UTRIKESDEPARTEMENT PUBLICERAR – MEN TAR BORT – SADISTISK RAPPORT OM VENEZUELA
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

10 KOMMENTARER

 1. ”Jag gillar denna kreativa filmsnutt, tycker den förmedlar livslust, framtidshopp och ställer diskret bra frågor om Sverige idag.” Just! Dessutom humor, en vara som är alltför underskattad.

 2. Underbart frimodig film och den kan säkert väcka uppmärksamhet och debatt just genom att den drar till sig alla nyliberala PK-moralister. Dom kan antagligen inte hålla sig från att kräkas offentligt på den och jag misstänker att det är syftet.

  Fuck EU!

 3. På bloggen Global Politics håller en medlem i SKP som vanligt på att tjata om ”den rätta” kampen mot kapitalismen och om vikten av att stödja dem (SKP) i EU-valet. Det är skönt att slippa det här. Vi är många nog som har aparta uppfattningar i denna bloggs kommentarsfält, är vi inte?

 4. Bojkott av demokratiska val, leder till större siffror för politiska rivaler.

 5. Martin G!
  Bojkott av bluffval leder till minskad legitimitet för dom rivaler som anordnat valet.

  Bedrägeri måste avslöjas. Håller du inte med om det?

 6. K meddelar att Facebook har valt att inte låta partiet marknadsföra filmen för att den bryter mot ”Facebooks policy om nakenhet”.

  ”Ett helt absurt ställningstagande från Facebooks sida, ett ställningstagande som gör att vi inte tillåts komma ut med vårt budskap mitt i en valkampanj, vilket i förlängningen är ett hot mot demokratin. […] för alla ärliga betraktare är det tydligt att filmen bygger på humor och till skillnad från övrig reklam i samhället inte använder sex eller nakenhet för att sälja en produkt.” Det ”påminner om en moralpanik som vi inte sett på länge i det här landet.”

 7. Nyss läste jag på sputniknews.com ”According to Renner, the film has been stopped by Facebook as a violation of their policy on nudity. However, the party requested a review, and at the time of writing the video is available on their Facebook page as well.” Så nu finns den (filmsnutten) tydligen till beskådande.

 8. Ha ha Facebook!! Högerns propagandamaskineri visar upp sig i all sin glans.

  Kan vi inte komma överens om att ni slutar lägga era liv i händerna på någon som heter Zucker!

 9. I Storbritannien finns nu ett renodlat Brexit-parti som kan bli det största brittiska partiet vid EU-valet om några veckor, om britterna är kvar i EU då. Men hur ser det ut hos oss? Har vi något renodlat Svexit-parti att rösta på vid det valet? Alltså ett parti som går fram med enbart krav på Svexit.

 10. Martin Gustavsson!
  Om det inte går att att rösta på Svexit, som klassas som högerextremistiskt, hur dålig demokrat är man då, om man inte röstar alls.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.