Jenny Tedjeza

triderna inom Kommunistiska partiet rullar vidare. Paritet har sitt nav i Göteborg, där sju personer är sysselsatta med att producera veckotidningen Proletären. Jenny Tedjeza var fram till igår (2 oktober) tidningens chefredaktör efter sammanlagt 18 år på Proletären.

Igår eftermiddag skrev hon så här på Facebook:

”Sedan jag tog över som redaktör har jag tillsammans med redaktionen arbetat för att bredda Proletären som arbetartidning. Vi genomförde en omfattande layoutförändring och försökte öppna upp tidningen för mer debatt och fler åsikter i frågor som rör arbetare på 2000-talet. Vi har också deltagit på Bokmässan och genomfört två Höj rösten-turnéer i syfte att på ett modernt och öppet sätt nå nya människor.

Jag ville att Proletären på allvar skulle ta på sig uppgiften att bli en mötesplats för arbetare i en tid då sådana mötesplatser nästan helt saknas, och när annan media mest fungerar som språkrör för makthavare och ankdamm för en journalistkår som alla springer åt samma håll.

Tyvärr har motsättningarna inom Kommunistiska Partiet lett till en mycket svår arbetssituation. Hälsan vacklar och jag är slutkörd.”

Hon avslutar sitt facebookinlägg på följande sätt:

”Jag lämnar Proletären, men definitivt inte övertygelsen om att det behövs en arbetartidning som öppet, nyfiket och med högt i tak tar sig an samtidens frågor. Arbetarklassen behöver egna medier som står fria från den ekonomiska och politiska eliten, men som också genomskådar liberalismens inflytande över vänstern.”

Det är den sista meningen som speglar huvudproblemet. Det handlar om hur man ska se på sig själva som vänster idag. K-partiet klarar inte att orientera sig som vänster i det helt nya politiska landskap vi idag lever i. Man slits isär mellan å ena sidan arbetarklassens (folkets) flykt från allt vad vänster heter p g a politikerklassens (inkl. S och V) nedmontering av välfärdsstaten och å andra sidan en proletärromantisk vänsterliberalism och identitetspolitik.

De som vill närma sig arbetarklassens verklighet har nu uppenbarligen dragit det kortaste strået. Den proletärromantiska huvudströmmen i gamla KPML(r) sitter djupt också i K. Förnyelsen och ansiktslyftningen med Robert Mathiasson och Jenny Tedjeza verkar nu vara över. Men, överlever partiet? Det blir nästa fråga. Kanske går det som det gick för 70-talets SKP, som till sist avskaffade sig själv.

Föregående artikelÖverhetens korrekta historia
Nästa artikelVILL KLIMATRÖRELSEN ATT FATTIGA LÄNDER SKA SVÄLTA?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

21 KOMMENTARER

 1. Fan också! Det hände något stort och positivt när Jenny tog över ledarskapet för redaktion på Proletären. Hon är kunnig, beläst, en duktig intervjuare och en utmärkt skribent. Vi hade olika åsikter (jag har ju genom åren skrivit en del i Proletären) i en del frågor. Men vi kunde prata vidare och det kändes som att K och dess tidning var på väg att skapa sig en relevant och röd röst i den svenska PK-debatten. Men den rösten har nu tystnat. Troligen kommer nu K att föra en lika tynande tillvaro som nuvarande SKP. Ytterligare ett irrelevant sällskap.

  Fan också! De var så nära. Men nära skjuter ingen hare. Jag kommer att sakna Jennys ledarskap på samma sätt som jag saknar Robbans härliga sätt att resonera. Vad bör göras nu?

 2. ”Man slits isär mellan å ena sidan arbetarklassens (folkets) flykt från allt vad vänster heter p g a politikerklassens (inkl. S och V) nedmontering av välfärdsstaten och å andra sidan en proletärromantisk vänsterliberalism och identitetspolitik.” Detta är ganska tomt prat Knut. Flyr arbetarklassen från ALLT vad vänster heter? Menar du tankar, känslor och framtidshopp, eller menar du organisationer (partier, fackföreningar)? Sedan måste du nog i det här fallet också precisera/exemplifiera vad vänsterliberalism och identitetspolitik är.

  Det som jag tycker är tråkigt är att inte motsättningarna speglats mer i Proletären innan det lett till att medarbetare blivit utarbetade. Det blev några inlägg som F Baude startade. N Littorin kom med ett inlägg i nummer 37 och J-Å Karlsson och P-O Balkedal synade detta inlägg i nummer 38. Är det Olle Josefssons idé från Clartébloggen som nu skall styra? ”Dessvärre finns också en så kallad vänster som slåss för välfärd och klimat, men slår mot flyktingar. Den har inte framtiden för sig.” Jag kommenterade detta inlägg på lindelof.nu den 18.9. med anledning av Knuts artikel ”Robert Mathiasson blev utmobbad och ersatt som K-ordförande” på följande vis ”Han (OJ) tar inte frågan på tillräckligt allvar, utan använder den för att framställa sig själv (och Clarté?) som innehavare av den rätta linjen, till skillnad från ’en så kallad vänster’.”

  Det är det förbannat slarviga sättet att använda ”vänster” eller ”så kallad vänster” som irriterar mig. Det görs för att förmåga att precisera sig saknas. Och det påpekar både J-Å Karlsson och P-O Balkedal i ovan nämnda inlägg. När jag var med i KFML(r) kom jag att tröttna på predikantstilen och lämnade/uteslöts(?). För något år sedan gjorde Ulf Nilsson mig åter uppmärksam på Proletären och jag har bidragit flera gånger pekuniärt till tidningens arbete. Om nu de som jag tycker står för vettiga, ja till och med mycket välformulerade tankar tvingas kasta in handduken, ja då får jag sluta prenumerera på Proletären igen.

 3. Det är nog ingen risk. Sekter tenderar att leva vidare i alla tider, ibland mindre och stundom lite större. Självklart uppstår motsättningar när de som vill bryta upp från sekttillvaron och närma sig folket runt omkring växer sig alltför stora. Då är det ju bättre att söka sig tillbaka till hålorna och fortsätta kasta de gamla slagorden omkring sig jämsides med glåporden mot ”den dumma arbetarklassen som inte begriper sitt eget bästa”. I varje fall slipper man undan risken att ställas till ansvar för politiken!

 4. Är frågan om nationell suveränitet stötestenen? Frågan innefattar bland mycket annat migrationen, tabubelagd i Sverige av socialdemokrater och en del som kallar sig vänster. Hur ser frågan ut utifrån den proletära internationalismens utgångspunkt? Att ge upp sitt lands suveränitet och låta kriminaliteten flöda in över gränserna ofta organiserad i etniska klaner tjänar inte arbetarklassens långsiktiga mål. Detta dråpslag utdelades som bekant av socialdemokraterna i samråd med kapitalet. Kallas landsförräderi. Vad Clarté tycker över skrivbordet är ointressant. Att diskutera massinvandringen är inte ”att slå mot flyktingar”. Migration à la Zoros tjänar endast det globala kapitalets behov av fritt flyt för att maximera sina vinster ända in i kaklet. Det jäser i Sverige kring frågan om massinvandringens konsekvenser. SD växer eftersom folk inte ser något trovärdigt alternativ. Allt fler svenskar står främmande inför det samhälle som vuxit fram under åren efter 80-talet.

 5. Jag har i följande tråd gett förslag på fraktionering kombinerat med valsamverkan för att organisera och ena den splittrade vänstern igen så att den kan kliva över 4% och utmana EU-vurmarna och den vänster som satt sig i monopolkapitalets knä.

  Har även försökt stötta Jenny där. Det är nog bra om ni ger er in i diskursen där. Det förekommer en hel del dumheter där.

 6. Det som synes sker i K är att partihögern lämnar. Det är precis som i samhället i övrigt, klasskamp. Ni som läst i Franks o Roberts facebooks inlägg kan ju utan vidare svårighet konstatera att det inte är fråga om kamrater som stödjer varandra eller andra.

  Nej i det gänget är det ryggdunkandet och antidemokratiska medel som gäller. Man skiter i partidemokratin. Man utser sina efterträdare. Och när dom inte håller måttet. Då tages heder och ära av varandra.

  Att de senaste avhoppen sker är nog mer av godo än ondo. Ty under deras fögderi har extremhöger-avvikelser ständigt skett. Det har delats ut likes till talare på förintelsemöten. Det har varit en linje utåt och en linje inåt.

  Samtidigt som man skulle enas så skulle man göra upp inom vänstern och bryta med identitetsvänstern. Och den värsta formen av den står man själv för. Man hetsar mot polacker och är islamofober. Man skiter i klassbröder o klassanalys. SD-agendan har man gjort till sin.

 7. Jag vet inte vem Leif Holmgren är. Men hans sätt att skriva är mig bekant sedan 1970-talet. ”Man skiter i demokratin”, ”Man utser sina efterträdare.” Vem är ”man” och hur har detta ”skitande” varit möjligt? ”Ty under deras fögderi har extremhöger-avvikelser ständigt skett.” Inte ett enda exempel trots att det rör sig om något extremt. ”Det har delats ut likes till talare på förintelsemöten.” ???? Passiv form! (Det har sagts mig!) Vem skriver du för på denna blogg Leif? Jag fattar inget. Detta inlägg är ett utmärkt exempel på förvirring och oförmåga att vara konkret.

  Nåväl, som du skriver Leif ”Det är precis som i samhället i övrigt, klasskamp”. Men var är ”Låt tusen blommor blomma, låt tusen skolor debattera?” Det allt snabbare sönderfallet av det svenska samhället (som Proletären med den äran ständigt skildrar), gör att det inom K verkar saknas förmåga att tackla detta inom en politisk organisation för det arbetande folket i Sverige.

  När jag på 1970-talet gick i Röd Front, var min favoritparoll ”Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet”. Det är det än mer idag när kampen ännu mer internationaliseras och flyttas österut, samtidigt som vi med tydlighet ser hur splittringen bland det som kallas Västern eller Imperiet med vasaller på ett härligt sätt ökar. Men jag förmår inte ta ställning i flyktingfrågan till exempel. Det hade jag tänkt få hjälp med, bland annat av K via Proletären.

 8. Bertil C!
  Att du inte fattar rår jag inte för. Att du inte hänger med rår jag inte heller för. Du ska nog låt bli att låta andra tycka för dig. För det blir inte bra eller ger ett stbilt intryck. Och du kan ju när du skriver bemöda dig om att bemöta dina antagonisters argument. Nu kackar du bara runt i skiten.

  Om man har någon insikt i K:s historia och organisation kan man inte vara så blåögd som du är. Det är ju inte bara tur att flera tycks förstå mig? Både i, och utanför K?

 9. Leif Holmgren!
  ”Man hetsar mot polacker och är islamofober. Man skiter i klassbröder o klassanalys. SD-agendan har man gjort till sin.” Som gammal f d partimedlem och bekant till ett antal nuvarande partimedlemmar, så måste jag säga att jag inte alls känner igen den beskrivningen.

  Möjligen skulle klassanalysen behöva uppdateras för att passa bättre till det teknikskifte vi står inför, men resten är ju rent förtal. Dom hetsar inte mot polacker, men dom inser att import av billig arbetskraft måste stoppas. I Sverige råkar en stor del av den importen komma från Polen. Folk som medvetet säljer sin arbetskraft billigt i ett annat land hotar allt vad solidaritet och arbetarkamp heter. Sådant har alltid bekämpats av stridbara arbetare och så måste det fortsätta. Det leder ofrånkomligen till kritik av enskilda individer, men vuxna människor som beter sig på det sättet får faktiskt leva med det.

  Att partiet gjort SD-agendan till sin framstår för mig som ren förbannad lögn.

 10. Anders Åberg!
  Det som framstår som lögn är nog du. Ännu en av de förvirrade och rädda småborgerliga.
  Ännu en som förvränger vad som sker och skett.

  Malmö K har delat ut flygblad som hetsar mot polacker. Går inte dessa med i Sosse-LO så kan dom sticka hem. Men samma kreatur till ”kommunister” säger inte ett något om deras egna partikamrater som arbetar i Danmark och Norge.

  Och man undrar ju om den fackliga sekreteraren verkligen godkänt det sinnesförvirrade flygbladet? Så var det med den så kallade lögnen.

  Nu är det ju även så att det flygbladet fått mycket kritik inte bara externt. Ledande goda kamrater har klart visat sin avsky mot flera av NilsFlygarnas galenskaper. Det hedrar dom. Att den bruna smittan drabbat Malmö K står klart efter Joe Nilssons misshandelshot på möte med Lars Åberg för några dagar sedan.

  Samma ”herre” som tycker det är bra att prata på förintelseförnekarmöten går på möten arrangerade av Malmö K. Så vem fan är det som ljuger i denna tråd?

 11. Nu förstår jag vad Leif H är för sorts person. Han tar för givet att om han inte blir förstådd så är det lyssnarens fel. Tänk om jag haft den inställningen som lärare, och nog hade jag kollegor som hade det och deras framgång var inte heller stor. På slutet skriver Leif H ”Det är ju inte bara tur att flera tycks förstå mig?” Det är rätt att det står ”tycks”, för Leif vet kanske inte om de verkligen förstår, eftersom han inte anstränger sig mer än vad han verkar vilja göra i en diskussion. Dessa ”flera” som nämns kanske låtsas förstå då de vet att de kanske blir bemötta som jag blivit.

  Hur jag skulle kunna bemöda mig att bemöta Leifs argument begriper jag inte. Det är ju argument som saknas i inlägget. Det står t ex ”Ty under deras fögderi har extremhöger-avvikelser ständigt skett”. Det är inget argument det är en mycket allvarlig anklagelse. Om du Leif åtminstone kunde komma med något exempel. Men jag antar att en småborgare som jag inte är värd den mödan.

 12. Leif H!
  Exakt vad som försiggår i Malmö känner jag inte till, men ditt användande av ordet ”dom” ger intryck av att en stor del av partiet vill föra SD-politik och det är inte sant.

  Joe Nilsson är vad jag förstår inte medlem i partiet längre och det verkar pågå en ganska omfattande diskussion i partiet om vad Malmöavdelningen hittar på.

  Skrivningen i flygbladet du hänvisar till är i princip riktig. Att låna ut sig till lönedumpning kan aldrig vara okej för en klassmedveten vänsterorganisation.

  Jag har inte läst flygbladet, men om din beskrivning av det är korrekt så kanske man kan invända att kraven borde rikta sig till politiker och fackföreningsledare i första hand och privatpersoner i andra hand.

  Rent generellt måste vänstern reda ut det här med import av billig arbetskraft och inte blanda ihop den frågan med flyktingpolitiken. Detta samtidigt som man tar avstånd från rasismen. Ja till en generös flyktingpolitik och nej till import av billig arbetskraft låter rimligt tycker jag.

 13. Bertil C!
  Ja var ska man börja? Med en person som vet allt men inget? Har du missat den motsättning som skakar K och riskerar skada K djupt? Och så påstår du att det är jag som är felet. När du inget märkt eller hört. Det kanske är så enkelt att du behöver vakna till där i högerdimman? Det är ganska talande att du inte längre skanderar internationell solidaritet arbetarklassens kampenhet. Nej nu ska det jagas polacker. Och inte ett ljud om svenskar i Norge och Danmark. Och givetvis så istället för att bemöta argumenten.

  Så har du fattat vad jag är för person. Du framstår ju bara som en tönt med en taskig inställning mot polacker. Och du ska nog ge fan i att försöka leka lärare åt politiskt medvetna arbetare. För vi skiter totalt i von oben typer.

 14. Leif H!
  Det är med största tvekan jag låter denna diskussion fortsätta. Den har redan övergått i personangrepp, vilket är emot bloggens regler.

  Bertil C!
  Du balanserar på gränsen när du klistrar tvivelaktiga egenskaper på Leif H som person; ”Nu förstår jag vad Leif H är för sorts person…”

  Håll era inlägg till sak och undvik att kritisera andra på ett personligt plan.

 15. Anders Åberg!
  Först är skrivningen i flygbladet riktig. Sedan har du inte läst flygbladet.
  Du får ursäkta, det blir aningen schitzofrent.

  Och kritikerna både inom och utom K mot Malmö K flygbladet har tagit upp det lämpliga om lika villkor för arbetare. Och att facken måste ta kamp mot lönedumpningen genom att inte skriva avtal som ger sämre villkor för polacker, bulgarer eller andra utländska arbetare, vilket sosse-LO gör i dag.

  Och det är inte bara Byggnads som gjort det. Det sker inom de flesta förbund idag. Och man förhandlar inte ens om Mbl 38-39 när det gäller underentreprenörer. Redan där sviker man sina medlemmar.

  Så nej, K Malmös flygblad är inte bra. Och K som parti är inte som K Malmö. Totalt värdelösa, främlingsfientliga o islamofobiska. Ty dom är kommunister i det stora hela, vilket Nisse Flygarna från Malmö inte är.

 16. Nej, Knut L!
  Den här diskussionen kan givetvis inte räddas av dina tillrättavisningar utan den är och förblir skvallrig och sekteristisk. Den kan bara leda till ökat förakt för en vänster som för en sådan svindelframkallande argumentation.

 17. Leif H!
  Bra, då är vi överens om att inte ett stort antal medlemmar i K vill driva SD-politik och om att lönedumpningen måste stoppas. I första hand då genom krav på sossefacken att kräva lika lön för lika jobb på alla arbetsplatser. Om det genomförs blir arbetskraftsimporten ointressant utom då det är brist på kompetent folk.

  Det där låter som en fråga som K skulle satsa allt dom har på. Dels för att visa hur sossefacket hjälper till med lönedumpningen och dels för att göra det tydligt hur detta föder rasism på våra arbetsplatser och i bästa fall dra undan mattan för SD bland LO folk.

  Kanske måste också skillnaden mellan importen av billig arbetskraft och flyktingfrågan tydliggöras ännu mer. Många kallar alltihop för invandrarfrågan, vilket blir fel.

  Jag tycker dock att det känns tråkigt att både Mathiasson och Tedjeza lämnar sina poster. Dom stod för något nytt och friskt som vänstern sannolikt är i mycket stort behov av. Hur förankrat det var i partiet vet jag däremot inte.

 18. Nej nej!
  Dom står inte för något nytt alls.
  Dom står för ett samhälle jag inte vill ha.
  Dom står för en politik som jag inte gillar.
  Dom står för vi och dom.
  Dom står för en högerpolitisk strömming inom K.
  Visserligen liten och ynklig.
  Men riktigt farlig och med ett uttalat syfte att splittra vänstern.
  Dom har seglat under falsk flagg och kört med en dold agenda.
  Och försatt K i sin värsta och djupaste kris någonsin.

 19. Leif H och andra!
  Nu sätter jag stopp för vidare debatt om de inre förhållandena i Kommunistiska partiet. Ord står mot ord, vilket pekar mot en ännu mer fördjupad kris. Det verkar alla överens om.

 20. Leif Holmgren skriver om flygbladet i Malmö så här ”… K har delat ut flygblad som hetsar mot polacker. Går inte dessa med i Sosse-LO så kan dom sticka hem…”

  Sanningen är att på flygbladet stod ”Gå med i facket eller åk hem!” Och på nästa sida: ”Tänk på det fackliga löftet, att arbetare aldrig ska konkurrera med varandra om löner och villkor.” Typ. Och två av skälen till att Robert Mathiasson valdes till ordförande för K var att han var både feminist och antirasist. När Robert M började tänka om, hamnade han i kylan, och det gjorde Jenny Tedjeza med. Joe Nilsson talade på ett möte, som bl a Ingrid Karlqvist deltog i och sa bl a ”Stalin gjorde mer för svenska välfärden än socialdemokratin…” enligt L H är han ”ändå högerfascist”.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.