Borgen i dansk tv blev en gigantisk tittarsuccé. Även på vår sida Sundet. Måhända kanske en smula oväntat beaktande ämnet. En dramatisering av intrigerna och maktkamperna i Snapstinget i København, framförallt turerna bakom stängda dörrar. 

Tittaren som flugan på väggen? Inblicken i hur folkvalda beter sig när de allmänna valen är förbi. Allt valfläsk i soptunnan. Men inte är det så dejligt som dansken säger att följa detta agerande.

Som ung och grön, uppvuxen med en idealistiskt lagd socialdemokratisk mor som inte skulle drömt om att sko sig på sina uppdrag i det allmännas tjänst, trodde jag att politik inte var så – vad skall jag säga? – smutsigt. 

Men själva skulle väl yrkespolitikerna hävda att man måste kompromissa och bedriva kohandel för att åstadkomma resultat. Att de bara följer spelets regler. Glöm ideologi och partiprogram. Högtidstal och utfästelser. Löften och snicksnack. 

Man ”måste” vara realpolitiker, annars bli man inte gammal i gamet. Pragmatikens hegemoni. 

För en vecka sedan började jag se den norska tv-serien Makten på SVT Play. Ett strå vassare än Borgen. Det är en sådan där sällsynt serie om vilka jag brukar stöna: varför kan de inte lägga ut alla avsnitten på en gång! Intet är som, i detta fall, väntans tider. 

Finns det någon norsk Bæhrendtz att klaga hos? Men kanske är det SVT jag skall ge mig på. 

Roligt gjort. Utspelar sig från mitten av 70-talet och framåt. Inspelad 2023. Inget produktionen försöker att dölja. Det förekommer mobiltelefoner och annat ur vår samtid. Konstigt nog stör det inte. 

En återkommande kommentator som bryter händelseförloppet förlänar serien en metanivå. Brechts Verfremdung. Framkallar produktivt tvivel: är det fiktivt eller inte? Kommentatorn ställer samma fråga direkt till kameran, till oss som tittar.

Porträttlika skådespelare. Lätt att se Reinulf Steen, Gro Harlem Brundtland (i de två första avsnitten mycket positivt framställd, politiskt oskuldsfull), landsfadern Einar Gerhardsen, den saktfärdige Trygve Bratteli och de andra lusekofttopparna framför sig. 

Nyttigt att få en repetition av modern historia. Angeläget, inte bara för norrmän. Reflektions-väckande.

Oljefälten i havet. Kampen mot utbyggnaden av älvar. Den framväxande miljörörelsen med de unga i spetsen. Som de norska socialdemokraterna, skuggade av mäktiga betong-LO, har svårt att förhålla sig till. 

Jobben framför allt! Den heliga arbetslinjen. Då som nu.

Jag associerar till Vietnamrörelsen i Sverige, som (s) hade stora problem med. Togs på sängen. Och där, bland de unga krigsprotesterande demonstranterna, fanns idealisterna!

Kalla kriget. CIA har ett finger med i spelet. Intet nytt under solen. Ta Nato och Ukraina idag. USA:s förödande inflytande.

Winston Churchills yttrande blev en klassiker: ”Demokratin är den sämsta statsformen, bortsett från alla andra.” 

När jag ser Makten, tänker jag som så många gånger förr: Mammas socialdemokrati är död. Det handlar ju om Arbeiderpartiet i Norge. 

Ännu mer tänker jag: man kan sätta likhetstecken mellan (formell) demokrati och parlamentarism. Men inte är parlamentarism detsamma som folkvälde. Därför röstar jag inte, heller inte gjort på en herrans massa år. Inte legitimera detta politiska vanstyre bortom insyn!

Kanske var partierna medlemsberoende folkrörelser på 70-talet. Men definitivt inte nu. Finansieras via skattsedeln. Liksom i Borgen speglas symbiosen mellan mainstream media och rikspolitikerna. ”Klägget” sa väl Juholt från Oskarshamn. Folket är frånvarande.

Och var är de som påminner om min mamma? Reinulf Steen försökte kanske hålla den röda arbetarrörelsefanan högt, ett slags motsvarighet till nämnde Håkan Juholt, men kämpade med spritdjävulen. Det förtiger inte serien. 

Jag kunde knappt bärga mig till idag för tredje avsnittet. 12 veckor framåt rullar serien, varje onsdag. Tolv! Det är till att hålla en obotlig tv-serienörd på halster. Kaffet färdigt. Nu se!

Föregående artikelDN förstår sig inte på propaganda
Nästa artikel
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

8 KOMMENTARER

 1. Lasse E!
  I lördagens upplaga av P1-Programmet Norsken/Svensken och Dansken togs MAKTA upp för recension.

  Delar ditt intresse för TV-serier men nörd vet jag inte om jag vill kalla mig. Mer nyfiken på samhällsfrågor på TV. Vi får inte glömma våran Lars Molin och hans klassiker på TV som ”Den tatuerade änkan” och ”Potatishandlaren”.

  Just nu står en engelsk serie överst på Agendan, som avslöjade Engelska Postverket, som har mörkat i 15 år med en skandal, där Postkassörskor blev anklagade för försnillade av sina dagskassor. Nu har det avslöjats att det var det nya Datasystemet som ställde till problemen. Det orsakade självmord och många personliga tragedier. Staten kan ju inte ha fel, det har vi lärt oss.

  Få serier har som denna lett till denna gigantiska skandal. Jag fick reda på detta i Söndagens ”God Morgon Världen”

  Om du får tid över kolla denna avslöjande serie på 4 avsnitt. Här kommer länken.

 2. Tommy S!
  Helt rätt. Den mångsidige Lars Molin förtjänar att framhållas. Förutom dem du nämner, drar jag en lans för Midvinterduell, sett den flera gånger. Jag säger bara: Ingvar Hirdwall, Mona Malm och Tommy Johnson. Tack för tips och länk! Den skall jag se. Och som friherre har jag all tid i världen för att ”nörda” på. Söka uppslag för nya texter.

 3. Friherre du måste väl skämta, det är väl bara Povel Ramel som kallar sig det. Det mesta Lars Molin gjorde var bra och det kunde ses av en stor publik i SVT och nu på SVT-Play.

  Missa inte Mr Bates VS The Post Office. Den har fått Parlamentet att se över lagstiftningen vad
  som gäller för misstag av Statliga inrättningar. Verkligheten överträffar dikten.

 4. Tommy S!
  Rättare sagt anställningsfri herre. Njuter av dagar som jag själv fyller med ett innehåll. Tv-serietittande, e-boksläsande, skrivande, funderande, kontakt på nätet med vänner runt om i landet. Livet kunde inte vara bättre. Än just nu. Men, så klart. Olust inför den förkrigsstämning som hetsas fram. Oro för vännerna på Västbanken, alla jag lärde känna under min tid där. Tack för tips.

 5. Hej Lasse E!
  Håller på att rensa bland alla filmer, serier på mina 4 fönster då hittade jag en intressant länk. Om en anställningsfri serienörd kan tänka sig att titta på Ryskproducerade serier med engelsk; tysk; spansk undertext

  Tror jag har en bra fingerkänsla när det gäller kvalitetsfilm. Har nog sett över 1000 filmer sedan 1964. Rekommenderar ”Fate of man” ”Come and see” flera filmatiserade böcker av L Tolstoj och A Tjechov. Vidare ”The cold summer 1953” och ”Dersu Uzala”. Men här kommer länken: https://www.youtube.com/@Mosfilm_eng/videos

  OBS! min erfarenhet efter mer än 10 års letande på nätet efter kvalitetsfilm är att ”youtube” kan helt plötsligt ta bort filmerna p g a brott mot upphovsrätten m m.

 6. Tack, snälla Tommy S!
  Tipsen mottages tacksamt. Och jag litar, förstås, på din fingertoppskänsla, fattas bara. Kul med serier som jag inte hittar själv.

 7. Lasse E!
  Jag är ju inte annorlunda än dom flesta andra människor man vill ju bli bekräftad helst när man vet att man är nästan ensam om att leta gratisfilm på nätet.

  Försök själv får du se och hitta dom 2 kinesiska filmer jag lagt ut på en annan tråd. ”Berättelsen om Ju Dou” och ”Vikarien” har jag letat efter i minst 5 år och då
  menar jag med engelsk text. Om du så går 3-skift med dig själv så tror jag inte du hittar den.
  Den som letar han finner, eller?

 8. Tommy S!
  Du är sannerligen strået vassare, snarare flera strån vassare, än Ekstrand i ditt sökande. Stort tack för alla tips!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.