San Quentin State Prison

uintinus var en romare som predikade kristendom i Frankrike för vilket han led martyrdöden. Efter åtskillig tortyr blev han omkring år 287 halshuggen. I området, mitt emellan Bryssel och Paris, finns nu staden Saint-Quentin, uppkallad efter honom.

En annan plats som fått sitt namn efter detta helgon är San Quentin Village, ett idylliskt samhälle med ett hundratal invånare och med eget postkontor och en badstrand i San Francisco Bay. Strax intill ligger fängelset San Quentin på en udde med fin utsikt över fjärden. Pendlarfärjorna från Tiburon till San Francisco passerar tätt förbi. Inte heller om man kör bil norrut över GG-bron, kan man undgå att se det stora fängelset på någon kilometers avstånd. Det tar upp drygt en kvadratkilometer och inhyser ca 3700 fångar varav 745 i den så kallade Condemned Unit eller ”Death row”. Alla Kaliforniens dödsdömda män sitter där. De dödsdömda kvinnorna, ett tjugotal, hålls söderut utanför Chowchilla tillsammans med några tusen andra.

Kalifornien leder stort över Florida med 346 dödsdömda och Texas med 240. På grund av överklaganden och uppskov blir de flesta aldrig avrättade utan hinner dö av mer eller mindre naturliga skäl.

Ronnie Lee Gardner nekades uppskov medan han drev sitt fall som ett juridiskt medborgarrättsmål.

Numera utförs ”lethal injection”, d v s ett dödligt gift injiseras i blodet, i alla delstater. Men valfrihet råder. I Florida och sex andra stater erbjuds man elektriska stolen, på San Quentin och i Arizona har de en gaskammare. I Washington och Delaware kan man bli hängd, och i Utah var den siste som blev arkebuserad inte Joe Hill 1915 utan Ronnie Lee Gardner 2010.

Giftinjisering låter ju vetenskapligt och humant, särskilt på engelska (lethal injection). Den dömde spänns fast på en brits inte olik den på en läkarmottagning. Men där ligger en del av problemet. Många läkemedelsföretag vägrar sälja medikamenter som uttryckligen ska användas till att avliva folk. De är rädda för protester som kan skada försäljningen. Till exempel krävde McKesson Medical-Surgical Inc. i april förra året att Arkansas skulle förbjudas avrätta folk med ett gift de tidigare sålt eftersom delstaten inte skulle ha följt sin del av affärsavtalet. Delstatens guvernör beslöt då att accelerera avrättningarna för att förekomma ett förbud. Två avrättningar per dag bokades för fyra dagar under en tiodagarsperiod. Dussintals överklaganden följde, och överklaganden av tidigare överklaganden. Till slut hann de med fyra avrättningar under perioden.

Det mer akuta problemet är dock ett annat: Det är lättare sagt än gjort att ta död på folk med gift. Till och med Putin misslyckades ju där i Salisbury…

Doyle Hamm

I februari i år misslyckades man med en avrättning i Alabama. Doyle Hamm, 61, skulle avrättas med giftinjektion efter över 30 år på ”death row”. Han hade varit sprutnarkoman (vanligt bland dödsdömda) och hade cancer i lymfsystemet. De kunde inte hitta någon användbar ven, vände honom på magen men hittade ändå ingen. Då försökte de, d v s läkaren, hitta en mer central ven genom att köra upp en kateter i skrevet. Efter några timmar avblåstes avrättningen, inte för att patienten blev torterad utan för att man närmade sig midnatt. Avrättningsordern gällde nämligen bara för en dag. När han läkarundersöktes några dagar senare hade han förutom många hål efter nålstick också blod i urinen, vilket tyder på en punkterad urinblåsa. Sedan dess har dock Alabama genomfört en lyckad avrättning. För några veckor sedan avrättades den förståndshandikappade Michael Wayne Eggers

Clayton Lockett

Oklahoma skulle avrätta Clayton Lockett år 2014, men efter 20 minuters misslyckade försök gav de upp. Dock avled den svårt medtagne fången i en hjärtattack strax efteråt.

Enligt förståsigpåarna finns det nio sätt att avrätta människor: Hängning, arkebusering, nackskott (Kina!), halshuggning (Islamiska och till 1977 franska staten m fl), giftinjicering, stening (Iran), gaskammare, elektriska stolen och fall från hög höjd (argentinska militärjuntan).

Men kanske håller vi på att få en tionde: Kvävning. Hur tänker de kväva folk? Med kväve förstås. I dagarna meddelade myndigheterna i Oklahoma, att de tänkte börja avrätta folk med kvävgas, eftersom de började få ont om lämpligt gift att injicera. American Veterinary Medical Association (AVMA) avråder dock från att avliva djur med hjälp av kväve. De hävdar att det tar sju minuter för en gris på 70 pund (31,75 kg) att dö med denna metod.

Men skam den som ger sig. Luft utgörs ju till 4/5 av kväve, så det blir både billigt och miljövänligt.

Föregående artikelDET VAR ETT APRILSKÄMT…
Nästa artikelVarför förgiftades också Julia Skripal?
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

4 KOMMENTARER

 1. Personligen är jag inte säker på att Putin förgiftade folket i Salisbury. Men vi får väl se när bevisen så småningom läggs fram. Hoppas det inte är lika illa som med Blairs Weapons of Massdestruction. Fast nu är det dioxin i svenska miljöägg också… så förgiftad blir man hursomhelst. Bara en tidsfråga, om man säger… inte minst mentalt, om man inte passar sig.

  Fast, varför får man skjuta folk i krig och inte i fred? I Sverige kan man inte välja att bli skjuten i stället för att läggas i långvård. Hur ser vi på dementa människor, egentligen?
  Just nu rapporterar radio att man upptäckt att folk går och blir dementa. Och det är val i år.

 2. Humana avrättningsmetoder bör förbjudas. De är bara för att göra hanteringen otraumatisk för utföraren och få oss åskådare att inte äcklas allt för mycket av hanteringen.

  Avrättning bör enbart göras med de vidrigaste mest långdragna och traumatiska medel för alla inblandade. Om inte bödlar och åskådare drabbas av PTSD är metoden olämplig.

  För vem bryr sig om lidande om slutresultatet är döden? Det är knappast den dödsdömde som får men av lidandet.

 3. Det som Bengt beskriver är enligt min uppfattning tortyr som enligt alla FN-konventioner är olagligt. Själv är jag emot alla former av dödsstraff. Svensk lag likaså.

  USA har en annan syn, inte minst President Trump, den nya utrikesministern och den nye CIA-chefen, som är positiv till tortyr – och värre än så – vid utredningar och förhör.

  Detta säger nog det mesta om förruttnelsen i den amerikanska maktbasen och förhållandena i amerikanska fängelser. Fy fan säger jag.

  Tack för ett bra reportage som ofta, med en beskrivning av något som är en del av landet USA:s haveri. Ett bra exempel på ”don’t tell it, show it”. Fritt fram för var och en att tolka. Du är dessutom solidarisk med det land du bor i, men granskar och rapporterar kritiskt när du så tycker.

 4. Hej Bengt S!
  Du som är flitig kommentator på denna sida känner säkert till att jag brukar tipsa om film kopplat till ämnet.

  Den första är från den polske filmregissören Krzysztof Kieslowski och från hans filmer som bygger på (Tio Guds bud) Dekalogen.

  En liten film om konsten att döda
  Original title: Krótki film o zabijaniu
  1988 1h 24m

  Dekalogen 5: Du skall icke dräpa

  En psykotisk, ung man mördar en taxichaufför brutalt och döms till döden genom hängning. Två mord, ett legalt, ett illegalt, båda vidriga.

  Filmen vann jurypriset i Cannes och klipptes senare ned till ett entimmesavsnitt i Kieslowskis Dekalogserie med den svenska titeln ”Dekalogen 5: Du skall icke dräpa”

  Tal: polska
  Text: engelsk

  https://ok.ru/video/2871469476442

  Det andra filmtipset är lika komplicerat för alla inblandade. Med en av mina favoritskådespelare i huvudrollen:
  Gian Maria Volontè

  Öppna dörrar
  Original title: Porte aperte
  19901h 48m

  A principled judge faces a case that society demands capital punishment for.

  Tjänsteman begår trippelmord i Palermo 1937 i osentimental filmatisering av Leonardo Sciascias antidödsstraffroman.

  Tal: Italienska
  Text:engelsk

  https://ok.ru/video/2116085680806

  Jag vet att det finns minst 2 amerikanska filmer i ämnet. En med Sean Penn och en filmatiserad bok av John Grisham. Men dom håller inte samma klass.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.